Na Češkem nastala posebna covidna valuta; bitcoin že nad 40.000 dolarji

Češko mesto bo kmalu zagnalo svojo covidno valuto, s katero želi pomagati lokalnim podjetjem. Medtem je vrednost globalnega trga kriptovalut presegla tisoč milijard dolarjev.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

V okviru pilotnega projekta Corrency, ki je sestavljanka angleških besed za koronavirus in valuta, bo 2000 prostovoljcev prejelo po 400 correntov, kar je enakovredno 400 kronam (15 evrov). Ta denar pa bodo lahko porabili v lokalnih trgovinah, restavracijah in kinematografih. Polovico zneska bodo plačali s correnti, polovico pa s kronami.

»Projekt je nastal iz potrebe, da se pomaga delu gospodarstva, ki ima težave z likvidnostjo,« je ta teden naznanil snovalec projekta, ekonomist Pepe Rafaj. Na idejo je sicer prišel že v marcu.

FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
»Vsak meščan bo imel elektronsko denarnico. Ponudnik bo preko spletne strani vnesel kodo meščana in odštel vsoto correntov,« je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil Rafaj.

Na ta način želijo spodbuditi prebivalce, da več zapravljajo, to pa bo dvignilo prihodek lokalnih ponudnikov. V projekt namreč niso vključeni mednarodni ponudniki.

Za pilotni projekt je zasebni donator že prispeval 800.000 kron. Rafaj pa verjame, da bi lahko projekt v prihodnje financirala tudi država ali EU.


Župan Kyjova Daniel Cmelik je pozdravil projekt, saj je namenjen spodbujanju lokalnega gospodarstva.

Začetek projekta so morali sicer zaradi protikoronavirusnih ukrepov zamakniti. Rafaj pa zagotavlja, da imajo vse pripravljeno in da ga bodo zagnali dva dneva po sprostitvi ukrepov.
 

Kriptovalute še višje


Cena bitcoina se je v četrtek povzpela na novo rekordno vrednost in sicer nad 40.000 dolarjev, kažejo podatki portala Coin Metrics. Močan dvig vrednosti najbolj prepoznavne, vpliva na celoten globalni trg kriptovalut. Tržna kapitalizacija vseh kriptovalut je tako včeraj - glede na analitični portal Coinmarketcap - presegla tisoč milijard dolarjev.

Bitcoin je daleč najbolj prevladujoča kriptovaluta s tržno vrednostjo več kot 700 milijard dolarjev.
 
Gibanje cene bitcoina v USD na dan 8.1.2020. FOTO: TradingView
Gibanje cene bitcoina v USD na dan 8.1.2020. FOTO: TradingView


Ponovno oživitev bitcoina analitiki pripisujejo številnim dejavnikom, vključno z večjim nakupom velikih institucionalnih vlagateljev. Odmevni vlagatelji, kot je denimo Paul Tudor Jones, pospešeno kupujejo kriptovalute.
 
Številni vlagatelji bitcoin označujejo kot »digitalno zlato«, potencialno varno zavetje pred inflacijo. V nedavnem poročilu o raziskavi so analitiki banke JPMorgan dejali, da bi lahko bitcoin dolgoročno dosegel vrednost tudi do 146.000 dolarjev, saj tekmuje z zlatom kot »alternativno« valuto. Strategi investicijske banke poudarjajo, da bi moral bitcoin postati bistveno manj volatilen, da bi dosegel to vrednost. Kriptovalute so namreč znane po divjih nihanjih cen.
 
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
Trg kriptovalut pospešeno narašča, medtem ko se vlade po vsem svetu lotevajo ​​obsežnih programov fiskalnih spodbud. Analitiki trdijo, da bi to lahko povzročilo hiter dvig inflacije, vlagatelji pa si želijo zaščititi svoje bogastvo.
 
Zadnji skok bitcoina bo najverjetneje pritegnil pozornost upravljavcev premoženja, ki si  bodo zaželeli večji »kos pogače«, za se želijo zaščiti pred inflacijo in geopolitičnimi tveganji.

Več iz rubrike