Nova norija na trgu kriptovalut; krivec Elon Musk

Vrednost dogecoina (DOGE) je od zjutraj narasla za približno 20, v zadnjih 24 urah pa za več kot 50 odstotkov.
Fotografija: Kriptovaluta dogecoin (DOGE). FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Kriptovaluta dogecoin (DOGE). FOTO: Shutterstock

Po tem, ko je skupina malih vlagateljev s foruma Reddit pred tednom dni DOGE že pognala v nebo, je milijarder Elon Musk zdaj spodbudil nov kaos.
 
Digitalni kovanec DOGE je pred dnevi dosegel najvišjo vrednost pri skoraj 0,08 ameriškega dolarja, sledil je padec na 0,024 dolarja, nato pa se je cena 'ustalila' med 0,03 in 0,04 dolarja – vse do jutra 4. februarja. Zdaj vrednost omenjene kriptovalute ponovno eksponentno narašča. V zadnjih 24 urah se je vrednost DOGE dramatično zvišala, kriptovaluta pa trenutno trguje pri približno 0,05 dolarja za enoto.
 
Gibanje tečaja DOGE v USD na kriptoborzi Bittrex. Vir: TradingView
Gibanje tečaja DOGE v USD na kriptoborzi Bittrex. Vir: TradingView

 
Samo v zadnjih sedmih dneh je dogecoin zabeležil 370,72-odstotno rast. Za slednje je bolj ko ne odgovorna skupina z Reddita, ki je prejšnji teden naslovnice medijev zapolnila z dramo GameStop delnic na Wall Streetu.
 
Tokrat se zdi, da 'pumpamje' dogecoina ne prihaja iz skupine majhnih vlagateljev, temveč od enega najbogatejših ljudi na svetu: Elona Muska. Slednji je namreč zjutraj (po našem času) »ničvredni« kriptovaluti namenil serijo tvitov.
  
Musk je pred nekaj dnevi povzročil norijo med kripto navdušenci, ko je v svojo biografijo na Twitterju dodal bitcoin emoji in hashtag. Kasneje se je v klubskem pogovoru soočil s predsednikom 'sporne' aplikacije za vlagatelje Robinhood Vladom Tenevom in ga prosil, naj pojasni incidente s prodajo delnic GameStop: »Ljudje prosijo za odgovore in želijo vedeti resnico«, je dejal Musk.
 


Zanimanje za dogecoin je v zadnjih nekaj tednih izjemno veliko. Ne samo tviti Elona Muska, temveč tudi integracija digitalnega kovanca na priljubljeni spletni strani za odrasle Pornhub in podpora različnih kriptoborz v zadnjem času vedno znova 'dolivajo gorivo na ogenj'. 
 

Več iz rubrike