Velik preobrat na trgu kriptovalut

Druga največja kriptovaluta ether je v zadnjih 24 urah zabeležila več kot 33 odstotno rast in prebila psihološko mejo 1000 dolarjev za ether.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

V decembrskih dneh, ko se je cena bitcoina neumorno višala, je druga največja kriptovaluta ether konsolidirala okoli ključnih ravni podpore, saj je bil kapital večinoma osredotočen na bitcoin. Slednje mnogi pripisujejo institucionalni podpori kripto trga, ki se kopiči predvsem v prvi in največji kriptovaluti.
 
Toda ether je končno izstopil iz sence bitcoina – potem ko je vodilna kriptovaluta začela konsolidirati na območju 33.000 ameriških dolarjev, je ether doživel razcvet.
 

Velik preobrat

 
Cena za ether se je v zadnjih 24 urah povzpela s 750 na več kot 1000 dolarjev, dosegla vrh pri 1160 in se ustalila pri 1066 dolarjih. Gre za kar 33-odstotno rast. Medtem ko je ether poneslo preko psihološke meje, je vrednost vodilne kriptovalute bitcoin v zadnjih 24 urah upadla za dobre štiri odstotke, a kljub temu v zadnjih sedmih dneh beleži več kot 18-odstotno rast.
 
Padec cene bitcoina je mogoče pripisati preusmerjanju kapitala na ostale kriptovalute, t. i. altcoine. To v resnici ni bilo nepričakovano. Mnogi analitiki namreč že nekaj časa napovedujejo, da je napočil čas, da altcoini [v odstotkih rasti cene] prekašajo bitcoin.

FOTO: TradnigView
FOTO: TradnigView

Kaj prinaša 2021

 
Po besedah ​​Andrewa Keysa, nekdanjega izvršnega direktorja analitičnega kripto startupa ConsenSys, naj bi Ethereum leta 2021 zaradi nadgradnje ekosistema in nenehne rasti področja decentraliziranih financ (DeFi), zelo dobro posloval.
 
»Nadgradnja ETH 2.0 bo katapultirala delovanje omrežja in pritegnila še več pozornosti podjetij in institucionalnih vlagateljev v DeFi, kar bo ceno ethra pognalo v nove višave,« je dejal.
 

Dodal je, da misli, da se bo skupna vrednost, zaklenjena v decentraliziranem finančnem prostoru, povečala na 150 milijard dolarjev.
 
»Nesporno je, da se v Ethereumu (projekt s kriptovaluto ether) odvija večina decentraliziranih finančnih dejavnosti. Toda druga omrežja bodo v prostor vstopila bolj materialno z namestitvijo drugih izvornih žetonov v Ethereumov ekosistem,« meni priznani kripto analitik.
 

Več iz rubrike