Elon Musk: Za delo pri Tesli ne potrebujete univerzitetne izobrazbe

Po mnenju prvega moža Tesle univerzitetna diploma ne predstavlja neke »izjemne sposobnosti«.
Fotografija: FOTO: AFP / David McNew
Odpri galerijo
FOTO: AFP / David McNew

Na konferenci Satellite 2020, je Elon Musk večkrat poudaril, da univerza »ni za učenje, ampak v bistvu za zabavo«.
 
Milijarder trdi, da se je katere koli teme mogoče naučiti na spletu, in to brezplačno. Musk je namignil, da današnji najbolj uspešni podjetniki, niso bili tudi najboljši učenci v šoli – nekateri je niso niti končali.

 

Vprašljiva univerzitetna izobrazba

 
FOTO: REUTERS/Brian Snyder
FOTO: REUTERS/Brian Snyder
Elon Musk ni edini, ki dvomi o potrebi po univerzitetni izobrazbi – voditelji, kot je Tim Cook, izvršni direktor Appla, je leta 2019 omenil, da je v povprečju polovica Appleovih zaposlenih v ZDA, brez diplom. Podobno je komentiral, da več univerz ne uči veščin, ki jih voditelji podjetij najbolj potrebujejo.
 
Glassdoor (spletno mesto, kjer zaposleni anonimno ocenjujejo podjetja) je ugotovil, da tehnološka podjetja, kot so Apple, Google in IBM, za zaposlitev tudi ne zahtevajo univerzitetne diplome. Pravzaprav je Google pripravil tečaje za Google Career Certificate – gre za polletni program, ki udeležence pripravlja na delovna mesta, ki jih potrebujejo.


Glede na raziskavo LinkedIna, številna znana podjetja, vključno s tehnološkimi velikani, ne potrebujejo zaposlenih z višjo izobrazbo. Po študiji in analizi podatkov so ugotovili, da v največjih globalnih podjetjih, delo najlažje dobijo diplomanti, ki ne študirajo na fakulteti, na primer elektronski tehniki, upravljavci strojev in tržniki.
 
Med vodstveni delavci, ki so oziroma še vodijo velika podjetja, brez univerzitetne izobrazbe, so tudi: Travis Kalanick (Uber), Michael Dell (Dell), Mark Zuckerberg (Facebook), Steve Jobs (Apple), Arash Ferdowsi (Dropbox), Jan Koum (WhatsApp), John Mackey (Whole Foods Market) in Jack Dorsey (Twitter).
 

Več iz rubrike