Nekateri ostali brez prihodkov, drugi kopičijo prihranke

Gospodarstvo po celem svetu je zaradi pandemije v precejšnji krizi. Se pa nekatere države s posledicami spopadajo uspešneje kot druge.
Fotografija: Kaj se dogaja s svetovnim gospodarstvom? FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Kaj se dogaja s svetovnim gospodarstvom? FOTO: Shutterstock

Zaradi številnih zapiranj, ki so jih države odredile, da bi preprečile širjenje okužb, se je svetovno gospodarstvo znašlo v težkih časih. Številni ljudje so ostali brez služb, revščina se stopnjuje. V letu 2020 je bil zaznan najbolj nagel upad globalnega BDP-ja v obdobju po koncu druge svetovne vojne.  

Izmed vseh držav je Kitajska tista, ki si je najhitreje opomogla. Njeno gospodarstvo namreč ponovno močno raste. Precej težko je napovedati, kako se bo situacija odvijala v letu 2021. Po nekaterih predvidevanjih naj bi se najbogatejše države v svetovnem merilu ponovno okrepile šele v letu 2022.

V trenutni situaciji se vse bolj povečujejo razlike med revnimi in bogatimi. Tako je v zadnjem času kar 651 ameriških milijarderjev povečalo neto vrednost za 30 odstotkov, medtem ko se vse večji delež prebivalstva držav v razvoju nahaja pod pragom absolutne revščine.
 

Kitajski izvoz dosega rekordno stopnjo


Napoveduje se, da se bo kitajsko gospodarstvo v letu 2021 povečalo za osem odstotkov, medtem ko se bodo nekatere najrazvitejše zahodne države v tem času predvidoma še spopadale z upadom gospodarske dejavnosti.

Tako je kitajsko gospodarstvo v porastu tudi na račun zapiranj, ki smo jim priča v zahodnem svetu. Kitajski izvoz je v zadnjem času dosegel rekordno raven. Še posebej se je povečalo povpraševanje po potrošniškem blagu in medicinskih pripomočkih.

Najslabše kaže manj razvitim državam. FOTO: Leon Vidic / Delo
Najslabše kaže manj razvitim državam. FOTO: Leon Vidic / Delo
Kitajska širi svoj gospodarski vpliv na območju celotne Azije, čedalje bolj pa tudi na območju Evrope in Afrike. Prizadeva si, da bi zmanjšala svojo odvisnost od zahodnih dobavnih verig s tem, da vlaga v napredne tehnologije. Nekateri strokovnjaki napovedujejo, da bi lahko Kitajska prehitela ZDA precej hitreje, kot se je predvidevalo pred pandemijo. Do tega bi namreč lahko prišlo že v naslednjih petih letih, navaja portal The Conversation.

ZDA, Velika Britanija in države osrednje Evrope so po spomladanskih zapiranjih v poletnih mesecih okrevale, vendar zdaj njihova gospodarstva ponovno stagnirajo. Tudi če bi leta 2022 prišlo do ponovne rasti gospodarstva, pa bo BDP po predvidevanjih številnik ekonomistov pet odstotkov nižji, kot bi bil, če do krize ne bi prišlo.


Največje posledice krize bodo predvidoma utrpele države v razvoju. Razlog je v slabšem delovanju zdravstvenega sistema. Prav tako države ne bodo mogle nuditi tolikšne podpore gospodarstvu oziroma nadomestil podjetjem za izpad prihodkov kot v razvitejših državah.

Če so v trenutni situaciji številni ljudje ostali brez prihodkov, pa po drugi strani zaposleni, ki delajo v dobro stoječih podjetjih, kopičijo svoje prihranke, saj so možnosti za trošenje omejene. Medtem ko so številna podjetja zaradi sprejetih ukrepov propadla, pa so nekatera že tako uspešna podjetja, kot so Amazon, Netflix in Zoom, zaradi povečanja povpraševanja po njihovih storitvah, znatno povečala prihodke.
 

Več iz rubrike