Banka Slovenije: po novem plačila v tujino v 10 sekundah

V Sloveniji je od ponedeljka v uporabi vseevropska plačilna infrastruktura za izvrševanje takojšnjih plačil v evrih.
Fotografija: FOTO: Delo
Odpri galerijo
FOTO: Delo

Prednost nove plačilne infrastrukture je, da omogoča izvrševanje takojšnjih plačil v evrih čezmejno, ne zgolj v Sloveniji. Za ta plačila velja, da po nakazilu sredstev prejemnik plačilo prejme takoj oziroma v največ 10 sekundah ne glede na dan ali uro.

Kot so danes sporočili iz Banke Slovenije, sta se infrastrukturi v Sloveniji za zdaj pridružili dve banki, in sicer banki Intesa Sanpaolo in Sberbank. V evrskem območju jih je skupaj 55.

»V Banki Slovenije ocenjujemo, da se bo število ponudnikov, dosegljivih znotraj te infrastrukture, v prihodnjem letu znatno povečalo tako v Sloveniji kot v evrskem območju,« so poudarili in pojasnili, da je julija svet Evropske centralne banke sprejel sklep, da bo vključitev v sistem novembra 2021 obvezna za vseh 1050 udeležencev plačilnega sistema TARGET 2, ki so pristopili k vseevropski shemi takojšnjih plačil.


Vseevropska plačilna infrastruktura za izvrševanje takojšnjih plačil v evrih TIPS (Target Instant Payment Settlement), ki je v upravljanju evrosistema, je bila vzpostavljena pred dvema letoma. Omogoča izmenjavo plačil 24 ur dnevno, vse dni v letu. Prejemnik plačila denarna sredstva prejme v največ 10 sekundah po tem, ko plačilo odredi plačnik. Pogoj za to je, da sta oba ponudnika plačilnih storitev (plačnika in prejemnika plačila) vključena v TIPS.

Več iz rubrike