Drastičen upad cene nafte v 2020: Kakšni so obeti za prihodnje

V letu 2020 je cena nafte drastično padla. Tako stanje se bo po vsej verjetnosti nadaljevalo tudi v letu 2021.
Fotografija: V zadnjih 12 mesecih je bilo stanje na naftnih trgih burno in neurejeno. FOTO: REUTERS/Lee Jae-Won 
Odpri galerijo
V zadnjih 12 mesecih je bilo stanje na naftnih trgih burno in neurejeno. FOTO: REUTERS/Lee Jae-Won 

Kot poroča Reuters, je bilo leto 2020 z vidika gibanja cen nafte izjemno nestanovitno. Aprila so cene ameriške surove nafte drastično padle. Če se je cena za sodček nafte (približno 160 litrov) v obdobju med letoma 2015 in 2017 v povprečju gibala okoli 42 evrov, je aprila 2020 ta padla pod 16,5 evrov. Razlog je seveda vsesplošna karantena zaradi preprečevanja širjenja virusa covid-19 in cenovna vojna, ki se odvija med naftnima gigantoma Savdsko Arabijo in Rusijo.

Prazne ceste v času spomladanske karantene. FOTO: Voranc Vogel / Delo
Prazne ceste v času spomladanske karantene. FOTO: Voranc Vogel / Delo
Preostanek leta 2020 se je odvijal v znamenju okrevanja po tem padcu, saj je zaradi pandemije po celem svetu upadlo povpraševanje po gorivu. Kaj bo prineslo leto 2021 na naftnem trgu, je še neznanka. Zaradi pričakovanega nadaljevanja z zapiranjem številnih dejavnosti bo upad povpraševanja po nafti verjetno prisoten tudi v tem letu, morda celo tudi kasneje, navajajo strokovnjaki. 


Povpraševanje po nafti morda nikoli več tako kot prej


»Nikoli še nismo doživeli česa podobnega; ne v času finančne krize, ne po dogodku, ki se je zgodil 11. septembra. Upad povpraševanja je bil velik in nenaden,« je dejal Peter McNally, vodja svetovnega sektorja za industrijo, materiale in energijo pri raziskovalnem podjetju Third Bridge.

Povpraševanje po nafti v letu 2020 je občutno upadlo. FOTO: Jure Eržen / Delo
Povpraševanje po nafti v letu 2020 je občutno upadlo. FOTO: Jure Eržen / Delo
Večje naftne družbe ugotavljajo, da je bilo verjetno v globalnem merilu največje povpraševanje po fosilnih gorivih doseženo leta 2019. Obstaja namreč velika verjetnost, da se tudi po koncu epidemije povpraševanje po nafti ne bo povzpelo na prejšnjo raven. Države po celem svetu bodo namreč v prihodnje še v večji meri iskale načine za omejitev emisij izpušnih plinov v okolje, s čimer bi se omejilo negativne posledice globalnih klimatskih sprememb.
 

Zaradi upada povpraševanja zapiranje rafinerij


S tem, ko so bili sprejeti ukrepi za preprečevanje širjenja epidemije, smo se začeli v čedalje večji meri zadrževati doma. Če primerjamo porabo goriva med letoma 2019 in 2020, je ta v letu 2020 po poročanju EIA doživela devet-odstotni padec.


Po podatkih GlobalData se sicer svetovne kapacitete za destilacijo surove nafte še naprej povečujejo. Je pa upadanje povpraševanja po gorivu povzročilo zaprtje ali zmanjšanje proizvodnje rafinerij na območju Azije in Severne Amerike.

»V zadnjih 12 mesecih je bilo stanje na naftnih trgih burno in neurejeno, zaradi česar lahko pričakujemo dolgotrajne posledice. Posledično smo začeli oblikovati nove pristope, prilagojene trenutnim razmeram,« so povedali analitiki finančne skupine Mitsubishi UFJ.
 

Več iz rubrike

Težave lahko pospešijo prenos podjetja na novo generacijo

Družinska podjetja so pogosto ujeta v poslovni vzorec ustanoviteljev, dokler se zaradi premalo premišljenih odločitev ne soočijo s finančnim problemom.

Bruselj nam priporoča ukrepe za večjo konkurenčnost

Evropska komisija napovedala postopek presežnega primanjkljaja proti sedmim članicam Unije, Sloveniji pa poslala nekaj nasvetov in fiskalnih opozoril.

Visok letni poračun kmalu stvar preteklosti?

Energetska industrija se hitro razvija, s čimer se povečujejo tudi možnosti za trajnostno pridobivanje električne energije in večje prihranke.

Prebiti vsi predori na trasi drugega tira

Zdaj v predorih sledi izvedba stopnice, talnega oboka, hidroizolacije, notranjega oboka in drugih del, ki so deloma potekala sočasno z izkopnimi deli.