Bill Gates opozarja na naslednjo pandemijo kot rezultat bioterorizma

Milijarder in poslovni vodja Bill Gates je pred kratkim na svojem blogu delil objavo, ki sta jo pripravila skupaj z ženo Melino Gates.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Denis Balibouse
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Denis Balibouse

Bill Gates v svojem spletnem dnevniku »GatesNotes« navaja, da je »žalostna resničnost, da covid-19 najverjetneje ni zadnja pandemija. Ne vemo, kdaj bo udarila naslednja, ali gre za gripo, koronavirus ali kakšno novo bolezen, ki je še nismo videli. Toda tisto, kar vemo, je, da si ne moremo privoščiti, da nas spet preseneti«.
 
Gatesova v zapisu opozarjata, da bi bila naslednja pandemija lahko rezultat bioterorizma in poudarjata, da je »za preprečitev ponovitve stiske lanskega leta pripravljenost na pandemijo treba jemati tako resno, kot jemljemo vojno grožnjo«.
 

Nova vrsta »vojaškega orožja«

 
Bill Gates je prihodnje smrtonosne svetovne pandemije primerjal tudi z novo vrsto »vojaškega orožja«.
 
Spomnil je, da je na konferenci v Münchnu (NEJM) leta 2017 »svetovne voditelje prosil, naj si zamislijo, da nekje na svetu obstaja ali bi lahko nastalo novo orožje, ki bi bilo zmožno ubiti milijone ljudi, ustaviti gospodarstva in narode potisniti v kaos«.
 
FOTO: Getty images
FOTO: Getty images
»Če bi šlo za vojaško orožje, bi se odzvali tako, da bi storili vse, kar je mogoče, da bi razvili protiukrepe,« je dejal na dogodku NEJM in dodal, da »manjka občutek nujnosti«, ko gre za biološke grožnje.
 
»Ne moremo napovedati, kdaj, vendar glede na nenehno pojavljanje novih patogenov, naraščajoče tveganje za napad z bioterorizmom in vedno večjo povezanost našega sveta, obstaja velika verjetnost, da se bo velika in smrtonosna sodobna pandemija pojavila,« je zapisal Gates.
 

Financiranje razvoja

 
Gatesova omenjata tudi različne vrste ukrepov, ki jih lahko vlade sprejmejo, da bodo v prihodnosti pripravljene na take razmere. Ob tem pozivata k nadaljevanju financiranja znanstvenih orodij, ki nas trenutno vodijo skozi pandemijo koronavirusa.
 
»Za preprečitev naslednje pandemije bo treba porabiti več deset milijard dolarjev letno – velika naložba, vendar ne pozabite, da naj bi nas pandemija covid-19 stala 2800 milijard dolarjev,« opozarjata. .
 


V objavi tudi piše, da se v naslednjih petih letih pričakuje velik napredek pri razvoju novih cepiv in da mora obstajati globalni sistem opozarjanja, ki bo temeljil na diagnostičnih testiranjih, česar danes ni mogoče opravljati v velikem obsegu. Slednje naj bi pripomoglo pri odkrivanju bodočih epidemij in odzivu nanje.
 
»Upam, da bomo deležni široke podpore prizadevanjem, ki bi lahko poskrbela, da nam lanskoletne stiske ne bo treba več doživeti. Pojavljajo se že nove strategije za pripravljenost na bodoče pandemije in pričakujem, da jih bom v prihodnjih mesecih in letih videl še več. Svet ni bil pripravljen na pandemijo covida-19. Mislim, da bo naslednjič drugače,« zaključuje Gates.
 

Odziv na teorije zarot

 
FOTO: REUTERS/Jason Lee
FOTO: REUTERS/Jason Lee
Soustanovitelj Microsofta se je nedavno odzval tudi na teorije zarot, ki ga povezujejo s covidom-19. Gates je v pogovoru za Reuters dejal, da so divje zarote o njem in glavnem zdravstvenem svetovalcu ameriškega predsednika dr. Anthonyu Fauciju, spodbudili družbeni mediji in osebe željne pozornosti.
 
Preko fundacije Bill in Melinda Gates naj bi tehnološki milijarder in njegova žena namenila več kot 1,75 milijarde dolarjev za pomoč pri različnih kampanjah, povezanih s covidom-19 in globalno zdravstveno krizo, piše Forbes. Kljub temu se po spletnih omrežjih kot virus širi prepričanje, da je Gates dejansko povzročil virus in zdaj poskuša nadzorovati prebivalstvo z vstavitvijo mikročipov v cepivo. Gates je teorijo označil za »noro« in »zlo«. 

Več iz rubrike