Na Wall Streetu se odvija velika bitka malih vlagateljev

Skupina amaterskih vlagateljev se je lotila velikanov z Wall Streeta.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Shannon Stapleton
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Shannon Stapleton

Dogajanje se vrti okoli podjetja GameStop, katerega delnica je, medtem ko so veliki vlagatelji stavili na njeno pocenitev, v dveh tednih porasla za več kot 1000 odstotkov.

Opazovalci dogajanje označujejo za bitko med »piflarji in Wall Streetom«, je povzela francoska tiskovna agencija AFP.

GameStop je veriga trgovin z videoigrami. Vlagatelji so ocenili, da jo bo v času hitre digitalizacije povozil čas, zato je postala tarča t. i. prodajalcev na kratko. To so pogosto veliki skladi, ki v postopku 'shortanja' prodajo izposojene delnice v pričakovanju, da jih bodo kasneje kupili po nižji ceni in jih vrnili prvotnemu lastniku, s tem pa ustvarili dobiček v času padanja tečajev. Če se delnica podraži, morajo tisti, ki shortajo, pokriti izgubo.
FOTO: TIMOTHY A. CLARY / AFP)
FOTO: TIMOTHY A. CLARY / AFP)


Skupina amaterskih vlagateljev, ki se je organizirala prek spletnega foruma Reddit in se poimenovala WallStreetBets, se je odločila sistem izkoristiti in skladom prekrižati načrte. Okoli tri milijone članov skupine je namreč začelo kupovati delnice GameStopa, katerih tečaj je tako v nekaj dneh porasel za več kot 1000 odstotkov. Samo v torek je bila njegova rast 115-odstotna, v sredo pa 135-odstotna.

Prodaje na kratko so po oceni nekaterih tržnih igralcev same po sebi problematične, po mnenju zagovornikov pa igrajo pomembno vlogo pri vzdrževanju likvidnosti in zniževanju cen prenapihnjenih delnic, navaja AFP.
 

Tako se mnogi sprašujejo, ali gre v primeru GameStopa za tržno manipulacijo, zaradi katere bi morali v dogajanje poseči regulatorji.

V Beli hiši so že potrdili, da dogajanju sledi finančno ministrstvo. Prav tako je v sredo ameriška komisija za vrednostne papirje (SEC) navedla, da aktivnosti spremlja.
 
»Sodelujemo z drugimi regulatorji, da bi ocenili situacijo in pregledali aktivnosti reguliranih entitet, finančnih posrednikov in drugih sodelujočih na trgu,« so zapisali.Medtem pa vse kaže, da bi se lahko gibanje WallStreetBets širilo na druge delnice, ki so prav tako tarča prodajalcev na kratko. Tako so denimo v sredo za 300 odstotkov poskočile delnice verige kinematografov AMC Entertainment Holdings ter za 33 odstotkov delnice tehnološke družbe BlackBerry.
 

Več iz rubrike