Bill Gates o Tokiu 2020: Če cepljenje ne bo šlo po načrtih, bo to obžalovanja vredno

Bill Gates meni, da je še vedno moč izpeljati poletne olimpijske igre v Tokiu, vendar pa bo konča usoda iger po njegovem odvisna od zadostnega cepljenja proti novemu koronavirusu, poroča japonska agencija Kyodo News.
Fotografija: Bill Gates. FOTO: Ludovic Marin / AFP
Odpri galerijo
Bill Gates. FOTO: Ludovic Marin / AFP

Gates, katerega fundacija je za boj proti covidu-19 donirala 1,75 milijarde dolarjev, je za Kyodo News dejal, da bo naslednjih nekaj mesecev ključnih za preložene tokijske igre.

»V naslednjih nekaj mesecih moramo spremljati napredek glede cepljenja,« je Gates dejal za Kyodo, ko se je skliceval na distribucijo cepiva: »Ampak veste, mislim, da so igre še vedno možne, če bo šlo cepljenje po načrtu.«

Dodal je, da če cepljenje ne bo šlo po načrtih, bo to obžalovanja vredno: »A, kot veste, pomagamo, da se odobri čim več cepiv in da so ta dostopna vsem po svetu.«

Tokijske poletne olimpijske in paraolimpijske igre so morali marca preložiti zaradi koronske krize na letošnje poletje. Ker je koronavirusna pandemija še vedno glavna težava po svetu, dvomi o izvedljivosti olimpijskih iger ne pojenjajo, čeprav organizatorji vztrajajo, da bodo igre izpeljali.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je pretekli teden poudaril, da bo v Tokiu organiziral varne igre za vse udeležence, ter obenem pozval vse udeležence, športnike, spremljevalce in novinarje, naj se čim prej cepijo proti virusu.
 

»Igre bodo ne glede na položaj koronske pandemije​«


Yoshiro Mori. FOTO: Takashi Aoyama / REUTERS
Yoshiro Mori. FOTO: Takashi Aoyama / REUTERS
Kot poroča francoska agencija AFP, je Yoshiro Mori, predsednik organizacijskega odbora, odločno zavrnil vse dvome glede izvedbe iger, ki se pojavljajo.

»Z gotovostjo lahko zatrdim, da bomo olimpijske igre pripravili. Ne glede na to, kako se bo razvijala koronska pandemija,« je danes dejal Mori na sestanku organizatorjev iger z japonsko vlado.

»Moramo preseči razpravo o tem, ali jih bomo izvedli ali ne. Gre samo za to, na kakšen način jih bomo organizirali. Ob tej priložnosti raje razmislimo o novi različici olimpijskih iger,« je dodal Mori na sestanku z vlado, ki tako kot organizatorji vztraja, da se igre lahko varno priredi kljub naraščajočim okužbam s covidom-19 po vsem svetu, tudi na Japonskem.

Japonski premier Yoshihide Suga je danes obenem za en mesec podaljšal izredno stanje zaradi koronavirusa, kar pomeni, da bo ukrep v Tokiu in več drugih delih države trajal do 7. marca.Ostrejše omejitve prehoda mej, ki so jih uvedli po naraščajočih okužbah, so že povzročile preložitev nekaterih športnih tekmovanj, vključno s prvo letošnjo olimpijsko preizkušnjo, kvalifikacijami za sinhrono plavanje, ki so bile na sporedu marca.

Olimpijska bakla naj bi pot po Japonski začela 25. marca.

V sredo pa bodo predvidoma organizatorji predstavili nadaljnje podrobnosti obsežnih protiukrepov proti koronavirusu, ki so jih zasnovali za igre Tokio 2020, ki so jih marca lani, ko se je virus razširil po vsem svetu, preložili na letošnje poletje.
Toda javno mnenje še naprej ni naklonjeno izvedbi iger, saj je 80 odstotkov Japoncev v januarski raziskavi zaprosilo za nadaljnjo preložitev ali kar odpoved OI.

Organizatorji so sicer večkrat poudarili, da nobene od teh možnosti ni na mizi, ob tem imajo tudi močno podporo tako Mok-a kot športnikov po vsem svetu.
 
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike