Nepremičnine 'na ključ' pri sosedih že za 7500 evrov

V zadnjih letih se sosedje odločajo za revitalizacijo nekaterih mest, zaradi česar so cene tamkajšnjih nepremičnin smešno nizke.
Fotografija: FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
FOTO: Pixabay

Italija se je v zadnjih nekaj letih odločila za zanimiv pristop do revitalizacije manjših mest. Zanje je namreč značilno pospešeno izseljevanje prebivalstva, to pa se odraža tudi na slabših gospodarskih razmerah. Država je tako izvedla radikalen ukrep in je stanovanja na teh območjih pripravljena prodati po smešno nizki ceni, zgolj za en evro. Se pa z nakupom nov lastnik obveže, da bo obnovil nepremičnino. A za to Italijani ponujajo številne subvencije. Med mesti, ki so sprejela tak ukrep, so tudi Sambuca, Mussomeli in Zungoli na Siciliji.
 

Nakup nepremičnine v Sambuci izvedla tudi ameriška igralka


Sambuca. FOTO: Shutterstock
Sambuca. FOTO: Shutterstock
Prodaja nepremičnin v Sambuci za en evro je požela svetovno zanimanje. Pred dvema letoma je bilo na dražbi prodanih 16 hiš, medtem ko so bile številne druge kupljene z zasebno prodajo. Za nakup ene od hiš se je odločila tudi ameriška igralka Lorraine Bracco. Po nakupu jo je obnovila, kasneje pa se je v njej snemala serija »My Big Italian Adventure«. V Sambuci je ponovno možno kupiti 15 nepremičnin za omenjen znesek. Te bodo verjetno kmalu pokupljene, saj je Sambuca ena najlepših vasi v Italiji, ki slovi po panoramskih razgledih, okrožju Sarancen in arheoloških ostankih.
 

Na voljo subvencije za obnovo


Sicilijansko mesto Troina je začelo s takšno nepremičninsko shemo v lanskem letu. V zadnjih desetletjih je v starem delu mesta prišlo do precejšnjega izseljevanja prebivalstva. Zaradi tega namerava vlada s prodajo hiš po enem evru oživiti te predele.

Sebastiano Fabio Venezia, župan mesta, je za CNN povedal, da nameravajo zapuščeno okrožje obuditi, ga v celoti prenoviti in da se bodo teh ukrepov lotili relativno hitro.

Da bi pritegnili dodatna povpraševanja, so se odločili, da novim lastnikom ponudijo tudi subvencije za obnovo stanovanj. Slednje - v višini 15.000 evrov in več - lahko koristijo tisti, ki se odločijo za bivanje v mestu in se zavežejo, da bodo obnovo nepremičnine izvedli s čim nižjimi stroški.

Troina. FOTO: Shutterstock
Troina. FOTO: Shutterstock
Lokalne oblasti so novim priseljencem priskočile na pomoč tudi s ponudbo pravnih storitev in nepremičninskih posrednikov v različnih jezikih. Kot je pojasnil župan Venezia, so se namreč v zadnjih mesecih zvrstile prošnje z vsega sveta; iz ZDA, Anglije, Nemčije, Francije, Belgije, Turčije, Brazilije in od drugod.

V času pandemije so se odločili tudi za ustanovitev spletne agencije HouseTroina, kar je olajšalo postopek nakupa. Interesenti morajo pred sklenitvijo pogodbe narediti načrt obnove nepremičnine.

Troina je sicer lokacija, primerna za pobeg iz mesta in iskanje miru. Gre za eno najlepših italijanskih vasi. Bogata je s kulturno dediščino, kopališči iz rimskih časov in normanskimi cerkvami. V daljavi je možno občudovati razgledno goro Etno.


 

Poceni nepremične 'na ključ'


Če vas je zamikalo, da bi kupili eno izmed dotrajanih hiš, ki so naprodaj za en evro, vendar ste pomislili na težave s prenovo, je tu malo drugačna ponudba, ki bi vas lahko premamila. Mesto Biccari je trenutno najbolj aktualno mesto v Italiji, ki ponuja ugodne nepremičnine, da bi obrnilo trende depopulacije.

Biccari, ki leži globoko v jugovzhodni regiji Pulja, namreč za razliko od drugih destinacij, nudi tudi ugodne nepremičnine, ki so pripravljene za vselitev.

Cene praznih stanovanj 'na ključ' se začnejo že pri 7500 evrov. Večina nepremičnin pa se prodaja za od 10.000 do 13.000 evrov.

Biccari. FOTO: Wikipedia
Biccari. FOTO: Wikipedia
Prodaja je del poslanstva župana Gianfilippa Mignogne, ki rešuje enak problem, kot zgoraj omenjena mesta.

»Komaj 2000 prebivalcev imamo,« je dejal za CNN. »Depopulacija je odprta rana, stalni pojav. Domačini nenehno odhajajo in čeprav se jih je do nedavnega večina poleti vračala na obisk, zdaj tega ne počnejo več. Številne bivalne hiše so prazne in tonejo v pozabo.«

Na voljo je približno 10 domov po ceni en evro in 20, vendar potencialno več kot 100, prenovljenih.Fotografije in zemljevidi nepremičnin bodo kmalu objavljeni na spletnem mestu mestne hiše, vendar so zainteresirani vabljeni, da se obrnejo na župana (sindaco@comune.biccari.fg.it).

Spletna platforma bo razdeljena na dva dela: domovi za en evro in poceni hiše.

Tisti, ki se zadovoljijo z dotrajanim stanovanjem za en evro, morajo položiti še po garancijsko vsoto v višini 3000 evrov, ki se jim po prenovi - po možnosti v treh letih - vrne. Toda v nasprotju z drugimi italijanskimi mesti, ki so uvedla podobne sheme, se rok za dokončanje podaljša, če obnovitvena dela že dobro potekajo.

Več iz rubrike