Bikovsko rohnenje na svetovnih borzah

Večina svetovnih borz je trgovanje prvi dan po novem letu začela pozitivno. Vlagatelji so optimistični glede cepiva proti covidu-19 in zajezitvi pandemije.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Alex Grimm 
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Alex Grimm 

Večina prepoznavnih borznih indeksov po svetu, se je prvi dan trgovanja po novem letu odela v zeleno. Vlagatelji v prvi vrsti vidijo upanje v cepivu proti covidu-19, ki napoveduje izboljšanje epidemioloških razmer in krepitev gospodarskih aktivnosti.
 

Optimistična Evropa


Rast trgovanja so na prvi delovni dan po novem letu zaznale evropske borze, kjer vlagatelji verjamejo v stabilne obete, kljub izvedenemu brexitu.


Evropski Eurostoxx 50 je v ponedeljek že pred 10. uro zjutraj dosegel 1,22-odstotno rast; rast pa so beležili tudi ostali evropski indeksi. Za 1,34 odstotka se je povečal francoski CAC, medtem ko je nemški DAX zrasel za 1,09 odstotka. Pridobil je še londonski FTSE 100, ki se je na prvi dan trgovanja izven EU povečal za 1,96 odstotka.
 

Azija melje naprej


Že pred koncem leta je Kitajska poročala o ponovni rasti gospodarstva ter o tem, da so praktično premagali virus in epidemijo- kar je v nasprotju z večino zahodnih držav. Indeksi azijskih borz so tako že bili visoko, prvi dan trgovanja po novem letu pa so se glavni indeksi povzpeli še višje. Analitiki, tako kot pri evropskih trgih, tudi rast azijskih finančnih trgov povezujejo z večjim zaupanjem vlagateljev v učinkovitost cepiva proti covidu-19.

FOTO: Kim Kyung-Hoon/Reuters
FOTO: Kim Kyung-Hoon/Reuters
Znatno rast cen delnic so beležili v Južni Koreji, kjer so se povečale za 2,47 odstotka. STA piše, da so zrasle tudi delnice, ki kotirajo na šanghajski borzi; podražile so se za 0,86 odstotka. Avstralske delnice so dražje za 1,5 odstotka, singapurske za 0,18 odstotka, medtem pa so hongkonške padle za 0,9 odstotka.

Spor med Kitajsko in ZDA se nadaljuje tudi ob novem letu, saj je na ta dan newyorška borza uvedla postopek za odstranitev delnic treh kitajskih telekomunikacijskih podjetij; to so China Telecommunications, China Mobile Communications in China Unicom. Odstranitev delnic je posledica državnega odloka, ki prepoveduje ameriške naložbe v podjetja, ki so povezana s kitajsko vojsko. Odlok je novembra izdal trenutni predsednik v odhajanju Donald Trump.

V Aziji pa sicer izstopa Japonska, kjer poročajo o rekordnem številu novih okužb. Tamkajšnje oblasti razmišljajo celo o razglasitvi izrednega stanja v prestolnici Tokio, kar bi za sabo potegnilo tudi ustavitev javnega življenja. Njihov indeks Nikkei 225 je tako že prvi dan trgovanja v letu padel za 0,68 odstotka.
 

Tudi nafta navzgor


Ob tem, da so evropske borze trgovale v zelenem, pa hkrati iz Nemčije prihajajo poročila, da je to največje evropsko gospodarstvo lani preseglo še svoje podnebne cilje.

FOTO: Pascal Rossignol/Reuters
FOTO: Pascal Rossignol/Reuters
Spodbudne novice glede uporabe obnovljivih virov obenem prihajajo tudi z otoka, saj so tam vetrne elektrarne na dan po Božiču, prvič proizvedle več kot polovico vse elektrike v Veliki Britaniji.

Medtem se je okrepilo povpraševanje po nafti, ki je v lanskem letu zaradi pandemije in spora med naftnimi državami, izrazito zmanjšalo.

Trgovanje z nafto se je v novem letu že okrepilo, kar je enkrat več posledica uspeha cepiva proti covidu-19. Rast cen nafte je opazna tako pri teksaški nafti kot pri nafti brent. Cena za slednjo je od zadnjega trgovalnega dne v lanskem letu porasla za 1,18 dolarja in zdaj znaša 52,98 dolarja za sod. Medtem je za sod teksaške nafte treba odšteti 49,53 dolarja oziroma 1,01 dolarja več, kot konec leta 2020.

Več iz rubrike