1,5 milijardna investicija Tesle bitcoin pognala do novega rekorda

Tesla, ameriški proizvajalec električnih avtomobilov, je v bitcoin vložil 1,5 milijarde dolarjev. Kriptovaluta je danes dosegla novo rekordno vrednost.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

V obvestilu ameriški komisiji za vrednostne papirje (SEC), objavljenem v ponedeljek, 8. februarja, je proizvajalec električnih vozil Tesla razkril naložbo v bitcoin v višini 1,5 milijarde dolarjev.
 
Kot je razvidno iz dokumenta, se je družba za tak korak odločila, da bi »pridobila večjo prilagodljivost za nadaljnjo diverzifikacijo in povečanje dobička«. 
 
Poleg nakupa je družba naznanila, da namerava v bližnji prihodnosti začeti sprejemati bitcoine kot način plačila »v skladu z veljavno zakonodajo. Pridržujemo si pravico do njihovega [bitcoinov] shranjevanja ali prodaje po prejemu«, so zapisali v družbi.Zaradi te poteze bo Tesla prvi večji proizvajalec avtomobilov, ki bo sprejemal plačila v kriptovalutah. Cena bitcoina se je ob novici močno zvišala. V času objave bitcoin trguje na približno 43.400 dolarjih za enoto, novo rekordno vrednost pa je zabeležil tik pod 44 tisoč dolarji. Delnice Tesle so se zvišale za več kot 12 odstotkov.

Gibanje tečaja kriptovalute BTC v USD. Vir: TradingView
Gibanje tečaja kriptovalute BTC v USD. Vir: TradingView

 
Spomnimo, da je v začetku letošnjega leta cena bitcoina dosegla rekordnih 42 tisoč dolarjev, nato je kriptovaluta izgubila več kot 15 odstotkov vrednosti in se ustavila pri 28,8 tisoč dolarjev.

Gibanje tečaja delnice Tesla v USD. Vir: TradingView
Gibanje tečaja delnice Tesla v USD. Vir: TradingView

 
Pred tem smo poročali, o 'noriji' na kripto trgu, ki jo je zagnal prav prvi mož Tesle Elon Musk. Slednji je najprej v svojo biografijo na Twitterju dodal bitcoin emoji in hashtag. Kasneje se je v klubskem pogovoru soočil s predsednikom 'sporne' aplikacije za male vlagatelje Robinhood Vladom Tenevom in ga prosil, naj pojasni incident s prodajo delnic družbe GameStop. Naposled pa je ustanovitelj Tesle svojo podporo – s serijo tvitov – izkazal še kriptovaluti Dogecoin, ki je danes prav tako dosegla svoj zgodovinski maksimum.

Gibanje tečaja kriptovalute DOGE v USD. Vir: TradingView
Gibanje tečaja kriptovalute DOGE v USD. Vir: TradingView

 
Vrednost Dogecoina je danes narasla na najvišjo vrednost – 0,082 dolarja s skupno vrednostjo v višini 10,5 milijarde dolarjev. Tako je močno povečanje povpraševanja med Muskovimi in kripto navdušenci omogočilo, da se je »ničvredna« kriptovaluta uvrstila med deset najbolj priljubljenih na svetu.


 

Več iz rubrike