Gospodarstveniki za takojšnje odprtje gospodarstva in odločen ne dodatnim ukrepom

Obrtniki in podjetniki pozivajo k drugačnemu spopadanju z epidemijo. Medtem je govora o dodatnem zaostrovanju ukrepov, kar je že naletelo na ostre odzive.
Fotografija: Ob glasnih pozivih gospodarstvenikov po ponovnem odprtju dejavnosti, zdaj predlog za dodanto zaostrovanje ukrepov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Ob glasnih pozivih gospodarstvenikov po ponovnem odprtju dejavnosti, zdaj predlog za dodanto zaostrovanje ukrepov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) prihaja jasen poziv, po takojšnjem odprtju nekaterih gospodarskih dejavnosti, saj se trenutno dela ogromna gospodarska škoda, hkrati pa se povečujejo duševne stiske obrtnikov in podjetnikov. Takšnemu stališču se pridružujejo praktično vse gospodarske organizacije v Sloveniji, ki svarijo pred ogromnimi posledicami dodatnega zaostrovanja ukrepov. Že s trenutnimi ukrepi se na teden izgubi okoli 60 milijonov evrov dodane vrednosti, z zaostrovanjem pa lahko v dveh tednih izgubimo kar 700 milijonov evrov.
 

Zahtevajo takojšnje odprtje


Upravni odbor OZS je na včerajšnji izredni seji ugotovil, da je zaradi ostrih ukrepov zaprtja gospodarskih dejavnosti, delo na črno v polnem razmahu, epidemiološka slika pa se vseeno ne izboljšuje. Člani upravnega odbora izpostavljajo vse večje duševne stiske obrtnikov in podjetnikov, zato zahtevajo takojšnje odprtje nekaterih dejavnosti.

Zaprtje javnega življenja je povsem zdesetkala gospodarstvo, epidemije pa vseeno ne obvladujemo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Zaprtje javnega življenja je povsem zdesetkala gospodarstvo, epidemije pa vseeno ne obvladujemo. FOTO: Jure Eržen/Delo
»Pričakovali smo, da bo vlada minuli četrtek odprla cvetličarne, frizerske in kozmetične salone, neživilske trgovine, delno gostinsko dejavnost in nekatere druge storitvene dejavnosti. Smo zelo razočarani, da se to ni zgodilo. Epidemiološka slika se ne izboljšuje, kar pomeni, da se v teh dejavnostih virus ne širi. Podatki ministrstva za zdravje, da se virus najbolj širi na delovnih mestih, pa temeljijo zgolj na izjavah zaposlenih. Seveda bo vsak rekel, da se je okužil na delovnem mestu, da bo dobil 100-odstotno bolniško nadomestilo. Zavedati pa se moramo, da ne gre zgolj za gospodarsko škodo, ampak tudi za duševno zdravje ljudi, stiske med ljudmi so namreč vse večje,« poudarja predsednik OZS Branko Meh.

Člani upravnega odbora OZS še enkrat več izpostavljajo, da se z zaprtjem dejavnosti veča tudi delo na črno, kjer storitve potekajo brez nadzora in brez upoštevanja zaščitnih ukrepov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Gantar za dodatno zaostrovanje


Minister za zdravje Tomaž Gantar. FOTO: Blaz Samec/Delo
Minister za zdravje Tomaž Gantar. FOTO: Blaz Samec/Delo
Kljub opozorilom obrtnikov pa minister za zdravje Tomaž Gantar omenja dodatno zaostrovanje ukrepov, oziroma zaprtje nenujnih gospodarskih dejavnosti. Gantar predlaga zaustavitev gospodarstva za dva tedna, s čimer bi se po njegovih besedah izognili zlomu. Med drugim opozarja na velik obseg kolektivnih dopustov v decembru, ki bi lahko botrovali k dodatnemu naraščanju števila okuženih s koronavirusom.
 

Počivalšek za spremembo strategije


Na Gantarjev predlog pa se je prek Twitterja že odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki pravi, da »poziva k zaprtju gospodarskih dejavnosti ne morem podpreti. Do sedaj smo spoštovali vse predloge, tudi javno smo jih zagovarjali, vendar z njimi žal ne dosegamo pričakovanih rezultatov. Zato predlagam korenito spremembo strategije in podpiram zahteve gospodarstva.« Počivalšek hkrati poudarja, da razume velik pritisk na zdravstveni sistem, vendar z zaostrovanjem ukrepov ne dosegamo želenih rezultatov obvladovanja epidemije.

Počivalšek obenem vari pred psihološko krizo zaupanja, v kar naj bi se razvila trenutna epidemiološka kriza. Po njegovih besedah je potrebna nova vladna strategija, ki je dobra tako za zdravstvo kot za gospodarstvo.Da dodatno zaostrovanje ukrepov ni prava rešitev v trenutnih razmerah opozarjajo tudi drugi vidni gospodarstveniki in gospodarske organizacije v Sloveniji. Svoje nestrinjanje podajajo v AmCham Slovenija, kjer so prepričani, da popolno zaprtje gospodarstva ni rešite. »Smo za postopno sproščanje dejavnosti ob maksimalni skrbi za varnost in zdravje ljudi. Prav zato še posebej pozivamo k odgovornosti posameznikov, saj nam bo le skupaj uspelo krivuljo obrniti navzdol,« pravi direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik.
 

SBC: Nujno je sprostiti gospodarstvo


Oglasili so se tudi iz Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), kjer opozarjajo, da po skoraj dveh mesecih omejitvenih ukrepov, ti niso prinesli bistvenega izboljšanja epidemioloških razmer. Opozarjajo, da je zaradi prepovedi in močnih omejitev poslovanje, pomemben del gospodarstva čedalje bolj prizadet, iz dneva v dan se povečuje gospodarska škoda.

V SBC poudarjajo, da se že zdaj vsak teden izgubi okoli 60 milijonov evrov dodane vrednosti, če bi se ukrepi še dodatno zaostrili za 14 dni, pa bi izgubili tudi do 700 milijonov evrov dodane vrednosti.

Praktično vse vidne gospodarske organizacije se zato zavzemajo za spremembo aktualnih ukrepov in svarijo, da dodatno zaostrovanje ni prava pot.

Več iz rubrike