Leto 2020 je bilo dvakrat slabše kot krizno leto 2009

Leto 2020 je bilo za Avstrijo leto izjemnega gospodarskega nazadovanja.
Fotografija: Avstrijski kancler Sebastian Kurz. FOTO: REUTERS/Lisi Niesner
Odpri galerijo
Avstrijski kancler Sebastian Kurz. FOTO: REUTERS/Lisi Niesner

Napovedi oziroma ocene gospodarskega padca se nekoliko razlikujejo, vendar ne veliko. Po zadnji analizi avstrijske narodne banke je bruto domači proizvod (BDP) v Avstriji lani padel za približno 7,2 odstotka v primerjavi z letom 2019. To je natanko dvakrat večji padec, kot je bil v doslej ekonomsko najslabšem letu v tem stoletju, letu 2009, ko je zaradi svetovne finančne krize avstrijski BDP zdrsnil za približno 3,6 odstotka.

Poleg avstrijske narodne banke sta v Avstriji dva ugledna ekonomska inštituta, katerih napovedi se vedno uporabljajo v javnih razpravah o stanju domačega gospodarstva: eden je Avstrijski inštitut za ekonomske raziskave (WIFO) na Dunaju, drugi pa je dunajski Inštitut za napredne študije (IHS).

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Ne spomnimo se, kdaj sta imela ta dva inštituta identično napoved. Kot po dogovoru se ta razlikuje za nekaj promilov. Tako je tudi tokrat.

WIFO je decembra ocenil, da bo avstrijski BDP leta 2020 padel za približno 7,3 odstotka. Hkrati je IHS napovedal, da bo upad znašal 7,5 odstotka. Avstrijsko združenje industrijcev ima tudi močen analitični oddelek, ki lanski gospodarski padec ocenjuje na kar 8,1 odstotka. Vsekakor avstrijsko gospodarstvo vsak mesec izgubi približno tri milijarde evrov.

Čeprav še nimamo končne statistike, je jasno, da je avstrijski BDP, ki je leta 2019 dosegel 397,6 milijarde evrov in je imel leta 2020 realne možnosti, da prvič preseže 400 milijard evrov, v letu 2020 padel na okoli 365 milijard evrov. Pandemija covid-19 je avstrijsko gospodarstvo vrnila nazaj v 2016-2017 – leta 2016 je bil avstrijski BDP nekaj manj kot 358 milijard evrov, leta 2017 pa dobrih 369 milijard evrov.

Hujši simptomi pri mlajšem bratu

 
Kriza, ki jo je povzročila pandemija v Avstriji, ima veliko večje posledice kot v sosednji Nemčiji, s katero se Avstrija rada primerja – in z gospodarstvom katere je najbolj povezana. Lanski avstrijski gospodarski padec je bil za kar 2-2,5 odstotka višji od nemškega. V Nemčiji sta tako rast proračunskega primanjkljaja kot stopnja brezposelnosti bistveno nižja kot v Avstriji. Zakaj je tako? Velik del odgovora je v bistveno večjem deležu storitev, zlasti turizma, v celotnem avstrijskem dohodku.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Leta 2019 je Avstrija v svojih turističnih objektih zabeležila rekordno skupno število prenočitev domačih in tujih gostov: dobrih 152,6 milijona. Tudi v Nemčiji je bilo leto 2019 turistično rekordno, saj so skupaj zabeležili 495,6 milijona prenočitev.
Vendar je Nemčija po številu prebivalcev 9,3-krat večja od Avstrije. To pomeni, da bi morala imeti Nemčija dobrih 1,4 milijarde prenočitev na leto, da bi bila turistična velesila relativno podobna Avstriji. Skoraj tri četrtine avstrijskih turističnih prihodkov (dobrih 73 odstotkov) prinašajo tuji turisti. V letu 2020 velika večina tega denarja ni prišla v Avstrijo.

WIFO in IHS sta konec lanskega leta objavili makroekonomske napovedi za avstrijsko gospodarstvo leta 2021. Seveda se nekoliko razlikujejo: strokovnjaki IHS ocenjujejo, da bo rast BDP 3,5-3,8 odstotka, medtem ko njihovi kolegi iz WIFO pravijo, da bo rast približno 4,5 odstotka – če ne bo daljšega lockdowna v tem letu.
 

Več iz rubrike