Raziskava za leto 2021: Najboljša mesta za upokojitev (ali delo na daljavo) na svetu

Iščete državo, v katero bi se preselili in si s tem zagotovili nizke stroške, večjo kakovost življenja in visoko raven zadovoljstva? Znana so mesta, ki nudijo najboljše izhodišče.
Fotografija: Katere države ponujajo najboljše pogoje za življenje? FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Katere države ponujajo najboljše pogoje za življenje? FOTO: Shutterstock

Številni ljudje po vsem svetu razmišljajo o selitvi v državo, ki bi jim omogočala kar najboljše življenjske pogoje. Do te ideje posamezniki velikokrat pridejo ob upokojitvi, ko jih manj stvari veže na njihovo primarno okolje. Z zagotovljenimi mesečnimi prihodki bi si radi polepšali jesensko obdobje življenja, ob tem pa čim bolj zmanjšali odhodke.

Znani so rezultati najobsežnejše raziskave te vrste - Global Retirement Index 2021 -, ki temelji na številnih mnenjih in izkušnjah ljudi po celem svetu v zvezi z življenjskimi pogoji, ki jih ponujajo posamezne države. Na podlagi slednje predstavljamo 10 držav, ki so se izkazale kot najboljše za selitev; tako z vidika stroškov kot možnosti za izpopolnjeno življenje.
 

10. Vietnam


Vietnam daje številne možnosti za raziskovanje odmaknjenih gora na severnem delu, plaž, ki se raztezajo po celotni dolžini države, prikupnih vasic in mestnega okolja. V zadnjih letih se Vietnam gospodarsko zelo hitro razvija. V tem okolju so prisotni visokograjena stanovanja, mednarodne šole in sodobno opremljene bolnišnice.

Ker je bila država nekaj časa pod francosko okupacijo, imajo številna Vietnamska mesta evropski pridih. Nakupovalni centri so založeni z najsodobnejšimi oblačili in elektroniko, elegantne restavracije pa zadovoljijo še tako zahtevne goste. Vietnamci radi sklepajo nova prijateljstva, njihovo znanje angleščine pa je zelo dobro.

Vietnam je hkrati ena najugodnejših držav na svetu. Par, ki se odloči živeti v gorskem mestecu Dalat, s povprečnim življenjskim slogom zapravi le 650 evrov, v drugih predelih pa se da normalno živeti z 800 evri na par mesečno.

Malta ponuja toplo in stabilno podnebje skozi celo leto. FOTO: Shutterstock
Malta ponuja toplo in stabilno podnebje skozi celo leto. FOTO: Shutterstock

9. Malta


Malta s svojo odlično lego v središču Sredozemlja svojim prebivalcem ponuja kakovostne storitve, dobro infrastrukturo, bogato kulturno dediščino ter toplo in stabilno podnebje skozi vse leto. Povprečna temperatura znaša 22 stopinj Celzija, država pa se glede na evropske razmere ponaša z največjim številom sončnih dni. Za Malto je značilna sveža in kakovostna hrana. Prebivalci so deležni tudi kakovostne zdravstvene oskrbe.

Za ulično kosilo (pico in steklenico lokalnega piva) boste odšteli nekaj več kot dva evra, za večerjo s tremi hodi in steklenico vina pa 25 evrov na osebo. Najemnina enosobnega sodobno opremljenega stanovanja znaša približno 370 evrov na mesec.
 

8. Francija


Francija s svojo raznolikostjo ponuja nekaj za vsak okus in proračun. Znana je po svojem umirjenem življenjskem slogu in gurmanskih užitkih; predvsem po dobrem vinu in različnih vrstah sira. Tržnice so polne svežega sezonskega sadja, zelenjave in lokalnih izdelkov. Francija se hkrati ponaša z enim najboljših zdravstvenih sistemov na svetu. S svojo raznoliko pokrajino nudi številne možnosti odkrivanja lepih kotičkov.

Za bivanje v Parizu ali Lyonu boste odšteli precej denarja, vendar pa obstajajo tudi cenovno ugodnejše regije, v katerih lahko par s povprečnim življenjskim standardom za mesečne stroške porabi do 1600 evrov.
 

7. Malezija


Malezija predstavlja odlično izhodišče za raziskovanje naravne in kulturne dediščine. Znana je po svojih idiličnih plažah in neokrnjenih pragozdovih. Zanjo je značilno prijetno tropsko podnebje. Vse je na dosegu rok; restavracije, bari, nakupovalni centri in kinodvorane. Poulična hrana je odlična. Angleščina je prvi neuradni jezik, domačini pa so zelo prijazni in radovedni.

Prebivalci so deležni dobre zdravstvene oskrbe, čakalne vrste so minimalne. Par si lahko omogoči lagodno življenje s 1600 evri mesečno.
 

6. Ekvador


Ekvador je dežela raznolikosti z odlično kombinacijo zmernega podnebja, bogate kulture in cenovne dostopnosti. Javni prevoz je dobro urejen, zdravstvo je dostopno. Na Galapaških otokih je možno opazovati želve velikanke. Država se ponaša z lepimi dolgimi plažami in aktivnim vulkanom. Območje zaznamuje mešanica avtohtone, inkovske in španske kulture.

Najemnina stanovanja z dvema spalnicama in dvema kopalnicama v centru mesta Cuenca znaša približno 400 evrov na mesec. Prebivalcem so na voljo številne možnosti preživljanja prostega časa; organizirani izleti, pohodi in tečaji. Cene storitev so ugodne.

5. Portugalska


Če se navdušujete nad živahnim mestnim utripom, dolgimi peščenimi plažami in nizkimi življenjskimi stroški, je Portugalska prava izbira za vas. Znana je tudi kot varna država z enim najboljših zdravstvenih sistemov na svetu. Portugalci so prisrčni in prijazni. Po celi državi so dobro vzpostavljene povezave z avtobusi in vlaki. Na Portugalskem si lahko par zagotovi lagodno življenje z 2000 evri na mesec.

Največji mesti sta Lizbona in Porto. Lizbona ponuja široko paleto muzejev, palač in možnosti za nočno življenje. Porto je znan po svojih veličastnih mostovih in odličnemu vinu. Zanj je značilen univerzitetni utrip, skozenj pa teče reka Duero.
 

4. Kolumbija


Kolumbija je poznana po svoji lepoti in raznolikosti. Ponuja možnosti uživanja tako v gorah kot na plažah. Je bolj razvita od ostalih delov Latinske Amerike. Visokokakovostno zdravstveno varstvo je dostopno po ugodnih cenah. Obala nudi številne možnosti za potapljaške užitke. Par lahko v številnih mestih živi s 1600 evri na mesec. V Maniralesu boste odšteli zgolj 1,6 evra za kino vstopnico in 0,80 evra za pivo v baru.

Kostarika se je uvrstila na prvo mesto lestvice. FOTO: REUTERS/Carlos Barria 
Kostarika se je uvrstila na prvo mesto lestvice. FOTO: REUTERS/Carlos Barria 

3. Mehika


Mehika je ena najbolj priljubljenih destinacij za priseljevanje. Prebivalcem nudi številne aktivnosti, kot so prireditve, raznovrstni klubi in druge možnosti sklepanja novih prijateljstev. Avtocestno omrežje je dobro vzdrževano, na voljo je hitri internet ter kabelska in satelitska televizija.

Mehičani so polni veselja do življenja, ki ga izražajo prek petja in plesa. Par lahko za življenjske stroške na mesec porabi manj kot 1600 evrov. Pogoj za stalno bivanje v mehiki je fiksni prihodek v višini 1600 evrov na mesec ali 80.000 evrov na bančnem računu.
 

2. Panama


Panama se ponaša z razgledi na ocean, toplim podnebjem in veliko količino sončnih dni. Potovanje znotraj države je enostavno. Ceste so lepo urejene, voda iz pipe je pitna, na voljo pa je tudi vrhunska internetna povezava. V Panami potekajo številni glasbeni festivali in drugi dogodki. Na voljo so gurmanske restavracije, ki ponujajo hrano z različnih kulturnih okolij. Kot priselenec morate na mesec prejemati vsaj 800 evrov prihodkov, da bi bili upravičeni do stalnega bivanja.
 

1. Kostarika


Častno mesto najboljše države za življenje si je prislužila Kostarika s svojimi bogatimi naravnimi lepotami. Za območje je značilno tropsko podnebje, nizki življenjski stroški, domačini pa so prijazni.

Kostarika je prepoznavna kot varna in nevtralna država, ki je zavezana k skrbi za okolje. Nacionalni parki prekrivajo kar četrtino njenega ozemlja. Par s 1600 evri prihodka na mesec, lahko v Kostariki udobno živi. V okolje pa se je, po pričevanju priseljencev, enostavno vključiti.

Več iz rubrike