Kitajska povsem zasenčila Evropo in Ameriko

Segment mobilne telefonije pete generacije ima ogromen potencial rasti in razvoja. Že do konca leta bo v svetu kar 220 milijonov naročnin na 5G, piše študija Ericssona.
Fotografija: FOTO: Jason Lee/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Jason Lee/Reuters

Do konca letošnjega leta bomo v svetu zabeležili že 220 milijonov naročnin na 5G. Kar 175 milijona jih bo na Kitajskem, kar kaže na prevlado Kitajske na tem segmentu, piše v zadnjem poročilu Ericsson Mobility Report. Omrežje pete generacije je na voljo tudi v Sloveniji, sicer pa je Evropa na repu večjih gospodarstev, kar se tiče naročnin na storitve 5G.

Ogromen potencial rasti


Hitrost uvajanja nove tehnologije 5G se je ob veliki negotovosti zaradi pandemije koronavirusa, letos vseeno povečala tako na področju širjenja omrežij kot pri napravah. Eno vodilnih evropskih podjetij na področju 5G Ericsson ocenjuje, da bo leta 2026 sklenjenih že 3,6 milijarde naročnin za peto generacijo mobilnega omrežja. V tistem času naj bi več kot 50 odstotkov vseh mobilnih podatkov prav tako uporabljalo 5G.
 

Kljub skepticizmu, dober odziv uporabnikov


Nove naročnine na segment 5G kažejo na to, da se tehnologija 5G, kljub velikemu skepticizmu širše javnosti, uvaja najhitreje od vseh generacij mobilne povezljivosti do sedaj. Že do konca letošnjega leta bo imelo dostop do storitev 5G, kar ena milijarda uporabnikov.
FOTO: Rafael Marchante/Reuters
FOTO: Rafael Marchante/Reuters


Novo infrastrukturo in dostopnost do omrežja 5G uporablja vse več ljudi. Pri Ericssonu ocenjujejo, da bi že letos lahko dosegli 220 milijonov naročnin na svetovni ravni.
 

Prednjači Kitajska


Za veliko letošnjo porast števila naročnin pa je zaslužna Kitajska, kjer kar 11 odstotkov vseh naročnikov na mobilne storitve predstavljajo naročnine na omrežje 5G. »To je zagotovo posledica nacionalnih strateških usmeritev, močne konkurence med ponudniki storitev kot tudi vse bolj dostopnih pametnih telefonov, ki omogočajo povezljivost 5G s strani različnih ponudnikov,« pišejo pri Ericssonu.
 

Razmere v Sloveniji


Obenem pa evropske naročnine na omrežje 5G predstavljajo zgolj en odstotek vseh naročnin na mobilne storitve. Težava za slab porast v Evropi je predvsem odlašanje z dražbami radijskega spektra, ki so pravzaprav nujne za uvajanje tehnologije 5G. Deležev Kitajske sicer ne dosega niti Severna Amerika, kjer bodo leto zaključili s približno 4 odstotki naročninami na omrežja 5G.
FOTO: Jason Lee/Reuters
FOTO: Jason Lee/Reuters


Kljub trenutnemu zaostanku, pri Ericssonu pravijo, da bo že čez pet let, okoli 80 odstotkov vseh mobilnih naročnin v Severni Ameriki vezanih na omrežja pete generacije.

Medtem je omrežje 5G na voljo že v Sloveniji, ponuja ga pa Telekom Slovenije. Aleksandar Todorovski, direktor Ericsson Slovenija glede tega pravi: »Slovenski ponudniki storitev, ki bodo sledili globalnim trendom in med prvimi omogočili uvajanje in kontinuiran razvoj tehnologije 5G, bodo s tem kreirali platformo za razvoj novih uporabniških izkušenj in poslovnih modelov. Verjamem, da je to osnova za nadaljnji razvoj in pospešeno digitalizacijo tudi slovenskega gospodarstva.«
 

Pritiski na Huawei


Kljub dobrim obetom tehnologije 5G, se pritisk na kitajskega velikana Huaweia še naprej povečuje. Sprva je v vojni z njim bila predvsem Trumpova administracija, ki je nato vendarle dobila zaveznike v zahodnih evropskih državah.

Konec minulega novembra je britanska vlada prepovedala nameščanje tehnologije Huaweia v omrežja 5G, odločitev pa bo veljala od septembra 2021 naprej. Gre za dodatno zaostrovanje omejitev, kajti do zdaj je veljalo, da britanski operaterji ne smejo kupovati opreme kitajskega telekomunikacijskega velikana po letošnjem letu. Zaradi strahu, da bi nakupe opravili še letos, so ukrepe zaostrili in prepovedali tudi nameščanje.

Več iz rubrike