Kitajska se je uspela izogniti recesiji; ZDA v velikih težavah

Kitajsko gospodarstvo naj bi do leta 2028 prehitelo ameriško.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Ng Han Guan
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Ng Han Guan

Kitajsko gospodarstvo bo zaradi učinka državnih ukrepov za okrevanje po pandemiji covida-19 v prihodnjih letih beležilo hitrejšo rast kot ameriško in evropska gospodarstva. Do leta 2028 naj bi zaradi tega tako prehitelo ameriško, kaže raziskava britanskega Centra za ekonomske in poslovne raziskave.

FOTO: REUTERS/Aly Song
FOTO: REUTERS/Aly Song
Kitajska, ki jo je izbruh pandemije prizadel najprej, se je namreč hitro odzvala in s strogimi ukrepi uspela zajeziti širjenje novega koronavirusa v drugem valu. To pa ni uspelo evropskim državam, ki so morale znova ugasniti javno življenje in zaustaviti vsaj del gospodarske dejavnosti.

Kitajska se je tako kot edino večje svetovno gospodarstvo v letu 2020 uspela izogniti recesiji, raziskavo povzemajo tuji mediji.
Največje svetovno gospodarstvo se medtem sooča z velikimi težavami; v državi je umrlo že več kot 300.000 ljudi s covidom-19. Tudi po okrevanju pa bo ameriška gospodarska rast počasnejša od kitajske.


Ob tem so avtorji raziskave izpostavili, da kitajskemu gospodarstvu poleg državnih ukrepov pomaga tudi bolj odprta ekonomska politika, predvsem na tehnološkem področju.

V tretjem četrtletju leta 2020 je kitajsko gospodarstvo v medletni primerjavi zabeležilo 4,9-odstotno rast. Ta je sledila 3,2-odstotni rasti v drugem četrtletju in je bila blizu stopnjam pred pandemijo.

Ameriško gospodarstvo je medtem v tretjem četrtletju na letno prilagojeni ravni doseglo 33,4-odstotno rast BDP, medtem ko je prva ocena govorila o 33,1-odstotni rasti. V drugem četrtletju je zaradi pandemije padec BDP dosegel rekordnih 31,4 odstotka.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

aktualno

Zaradi vročine je v živalskem vrtu na razpolago tudi sladoled

Poletna vročina vpliva tudi na živali v ljubljanskem živalskem vrtu, zato oskrbniki poskrbijo za pravilne življenjske pogoje.

aktualno

V ZDA naj bi poskušali aretirati ženske, ki bi splav opravile drugje

Ameriški predsednik Biden predvideva, da bodo določene zvezne države poskušale aretirati tiste ženske, ki bodo potovale, da opravijo splav.

aktualno

Norveška je začela vojno s prirejenimi telesi v oglasih

Retuširane ali prirejene slike, ki se uporabljajo v komercialnih oglasih na Norveškem, morajo od včeraj naprej vsebovati enotno obvestilo o tem.

aktualno

Pfizer je ZDA prodal za 3,2 milijardi cepiva proti COVID-19

Povprečna cena na odmerek v novi prodajni pogodbi je za več kot 30 dolarjev višja od lanskoletne cene

Komentarji: