Banka Slovenije: po novem plačila v tujino v 10 sekundah

V Sloveniji je od ponedeljka v uporabi vseevropska plačilna infrastruktura za izvrševanje takojšnjih plačil v evrih.
Fotografija: FOTO: Delo
Odpri galerijo
FOTO: Delo

Prednost nove plačilne infrastrukture je, da omogoča izvrševanje takojšnjih plačil v evrih čezmejno, ne zgolj v Sloveniji. Za ta plačila velja, da po nakazilu sredstev prejemnik plačilo prejme takoj oziroma v največ 10 sekundah ne glede na dan ali uro.

Kot so danes sporočili iz Banke Slovenije, sta se infrastrukturi v Sloveniji za zdaj pridružili dve banki, in sicer banki Intesa Sanpaolo in Sberbank. V evrskem območju jih je skupaj 55.

»V Banki Slovenije ocenjujemo, da se bo število ponudnikov, dosegljivih znotraj te infrastrukture, v prihodnjem letu znatno povečalo tako v Sloveniji kot v evrskem območju,« so poudarili in pojasnili, da je julija svet Evropske centralne banke sprejel sklep, da bo vključitev v sistem novembra 2021 obvezna za vseh 1050 udeležencev plačilnega sistema TARGET 2, ki so pristopili k vseevropski shemi takojšnjih plačil.


Vseevropska plačilna infrastruktura za izvrševanje takojšnjih plačil v evrih TIPS (Target Instant Payment Settlement), ki je v upravljanju evrosistema, je bila vzpostavljena pred dvema letoma. Omogoča izmenjavo plačil 24 ur dnevno, vse dni v letu. Prejemnik plačila denarna sredstva prejme v največ 10 sekundah po tem, ko plačilo odredi plačnik. Pogoj za to je, da sta oba ponudnika plačilnih storitev (plačnika in prejemnika plačila) vključena v TIPS.

Več iz rubrike

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

aktualno

Zadnji dan turističnih bonov, neporabljena še skoraj petina

Podatki tik pred koncem unovčevanja kažejo, da bo neporabljena ostala skoraj petina vrednosti bonov oz. okoli 97 milijonov evrov.

aktualno

Kitajci imajo revolucionarno baterijo, ki naj bi pometla s Teslo

Največji proizvajalec baterij za avtomobile CATL, je predstavil baterijo z novo tehnologijo, ki naj bi z enim polnjenem dosegla skoraj 1000 kilometrov.

aktualno

Trump naj bi davil agenta tajne službe in v steno zalučal hamburger

Nekdanja uslužbenka v Beli hiši je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

Komentarji: