Donald Trump zašel v finančne težave

Le 24 ur po tem, ko je Donald Trump uradno zapustil Belo hišo, je postalo jasno, da izguba predsedniškega stolčka zanj ni bil največji udarec. Boj se šele začenja. A tokrat z dolgovi.
Fotografija: 45. predsednik ZDA - Donald Trump. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
45. predsednik ZDA - Donald Trump. FOTO: Shutterstock

Po podatkih iz dokumentov (vir), objavljenih le nekaj ur po Trumpovem odhodu iz Bele hiše, je podjetje nekdanjega predsednika, ki nosi njegovo ime, v zadnjem letu doživelo velik udarec na področju prihodkov.
 
Na splošno so Trumpova podjetja leta 2020 v primerjavi s prihodki iz leta 2019 ustvarila skoraj 40 odstotkov manj prihodkov. Na svojem posestvu Doral v Miamiju je zaslužil 30 milijonov dolarjev manj kot leta 2019. Prihodki v hotelu Trump International v Washingtonu in letovišču Turnberry na Škotskem so v roku enega leta upadli za več kot 60 odstotkov.
 
Kot ugotavlja Charles Riley iz televizijske hiše CNN, je do teh upadov prišlo, še preden je vrsta podjetij pretrgala stike zaradi njegovih kolobocij okoli zadnjih volitev. 
FOTO: REUTERS/Leah Millis 
FOTO: REUTERS/Leah Millis 

 
Čeprav je delni upad (morda celo večino?) Trumpovega finančnega premoženja mogoče pripisati trenutni pandemiji covida-19 in družbenim omejitvam, ki so zadale močan udarec celotni turistični in gostinski industriji, je vprašanje »zakaj« pri upadu Trumpovega premoženja veliko manj pomembno kot »kako naprej«.
 
Zagotovo se boste spomnili (če ste pozabili, vas bom opomnil), da Trumpa v prihodnjih mesecih in letih čaka vrsta finančnih izzivov, ki so vezani predvsem na njegova osebna jamstva za vrsto posojil v višini več milijonov.
 

Obupani upniki

 
Kot smo na Svetu kapitala nedavno poročali (tukaj), je največja nemška banka Deutsche Bank obupala in sporočila, da ne bo več poslovala s Trumpom.
 
Deutsche Bank, ki ji Trumpova organizacija dolguje 340 milijonov ameriških dolarjev (približno 280 milijonov evrov), se je »odločila, da se ne bo več ukvarjala s Trumpom in njegovim denarjem,« je pred izjavo banke za Bloomberg dejal neimenovan vir.
 
Banka kljub velikemu dolgu ugotavlja, da ni mogoče drugače končati odnosa s Trumpom, je poročal tudi The New York Times. Če mu bo banka dolg uradno odpisala, še ni jasno, a je malo verjetno. Prav toliko pa je tudi verjetnosti, da ga bo Trump odplačal. 
 

Spomnimo, da je Deutsche Bank Trumpu posojala denar od poznih devetdesetih let prejšnjega stoletja. V samo zadnjih dveh letih (do novembra 2020), mu je posodila več kot dve milijardi ameriških dolarjev (1,64 milijarde evrov). Po poročilih naj bi se banka zdaj naveličala »kolateralne škode« in slabega sodelovanja.

Celo Newyorška banka Signature, ki je pomagala financirati Trumpovo igrišče za golf na Floridi, se je distancirala od nekdanjega predsednika.
 
Združenje PGA America je tik pred koncem njegovega mandata sporočilo, da je novemu Trumpovemu igrišču v New Jerseyju odvzelo gostovanje golf prvenstva PGA 2022 – saj bi to »omadeževalo podobo PGA,« so navedli v zapisu.
 
Platforma za e-trgovino Shopify je zaprla trumpstore.com, spletno trgovino, ki je prodajala izdelke in oblačila Trumpovim privržencem.
 
FOTO: REUTERS/Carlos Barria
FOTO: REUTERS/Carlos Barria
Mesto New York si prizadeva za prekinitev poslovnih odnosov s Trumpom. Njegova organizacija ima namreč sklenjene pogodbe za upravljanje dveh drsališč, igrišča za golf in vrtiljaka v mestu.
 
»Napadi na naš Kapitol so ubili policista, umrli so štirje izgredniki, izpostavili poslance virusu covid-19 in ogrozili ustavni prenos oblasti. Gre za nacionalno grozoto,« je dejal tiskovni predstavnik župana Billa de Blasija. »Preučujemo, ali glede na nove okoliščine obstajajo pravne podlage za prekinitev koncesij z organizacijo Trump.« Glede na nedavna finančna razkritja so koncesije teh parkov Trumpu prinesle 17 milijonov ameriških dolarjev letno.
 

Kako naprej?

 
»Trump si je nabral za 421 milijonov dolarjev posojil. Večino mora poplačati v roku štirih let«, je o Trumpovih davčnih napovedih konec leta 2020 zapisal David Leonhardt iz New York Timesa.
 
»Če bo ponovno izvoljen, bi lahko bili njegovi posojilodajalci postavljeni v doslej povsem neznan položaj, ko se bodo morali odločiti, ali naj zasežejo premoženje trenutnega predsednika. Ne glede na to, ali bo zmagal ali izgubil, bo najverjetneje moral najti nove načine za uporabo svoje blagovne znamke in svoje priljubljenosti med ogromnim številom Američanov, da bi kaj dodatno zaslužil,« je še dodal Leonhardt.
 
Toda Trump ni bil ponovno izvoljen.
 
Še več. Pri izhodu iz Bele hiše je razširil kopico laži v zvezi z volitvami in odigral ključno vlogo pri ščuvanju izgrednikov, ki so 6. januarja napadli ameriški Kapitol. Predstavniški dom je zato sprožil že drugo ustavno obtožbo zoper (nekdanjega) predsednika.
 
Vse to bo Trumpu verjetno še otežilo iskanje denarja v svojih globokih žepih. 

Več iz rubrike