Havaji ponujajo brezplačno vozovnico in začasno nastanitev

Delate od doma in bi radi spremenili dnevno rutino? Lahko se za nekaj časa odpravite na Havaje, kjer vas bodo sprejeli odprtih rok.
Fotografija: Na Havaje se lahko odpravite na začasno bivanje. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Na Havaje se lahko odpravite na začasno bivanje. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Zaradi epidemije so bila številna podjetja primorana delo načrtovati izven pisarn. Delo od doma je tako postalo stalnica številnih zaposlenih. Tak način dela sčasoma za marsikoga postane precej monoton. A vendar ponuja prednosti. Lahko se ga denimo izvaja s poljubne lokacije, zato se številni odločajo, da situacijo izkoristijo za selitev v tujino.

Ko poroča CNN, so Havaji to priložnost izkoristili s povabilom prebivalcev drugih držav, da se začasno preselijo k njim. Trenutno je projekt sicer na voljo le državljanom ZDA, a oblasti že razmišljajo o razširitvi na preostale države sveta. Pogoj pri tem je, da ste zaposleni in da lahko delo opravljate na daljavo. Vsem, ki bi jih ponudba zanimala in ki bi bili izbrani v sklopu postopka, ponujajo brezplačno povratno vozovnico in začasno prebivališče. 

Program, v sklopu katerega se bo zbiralo prijave kandidatov, se imenuje »Movers and Shakas«. Nastal je v sodelovanju s šolami in podjetji. Prvo skupino kandidatov sprejemajo do 15. decembra.

Havaji so privlačna destinacija za številne turiste. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Havaji so privlačna destinacija za številne turiste. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Izbrani kandidati bodo nekaj ur tedensko posvečali prostovoljnemu delu


Jason Higa, ustanovitelj programa, je dejal, da je bil projekt zasnovan z namenom oživitve in diverzifikacije havajskega gospodarstva. Meni, da je situacija, v kateri smo se znašli, odlična priložnost, da se na Havaje vrnejo lokalni prebivalci, ki so se v preteklosti odselili v tujino. Hkrati imajo tujci možnost, da Havaje doživijo kot kraj bivanja, ne zgolj kot turistično destinacijo.

Kandidati morajo biti ob prijavi na program stari vsaj 18 let. Na Havaje se morajo preseliti v enem mesecu od datuma, ko so bili izbrani. Tam naj bi nato neprekinjeno bivali vsaj 30 dni.


Pri izbiri bodo imeli prednost kandidati, ki bi želeli prispevati k razvoju havajskih lokalnih skupnosti. Vsak, ki bo dobil možnost bivanja na Havajih, bo zadolžen, da nekaj ur tedensko posveti prostovoljnemu delu za izbrano neprofitno organizacijo. Prostovoljci bodo na tak način pripomogli k okrepitvi havajskega gospodarstva, menijo tamkajšnje oblasti. 

Kot že omenjeno, program hkrati spodbuja, da se domov vrnejo prebivalci, ki so se pred leti odselili v tujino. Eden takih primerov je 35-letni Richard Matsui, ki se je na Havaje pred kratkim vrnil iz San Francisca. Povedal je, da si je v preteklih letih večkrat želel, da bi se vrnil domov. Zaradi situacije z epidemijo in možnosti dela na daljavo je izkoristil priložnost, da realizira to željo. Kot eden izmed predstavnikov programa je dodal še, da epidemija Havajem predstavlja odskočno desko za diverzifikacijo njihovega gospodarstva.

Več iz rubrike