Milenijci žanjejo astronomske dobičke na svojih najljubših delnicah

Objavljamo seznam podjetij, na delnice katerih je generacija milenijcev v zadnjem četrtletju stavila največ.
Fotografija: Podjetje Zoom Video se je znašlo na 21. mestu po priljubljenosti milenijcev. Njegova vrednost je v letošnjem letu zaradi razširjene virtualne komunikacije narastla za kar 603 odstotke. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Podjetje Zoom Video se je znašlo na 21. mestu po priljubljenosti milenijcev. Njegova vrednost je v letošnjem letu zaradi razširjene virtualne komunikacije narastla za kar 603 odstotke. FOTO: Shutterstock

Investors's Business Daily je objavil rezultate analize, ki jo vsako četrtletje izvede Apex Cleaning. Pri tem je bil narejen vpogled v več kot 1,5 milijonov računov investitorjev, ki so v povprečju stari 31 let. Cilj je bil ugotoviti, v katera podjetja vlagajo milenijci.


Tesla je izpodrinil Apple


Vse kaže na to, da je Tesla podjetje, ki so mu milenijci v zadnjem četrtletju najbolj zaupali. Podjetje se je namreč znašlo na prvem mestu glede na delež delnic, ki s katerimi rokujejo milenijci. S tem je Tesla izpodrinila podjetje Apple, ki je vodilno mesto držalo v prejšnjih 12 mesecih.


Vrednost Teslinih delnic se je v letošnjem letu povečala za kar 409 odstotkov, medtem ko se je vrednost Applovih delnic povečala »zgolj« za 56,6 odstotkov. So pa milenijci edina generacija, ki so Teslo uvrstili na prvo mesto. Generaciji Z in X sta podjetje namreč uvrstili na 2. mesto, generacija baby-boomerjev pa na 3. mesto.


V zadnjih mesecih so se med milenijci povečala vlaganja v delnice


V zadnjih mesecih je zaradi epidemije gospodarstvo po celem svetu v precej nestabilnem stanju. Prav zato je morda presenetljivo, da so v tem obdobju milenijci še v večji meri vlagali delnice, je povedal Bill Capuzzi, ustanovitelj podjetja Apex Cleaning. Milenijci se torej ne bojijo tveganja, ki jih take naložbe lahko prinašajo, ugotavlja.
 
Mesto Podjetje Simbol Sprememba v 2020 v % Sektor Sestavljena ocena
1 Tesla (TSLA) 409.1 % Električni avtomobili 99
2 Apple (AAPL) 56.6 % Informacijska tehnologija 88
3 Amazon.com (AMZN) 72.7 % Speltna trgovina 99
4 Microsoft (MSFT) 33.5 % Informacijska tehnologija 93
5 Facebook (FB) 28.5 % Komunikacijske storitve 96
6 Nvidia (NVDA) 135.3 % Informacijska tehnologija 99
7 Walt Disney (DIS) -14.9 % Komunikacijske storitve 38
8 Advanced Micro Devices (AMD) 88.6 % Informacijska tehnologija 99
9 Netflix (NFLX) 64.4 % Komunikacijske storitve 99
10 Boeing (BA) -48.4 % Letalstvo 12


Iz tabele 10 najbolj priljubljenih podjetij milenijcev - v zvezi z vlaganjem v delnice - lahko razberemo, da se mladi očitno znajo dobro odločati. Kar osem od desetih podjetij, ki so se na ta seznam uvrstila, se je izkazalo kot dobra odločitev. Vrednost je v zadnjem obdobju padla le pri podjetjih Walt Disney in Boeing. Šestim od najbolj priljubljenih podjetij je v letu 2020 vrednost narastla za več kot 50 odstotkov, trem pa celo za več kot 70 odstotkov.


Zoom je svojo vrednost povečal za kar 603 odstotke


FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Podjetje Zoom Video se je znašlo na 21. mestu po priljubljenosti milenijcev. Njegova vrednost je v letošnjem letu zaradi razširjene virtualne komunikacije narastla za kar 603 odstotke. Po drugi strani se je vrednost podjetja Delta Air Lines zaradi izrazitega zmanjšanja potovanj v tem letu znižala za 44 odstotkov. Milenijci so ga sicer uvrstili na 17. mesto.


Najljubša panoga milenijcev: tehnološka podjetja


Na lestvici podjetij, ki so med milenijci požela največ zaupanja, lahko opazimo, da prevladujejo podjetja, ki delujejo v tehnološkem sektorju. Kar štiri izmed desetih najbolj priljubljenih podjetij se namreč nahajajo v tej panogi. Tri podjetja na lestvici pa se uvrščajo v panogo komunikacijskih storitev.
 

Več iz rubrike