Občutna podražitev nafte

Cena nafte je po lanskem marcu, zaradi posledic pandemije strmoglavila. Temu so sledila nesoglasja med državami, bogatimi z nafto, kar je še dodatno zamajalo naftne trge. Cene se zdaj pobirajo.
Fotografija: Cene nafte se po lanskem pogromu zdaj pobirajo in skoraj že dosegajo predkrizne ravni. FOTO: Mark Ralston/Afp
Odpri galerijo
Cene nafte se po lanskem pogromu zdaj pobirajo in skoraj že dosegajo predkrizne ravni. FOTO: Mark Ralston/Afp

Skupina Opec+, ki jo ob prepoznavnih naftnih državah v razširjenem kartelu dopolnjuje še deset drugih držav, zdaj deluje nekoliko bolj uglašeno kot še pred letom dni. Spomnimo, da je lani po pandemiji prišlo celo do zloma naftnega trga, saj so lastnikom majskih terminskih pogodb, za prevzem nafte kar plačali. Zaradi nenadne ustavitve proizvodnje po vsem svetu je bilo namreč nafte takrat bistveno več, kot je bilo povpraševanja - nesoglasje med osrednjimi proizvajalci nafte pa je bilo le še dodatna težava, ki je ceno porinila navzdol.


Cene nafte so v leto 2021 vstopile očitno drugačne, kot so bile lani, saj se že bližajo cenam, ki so veljale v predkriznem obdobju. K dodatni rasti cen prispeva še dogovor skupine Opec+, ki ga je dosegla v torek. Države izvoznice nafte so s sodelujočimi državami sklenile, da zmanjšajo dnevno proizvodnjo nafte vsaj za 1,425 milijona 159-litrskih sodov. S tem naj bi dosegli večjo stabilizacijo cen v prihodnjem mescu, pravi savdski minister za nafto Abdelaziz bin Salman
 

Manjša proizvodnja


Srečanje je preko spleta potekalo v ponedeljek, zaradi nesoglasij med med Savdsko Arabijo in Rusijo pa se je razprava nekoliko podaljšala. Interese kartela Opec predstavlja Savdska Arabija, ki se je zavzela za ohranitev oziroma zmanjšanje proizvodnje nafte, medtem ko je Rusija, ki predstavlja poglede sodelujočih držav, bila naklonjena večanju obsega.
Skupina Opec+, ki jo ob prepoznavnih državah izvoznic nafte v razširjenem kartelu dopolnjuje še Rusija, zdaj deluje nekoliko bolj uglašeno, kot še pred letom dni. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Skupina Opec+, ki jo ob prepoznavnih državah izvoznic nafte v razširjenem kartelu dopolnjuje še Rusija, zdaj deluje nekoliko bolj uglašeno, kot še pred letom dni. FOTO: Dado Ruvic/Reuters


V skladu z dogovorom bo Savdska Arabija februarja in marca proizvedla za milijon sodov manj nafte, enako pa bodo storile tudi ostale države Opeca. Omejitev glede povečanja obenem velja za Rusijo in Kazhastan, ki lahko na dan proizvedeta dodatnih 75.000 sodov.
 

Višje cene


Dogovorjena sprememba glede zmanjšanja obsega črpanja pa že vpliva na naftne trge. Cene nafte se namreč trenutno gibljejo na najvišji ravni v zadnjih devetih mesecih, STA pa ob tem opozarja, da na rast cen še dodatno vplivajo vse manjše zaloge nafte v ZDA.
FOTO: Carlos Barria/Reuters
FOTO: Carlos Barria/Reuters


​Torkova odločitev, ki je cene sodčka surove nafte na mednarodnem trgu že zvišala za približno pet odstotkov. Cena za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte se od včeraj naprej giblje nad mejo 50 dolarev in je trenutno vreden skoraj 51 dolarjev. Medtem se cena nafte brent giblje nad 50 dolarji že od 10. decembra, trenutno pa je za sod treba odšteti 54,40 dolarja.

Na omenjeno rast cen vpliva tudi ponovna gospodarska aktivnost, ki je v lanskem letu zaradi pandemije močno upadla. Zmanjšana ponudba nafte na trgu pa cene nafte varuje pred ponovnimi padci.

Več iz rubrike