Bill Gates je svoje otroke vzgajal stran od tehnologije in pustil brez milijard

Kljub temu, da tehnološki mogotec v javnosti glasno zagovarja tehnologijo in njen razvoj, jo je pred svojimi otroki »skril«.
Fotografija: Tehnološki mogotec Bill Gates. FOTO: REUTERS/Toru Hanai
Odpri galerijo
Tehnološki mogotec Bill Gates. FOTO: REUTERS/Toru Hanai

V teh dneh je prava redkost, ko Billa Gatesa ne vidimo na naslovnicah. Polni jih bodisi zaradi nedavnega statusa največjega lastnika kmetijskih zemljišč v ZDA, bodisi zato, ker je tarča teorij zarot. Ne glede na razlog, zakaj se skoraj vsakodnevno znajde v središču pozornosti, le redkokdaj govori o svojih otrocih. 
 
Morda ne veste, da je hči Billa Gatesa, Phoebe Adele Gates, svoj lastni pametni telefon dobila šele pred kratkim – pri osemnajstih letih starosti.
 

Kdo je Phoebe Adele Gates?

 
Phoebe Gates se je rodila 14. septembra 2002 v Bellevueju, predmestju Seattla v Washingtonu. Je tretji in najmlajši otrok Billa in Melinde Gates. Ima starejšo sestro Jennifer (24) in starejšega brata Roryja (21).
 
Phoebe je bila nekoč nadobudna balerina, ki se je šolala na Professional Children’s School v New Yorku. Študirala je tudi na šoli za ameriški balet v slovitem Lincolnovem centru za uprizoritvene umetnosti ter na prestižni šoli Juilliard (kjer so diplomirali Robin Williams, Adam Driver in Patti LuPone).
 
Že res, da je Bill Gates milijarder, toda njegovi otroci niso posebej razvajeni. Tehnološko razvajeni namreč.
 
Bill Gates z najmljašo hčerko Phoebe Adele Gates. FOTO: @thisisbillgates / instagram
Bill Gates z najmljašo hčerko Phoebe Adele Gates. FOTO: @thisisbillgates / instagram
Gates je v intervjuju za Mirror iz leta 2017 (vir) povedal, da otrokom prepoveduje pametne telefone do 14. leta starosti, nato pa so dobili dovoljenje le za omejen čas dneva. Pri najmlajši hčeri je šel očitno še dlje. Tudi zdaj, ko so odrasli, jim še vedno prepoveduje telefone ob njegovi prisotnosti.
 
Ko se je pojavilo več zgodb o uspešnih podjetnikih, kot so Steve Jobs, Mark Cuban, Alexis Ohanian, ki svojim otrokom omejujejo čas pred zaslonom, so znanstvene študije potrdile, da je to pametna poteza.
 
V knjigi dr. Jeana Twengeja »iGen: Zakaj današnji otroci, ki so vedno na spletu, odraščajo manj uporniški, strpnejši, manj srečni in popolnoma nepripravljeni na odraslo življenje, in kaj to pomeni za nas«, profesor psihologije na univerzi v San Diegu piše:
 
»Vse dejavnosti pred zaslonom so povezane z upadom sreče, vse dejavnosti stran od zaslona pa s povečanjem sreče. Osmošolci [pri nas devetošolci], ki na družabnih omrežjih preživijo 10 ali več ur na teden, imajo 56 odstotkov večjo verjetnost, da se opišejo za nesrečne, kot tisti, ki preživijo manj časa na družabnih omrežjih«.
 
Twenge v svoji študiji ugotavlja, da pri »najstnikih, ki preživijo tri ure na dan ali več na elektronskih napravah, obstaja 35 odstotkov večja verjetnost, da bodo podlegli dejavnikom tveganja za samomor«.
 
Kljub nerganju lahko ugibamo, da so Gatesovi otroci hvaležni, da so neskončne ure brskanja po družabnih medijih zamenjali za svoje duševno dobro počutje.


 

Phoebe in njeni sorojenci ne bodo podedovali milijard

 
Mnogi, ki spremljajo Gatesa, vedo, da sta se z Melindo pridružila Warrenu Buffettu pri ustanovitvi organizacije The Giving Pledge. Organizacija, ki jo sestavlja štirinajst bogatih posameznikov in parov, je prisegla, da bo večino svojega bogastva podarila v dobrodelne namene.
 
To pomeni, da noben od Gatesovih otrok najverjetneje ne more upati na milijardno dediščino. Kljub temu pa prav verjetno ne bodo ostali praznih rok. Čeprav to ni potrjeno, nekateri viri (tukaj) navajajo, da bodo otroci prejeli po 10 milijonov dolarjev. Leta 2017 je Gates v televizijskem nastopu v oddaji This Morning (vir) pojasnil svojo odločitev.
 
Bill in Melind Gates. FOTO: Getty images
Bill in Melind Gates. FOTO: Getty images
»Otroci bodo prejeli odlične izobrazbe in nekaj denarja, tako da jim nikoli ne bo nič manjkalo, vendar bodo vseeno morali v svet in si ustvariti svoje kariere,« je dejal. »Otrokom ne delamo usluge, če jih zasipamo z ogromnim bogastvom. Izkrivi vse, kar bi lahko storili, in jih ustavi pri ustvarjanju na svoji lastni poti«.
 
Gates je dodal, da se njegovi otroci zavedajo njegove odločitve in jo podpirajo. »Ta denar je namenjen za pomoč najrevnejšim,« je dejal. »Tega se zavedajo in na to so ponosni, z nami hodijo na izlete, da vidijo opravljeno delo«.
 

Kaj najmlajša hči počne danes?

 
Phoebe naj bi živela s svojimi starši v njihovem dvorcu v Medini v Washingtonu. Področje, imenovano Xanadu 2.0, pritegne toliko pozornosti, da ima svojo stran na Wikipediji (vir).
 
Posestvo naj bi bila vredno 127 milijonov dolarjev. Zabavne podrobnosti o tem skrivališču v severozahodnem delu vsebujejo umetni potok (skupaj z ribami) in plažo s peskom, uvoženim s Karibov.
 
Gates je na spletnem mestu Reddit v rubriki »Vprašaj me karkoli« celo potrdil, da je legendarna soba za trampolin resnična.
 
»Imam lepo hišo,« je zapisal. »V njej je tudi soba za trampolin, kar se mi zdi nekoliko pretirano, vendar jo otroci radi uporabljajo za sproščanje odvečne energije. Nisem prepričan, kako krivega bi se moral počutiti, ker živim v tako čudoviti hiši«.
 


Danes osemnajstletna Phoebe je končno dobila svoj lastni telefon in je aktivna na družabnih omrežjih, a podrobnosti iz svojega življenja ohranja na najmanjši možni ravni. Koliko vemo, svoj čas trenutno posveča učenju in sprehajanju s svojim psičkom. A ji je uspelo nekaj nepričakovanega. Očeta je med vsesplošno karanteno prepričala, da se ji pridruži v plesnem videu na TikToku. Posnetek si lahko ogledate spodaj.
 
@phoebeadelle

#fyp #billgates #cooldad

♬ original sound - moonstarsandshine

Več iz rubrike