Zlato se vse bolj sveti – napoved za 2021

Zlato že dve leti beleži trendno rast. Kakšne so napovedi za leto 2021?
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Večina analitikov pričakuje, da se bo trend naraščanja nadaljeval tudi leta 2021. Za nekatere strokovnjake so pri trgovanju z rumeno plemenito kovino možne tudi nove rekordne cene. Na primer, Commerzbank domneva, da bi se lahko cena zlata do konca leta 2021 povzpela na 2100 dolarjev za unčo (31,1 grama). To bi preseglo rekordno visoko ceno zlata lani poleti, ko je znašala 2075 dolarjev. Trenutno je za unčo zlata potrebno odšteti 1898 dolarjev. 

 

Gibanje cene zlata v USD v zadnjih petih letih. FOTO: TradingView
Gibanje cene zlata v USD v zadnjih petih letih. FOTO: TradingView

 

Razlogi za naraščanje cene zlata

 
Enega najmočnejših gonilnikov cene še vedno opazimo v izredno ohlapni monetarni politiki vodilnih centralnih bank. Tudi če bo koronsko krizo mogoče obvladati z učinkovitimi cepivi, bo denarna politika centralnih bank dolgoročno ostala izjemno ohlapna, dolžniške gore vodilnih industrializiranih držav pa visoke. Poleg tega lahko pričakujemo, da se bo politika ničelnih obrestnih mer centralnih bank nadaljevala še vrsto let.
 
Zlato ostaja privlačna naložba, saj številni ekonomisti pričakujejo, da se bo letošnje leto zaznamovala inflacija. Veliko povpraševanje se bo verjetno srečalo z nezadostno ponudbo. Posledično se pričakuje bistveno povečanje cene. Zlato se že desetletja uporablja kot zaščita pred inflacijo.
 
Po mnenju strokovnjakov se bodo tudi same centralne banke spet pojavile kot kupci na svetovnem trgu in povečale svoje nacionalne rezerve zlata. Po dveh letih izjemno visokih nakupov zlata se je zanimanje centralnih bank leta 2020 opazno ohladilo.

 
Glavno gonilo cene na trgu zlata je povpraševanje finančnih vlagateljev. Po nedavni anketi Svetovnega sveta za zlato je bil v prvih treh četrtletjih leta 2020 rekorden priliv ETF-jev, podprtih s fizičnim zlatom. Združenje je nabavni obseg ocenilo na približno 1000 ton.

Več iz te teme:

Več iz rubrike