Svetovna banka: Države tonejo v (pre)globok dolg; mala podjetja pozabljena

Predsednik Svetovne banke opozarja, da se vse več držav srečuje z resnimi težavami na področju zadolževanja.
Fotografija: Države po svetu se vse bolj zadolžujejo. FOTO: REUTERS/Kacper Pempel
Odpri galerijo
Države po svetu se vse bolj zadolžujejo. FOTO: REUTERS/Kacper Pempel

David Malpass, predsednik Svetovne banke, je v torek opozoril, da se vse več držav po svetu sooča z velikimi težavami na področju zadolževanja. Prvi mož Svetovne banke meni, da bi bilo treba problematiko začeti čim prej razreševati. Pozval je k prestrukturiranju dolga in osredotočenju na naložbe v gospodarstvo za čas po koncu pandemije.

Kot je dejal Malpass, se je svetovno gospodarstvo znašlo v težki situaciji. Stopnjo dolga v številnih državah je označil za nevzdržno, stanje pa se skozi čas le še poslabšuje.

Predsednik Svetovne banke David Malpass. FOTO: REUTERS/Florence Lo
Predsednik Svetovne banke David Malpass. FOTO: REUTERS/Florence Lo
»Glede na to, da so kratkoročne in dolgoročne obrestne mere precej padle, moramo najti načine, kako prilagoditi obremenitve dolga. Delati moramo na tem, da bi breme dolga, ki ga nosijo ljudje v revnejših državah, kar se da zmanjšali,« je dejal Malpass.

Malpass je poudaril, da se je v trenutni situaciji občutno povečalo tveganje za porast neplačil, hkrati pa narašča tudi stopnja revščine prebivalstva držav v razvoju. Svetovna banka, katere eden izmed ciljev je tudi povečanje povprečnih dohodkov v državah po svetu, tega cilja zaradi trenutnih razmer ne more zasledovati.


Malpass dodaja, da je težava predvsem v obstoječih mehanizmih, zaradi katerih se premoženje kopiči pri tistih, ki ga že tako imajo, medtem ko se premalo dela na tem, da bi se to bolj enakomerno razporedilo med ljudi. Poudaril je, da je zelo pomembno, da se moči usmeri v pomoč malim podjetjem, ki so zaslužena za številne inovacije. Države so namreč preveč usmerjene k financiranju velikih podjetij, medtem ko so mala podjetja v tej situaciji prepuščena nemilosti in gredo skozi zelo težko obdobje.

Za konec je Malpass dodal, da bodo morda morala preteči leta, preden bodo ljudje, ki se trenutno nahajajo na dnu dohodkovne lestvice, lahko zaznali izboljšanje svojega finančnega stanja.
 

Več iz rubrike

aktualno

Konec hitre mode in torbic za 19 evrov?

Hitra moda je posledica vzpona Kitajske, a ta je tik pred industrijsko revolucijo. Kdo bo odslej izdeloval »luivitonke«, »adidaske«, »najkice« za množice, ki nimaj…

aktualno

Slovensko družinsko podjetje do Nagrade nemškega gospodarstva 2020

»To priznanje je jasen signal, da je z gospodarstvom kot smo ga poznali nekoč – orientirano samo na dobiček, načeloma zaključeno. V ospredje stopajo poslovni modeli, ki enakovredno obravn…

aktualno

Znanstveniki v mikorvalovki premog pretvorili v grafit za litij-ionske baterije

Znanstvenikom je uspelo surovi premogov prah pretvoriti v grafit, ki je uporaben v litij-ionskih baterijah. Proces je možno izvesti prek mikrovalovne obdelave.

aktualno

Tesla ponuja sanjsko službo

Če ste ljubitelji Elona Muska in Twitterja, Tesla ponuja službo vaših sanj.

Komentarji: