Kaj se dogaja v Nemčiji?

V Nemčiji se gospodarska klima in zaupanje v prihodnost izboljšuje, kljub ostrim ukrepom in negotovosti na trgu dela, piše münchenski Ifo.
Fotografija: Kljub negotovosti, ki je prisotna na nemškem trgu dela, so se konec leta izboljšala pričakovanja nemških avtomobilskih proizvajalcev in njihovih dobaviteljev. FOTO: Thomas Peter/Reuters
Odpri galerijo
Kljub negotovosti, ki je prisotna na nemškem trgu dela, so se konec leta izboljšala pričakovanja nemških avtomobilskih proizvajalcev in njihovih dobaviteljev. FOTO: Thomas Peter/Reuters

V Nemčiji se je število brezposelnih v zadnjem mesecu minulega leta povečalo, kljub temu pa se kazalniki razpoloženja avtomobilskih proizvajalcev in njihovih dobaviteljev izboljšujejo, ugotavlja münchenski inštitut za ekonomske raziskave Ifo.
 

Več brezposelnih


FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters
FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters
Decembra običajno število brezposelnih poraste, vendar pa tokrat v Nemčiji pretiranega porasta ni bilo zaznati, izpostavlja vodja nemškega zveznega zavoda za zaposlovanje Detlef Scheele. Število brezposelnih se je decembra sicer povečalo za 8000, končno število brezposelnih pa je zdaj 2,707 milijona. Ob koncu leta je bilo brezposelnih 480.000 oseb več kot istega meseca lani.

STA pri tem poudarja, da gre predvsem za porast zaradi sezonskih vplivov, saj podjetja v tem času zmanjšajo povpraševanje po delavcih.
 

Manj oseb na skrajšanem delovniku


Na dodatne težave pa opozarjajo iskalci pripravništva oziroma vajeništva, piše nemški DPA. Tega je v Nemčiji v zadnjem četrtletju iskalo 73.000 mladih, oziroma 12.000 več oseb, kot v enakem obdobju lani.


V Nemčiji sicer živi shema skrajšanega delovnega časa, število vključenih v shemo pa se je decembra nekoliko zmanjšalo. Novembra je bilo v shemo vključenih 1,98 milijona oseb, decembra pa 1,95 milijona, ugotavlja Ifo. Čeprav gre za majhen padec oseb, ki so vključene v shemo pa številke pravo sporočilo razkrivajo šele ob podrobnem pregledu, pravi nemški strokovnjak za trg dela Sebastian Link, ki dodaja: »skrajšani delavnik se je res zmanjšal v proizvodnji, se je pa povečal v trgovini na drobno in nastanitveni industriji, ki jo je zadnja ustavitev javnega življenja močno prizadela.«
 

Več optimizma


Kljub negotovosti, ki je prisotna na nemškem trgu dela, pa so se konec leta izboljšala pričakovanja nemških avtomobilskih proizvajalcev in njihovih dobaviteljev. Ti so decembra izrazili večje zaupanje za prihodnje mesece, v primerjavi z novembrskimi pričakovanji.
FOTO: Ina Fassbender/Reuters
FOTO: Ina Fassbender/Reuters


Medtem, ko se je decembrski kazalnik ocen trenutnih razmer v primerjavi z novembrom znižal za 10,4 točke, se je za 1,2 točke okrepil kazalnik naročil, 1,5 točke je pridobil tudi kazalnik izvoznih pričakovanj. Na -20,6 točke je strmoglavil tudi kazalnik proizvodnih pričakovanj, razmeram primerno nizko je tudi kazalnik delovnih mest, ki se je ustavil pri -35,2 točke.

Leto so optimistično začeli tudi vlagatelji na evropskih borzah. Zvišal se je tako najpomembnejši indeks v območju evra Eurostoxx 50 kot tudi frankfurtski DAX.

Več iz rubrike

finance

Drastičen padec cen na trgu kriptovalut

Cena najstarejše in najbolj znane kriptovalute bitcoin je v ponedeljek na trgovalni platformi Bitstamp padla na 34.057 dolarjev in s tem povečala izgubo ob koncu tedna.

finance

Kitajska mogotca v enem dnevu bogatejša za dobrih 12 milijard dolarjev

Novookronani najbogatejši Kitajec je svojemu bogastvu samo v enem dnevu dodal 5,4 milijarde dolarjev. Njegov kolega, nekdanji Googlov inženir, pa 7,2 milijarde dolarjev.

finance

Plemenite kovine iz sijajnega v bleščeče leto

Po sijajnem letu za plemenite kovine, bi se nekatere letos lahko zasvetile še bolj, napovedujejo analitiki.

finance

Na Češkem nastala posebna covidna valuta; bitcoin že nad 40.000 dolarji

Češko mesto bo kmalu zagnalo svojo covidno valuto, s katero želi pomagati lokalnim podjetjem. Medtem je vrednost globalnega trga kriptovalut presegla tisoč milijard dolarjev.

Komentarji: