Warren Buffett: Najboljša naložba je poplačilo dolgov

Warren Buffett je četrti najbogatejši človek na svetu, ki je znan kot uspešen investitor. Podal je nasvet v zvezi z upravljanjem osebnih financ.
Fotografija: FOTO: Johannes Eisele / AFP
Odpri galerijo
FOTO: Johannes Eisele / AFP

Warren Buffett je znan kot eden najuspešnejših investitorjev na svetu. S svojimi vlaganji v naložbe dosega izjemne donose. V nekaj desetletjih je zaslužil skoraj 20-odstotno letno stopnjo rasti. Taki rezultati zagotovo niso posledica slučaja. Buffett se namreč lahko pohvali z bogatim znanjem na tem področju, dobro naložbeno strategijo, predvsem pa sta za take uspehe zaslužena njegova disciplina in vztrajnost.
 

Kako izbrati najboljšo naložbeno priložnost?


Warren Buffett. FOTO: REUTERS/Scott Morgan
Warren Buffett. FOTO: REUTERS/Scott Morgan
Zaradi uspehov, ki jih je Buffett dosegel skozi leta, ga vlagatelji zelo cenijo. V preteklih letih je podal tudi številne nasvete vsem, ki se ukvarjajo z investiranjem. Kot poroča Yahoo Finance, mu je nekoč nekdo postavil vprašanje, kako izbrati najboljšo naložbeno priložnost. Buffett je tej osebi postavil nekaj vprašanj v zvezi z vodenjem njegovih osebnih financ. Ugotovil je, da ima oseba, na kreditni kartici precejšen dolg.

Buffett je mu nato podal nasvet, da naj najprej odplača dolg, preden se loti investiranja. Pojasnil je, da bi mu sicer lahko predlagal naložbo, pri kateri bi delnica v roku enega leta najverjetneje zrasla za 20 odstotkov, vendar pa na področju vlaganj nič ni stoodstotno. Tako nikoli ne moremo z gotovostjo reči, če se nam bo neka naložba res obrestovala skozi čas.


Po Buffettovih besedah se je tako smiselno lotili investiranja šele takrat, ko odplačate vse dolgove na banki. To vključuje tudi kakršenkoli drug dolg z visokimi obrestmi, če imate z njim opravka.


Buffettova pot


Warren Edward Buffett je ameriški vlagatelj, filantrop ter izvršni direktor podjetja Berkshire Hathaway. Velja za enega najuspešnejših vlagateljev v globalnem merilu. Neto vrednost njegovega premoženja znaša 85,6 milijarde ameriških dolarjev.
Rodil se je v Nebraski. V času šolanja na poslovni šoli v Kolumbiji je razvil svojo investicijsko filozofijo v zvezi z investicijskim vlaganjem. Leta 1956 je ustanovil partnerstvo Buffett. Njegovo podjetje je kasneje pridobilo podjetje Berkshire Hathaway za proizvodnjo tekstila.

Buffett je kljub izjemnemu bogastvu, ki si ga lasti, znan po zavezanosti k vrednostnim vlaganjem in varčnosti. 
 

Več iz rubrike