Novo leto prinaša več novosti na področju pokojnin

Ena od novosti letos je višji odmerni odstotek za pokojninsko dobo pri moških, po novem pa je pokojninska doba brez dokupa tudi doba, ki jo je posameznik dokupil do konca leta 2012.
Fotografija: Foto: Daniel-Peteani / MDMP
Odpri galerijo
Foto: Daniel-Peteani / MDMP

Lestvica odmernih odstotkov za izračun pokojninske osnove za moške se bo v skladu z novelo Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki je začela veljati v začetku leta 2020, postopno do leta 2025 izenačila z odmerno lestvico za ženske. Odmerni odstotek za moške s 40 leti pokojninske dobe bo tako letos znašal 59,5 odstotka, do 1. januarja 2025 pa se bo postopoma zvišal do 63,5 odstotka. Odmerni odstotek za 15 let zavarovalne dobe bo tako za moške letos znašal 27,5 odstotka, vsako naslednje leto pa se bo zviševal in bo od 1. januarja 2025 dalje 29,5 odstotka, kot znaša za ženske že od 1. januarja 2020.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Glede na postopno zviševanje odmernega odstotka za 40 let pokojninske dobe za moške se zvišuje tudi odstotek odmere invalidske pokojnine za primer invalidnosti kot posledice poškodbe pri delu ali poklicne bolezni. Letos znaša 59,5 odstotka od pokojninske osnove.
 
Tako moški kot ženska se lahko starostno upokojita, če sta stara 60 let in imata 40 let pokojninske dobe brez dokupa oziroma če sta stara 65 let in imata najmanj 15 let zavarovalne dobe. Zaradi skrbi za otroka v prvem letu njegove starosti, služenja obveznega vojaškega roka in vstopa v obvezno pokojninsko zavarovanje pred 18. letom starosti se oseba lahko starostno upokoji tudi mlajša. Predčasno se je mogoče upokojiti s 60 leti starosti in 40 leti pokojninske dobe z dokupom.
 

Predčasna pokojnina se odmeri glede na dopolnjeno pokojninsko dobo od pokojninske osnove tako kot starostna pokojnina, nato pa se za vsak mesec manjkajoče starosti do dopolnitve 65. leta trajno  zmanjša za 0,3 odstotka, a največ za 18 odstotkov. Vdova oziroma vdovec se letos lahko upokoji, če je bil ob smrti zakonca star vsaj 57 let in šest mesecev. Osebam z dokupljeno pokojninsko dobo do konca leta 2012 bo pokojnina odmerjena na novo.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) bo moral zavarovancem, ki so do konca leta 2012 dokupili pokojninsko dobo in z njo uveljavili pravico do pokojnine ali izplačilo dela pokojnine, po uradni dolžnosti na novo odmeriti starostno pokojnino ali starostno pokojnino namesto predčasne pokojnine. Pri tem bo dokupljena doba do konca leta 2012 upoštevana kot pokojninska doba brez dokupa. Nova pokojnina ali izplačilo dela pokojnine bo zavarovancu pripadalo od 1. januarja letos.
 
vdovska pokojnina
vdovska pokojnina
ZPIZ bo moral na novo odmeriti starostno pokojnino tudi tistim, ki so z dokupom študija ali vojaškega roka uveljavili starostno pokojnino po pokojninskem zakonu, veljavnem do konca leta 2012. Tako dokup študija kot vojaškega roka bo upoštevan kot delovna doba. Upokojenim združenim kmetom, ki so bili pokojninsko zavarovani po zakonu iz leta 1983 in bodo upravičeni do višje pokojnine ali višjega dela pokojnine, pa se bo višji znesek priznal na njihovo zahtevo.
 
Pokojnine in drugi prejemki, razen letnega dodatka in dodatka za pomoč in postrežbo, se bodo uskladili januarja, in sicer za 2,5 odstotka. Letni dodatek bo junija izplačan v petih različnih zneskih, ki se bodo gibali od 135 do 445 evrov. Novost je, da bo tistim, ki prejemajo sorazmerni del pokojnine, skupni znesek pokojnine pa ne presega 525 evrov, letni dodatek v višini 445 evrov izplačan v celoti in ne v sorazmernem delu.
 

Več iz rubrike

aktualno

Konec hitre mode in torbic za 19 evrov?

Hitra moda je posledica vzpona Kitajske, a ta je tik pred industrijsko revolucijo. Kdo bo odslej izdeloval »luivitonke«, »adidaske«, »najkice« za množice, ki nimaj…

aktualno

Slovensko družinsko podjetje do Nagrade nemškega gospodarstva 2020

»To priznanje je jasen signal, da je z gospodarstvom kot smo ga poznali nekoč – orientirano samo na dobiček, načeloma zaključeno. V ospredje stopajo poslovni modeli, ki enakovredno obravn…

aktualno

Znanstveniki v mikorvalovki premog pretvorili v grafit za litij-ionske baterije

Znanstvenikom je uspelo surovi premogov prah pretvoriti v grafit, ki je uporaben v litij-ionskih baterijah. Proces je možno izvesti prek mikrovalovne obdelave.

aktualno

Tesla ponuja sanjsko službo

Če ste ljubitelji Elona Muska in Twitterja, Tesla ponuja službo vaših sanj.

Komentarji: