Niftify: Slovenci postavljajo temelje v svetu NFT-jev

Platforma Niftify je v osnovi nastala na slovenskih tleh, pri projektu pa med drugim sodeluje tudi legendarni ameriški raper Ice-T.
Fotografija: Ameriški raper, igralec in producent Ice-T. Foto: Niftify
Odpri galerijo
Ameriški raper, igralec in producent Ice-T. Foto: Niftify

Podjetje Niftify je 12. novembra zagnalo beta različico istoimenske platforme za ustvarjanje, nakup, prodajo in izmenjavo nezamenljivih oziroma NFT žetonov (ang. non-fungible tokens). Mednarodno podjetje s slovenskimi koreninami na svoji platformi NFT-je popelje iz povojev v resnični svet na enem mestu in na prijazen način za uporabnika. Pri projektu sicer sodelujejo podjetja in posamezniki iz 19 držav, glavni razvijalci platforme so Slovenci, močna je tudi slovenska pravna ekipa.

Otvoritveno serijo svoje ekskluzivne zbirke NFT žetonov je ob zagonu Niftifyja prispeval legendarni ameriški raper, avtor besedil, igralec in producent Ice-T. Lastniki omenjenih žetonov bodo pridobili poseben dostop do virtualnega sveta z ekskluzivnimi izkušnjami. Ice-T je pojasnil, da v njegovi karieri izstopajo trije ključni trenutki, eden izmed njih je film New Jack City, v katerem je igral leta 1991. V sodelovanju z Niftifyjem ga je 30 let pozneje počastil s kolekcijo NFT žetonov.

Kaj je Niftify in kako deluje?

Umetnik Tommy The Animator in raper Ice-T sta ustvarila prvo serijo NFT-jev, ki so del zbirke 'The Syndicate'. Foto: Niftify
Umetnik Tommy The Animator in raper Ice-T sta ustvarila prvo serijo NFT-jev, ki so del zbirke 'The Syndicate'. Foto: Niftify
Niftify na svoji spletni strani navaja, da sprošča pravi potencial NFT-jev v svetu, kjer je vse digitalno ali fizično mogoče kupiti, prodati ali zamenjati kot NFT. Platforma je uporabniku prijazno izhodišče, tržnica in borza nezamenljivih žetonov, katere cilj je uporabnikom omogočiti in olajšati avtomatizacijo odkupov iz digitalnih v fizične oblike. NFT si lahko predstavljamo kot digitalni 'potni list', s katerim lahko uporabnik dokazuje lastništvo, pristnost in ostale podatke o določeni fizični ali digitalni stvari, ki jih ni mogoče spreminjati.

Celo avtomobil ima lahko svojo digitalno repliko, svoj NFT, na njem pa so neizpodbitno shranjeni razni podatki, denimo lastništvo, servisna evidenca, zamenjani deli in število prevoženih kilometrov. S pomočjo blockchain tehnologije, ki poganja NFT-je, teh podatkov praktično ni mogoče spreminjati. Tak NFT bi lahko denimo rešil problem prevrtavanja kilometrov in povečal zaupanje med kupcem in prodajalcem na sekundarnem trgu.

image_alt
Dolgoročna ovira, na katero lahko naleti bitcoin

Z zagonom beta različice lahko ustvarjalci, zbiratelji, trgovci, igralci, podjetja in navdušenci nad NFT-ji preizkušajo in raziskujejo novo tržišče, navaja platforma v sporočilu za javnost. Ob zagonu je Niftify razprodal prvo serijo zbirke NFT-jev, ki sta jo ustvarila Ice-T in umetnik Tommy The Animator. Prva serija NFT-jev je del zbirke 'The Syndicate'.

»Ko razmišljam o svoji karieri, izstopajo trije ključni trenutki: album O.G. Original Gangster, ko sem se pridružil seriji Zakon in red (ang. Law & Order): SVU pred 22 leti in ko smo leta 1991 izdali New Jack City,« je v sporočilu za javnost dejal Ice-T. »Ko smo ekskluzivno za Niftify ustvarili kolekcijo New Jack City NFT-jev, smo želeli priznati izjemen vpliv filma na kulturo v zadnjih treh desetletjih.«

image_alt
NaSvet kapitala: 10 kriptovalut z velikim potencialom

Kot smo že omenili, je zbirko NFT-jev 'The Syndicate' v sodelovanju z Ice-T-jem soustvarjal ameriški umetnik Tommy The Animator, ki je za Svet kapitala spregovoril o vplivu NFT-jev na umetnost. Vprašali smo ga, kakšen je njegov proces ustvarjanja, pojasnil pa nam je tudi, s kakšnimi težavami se še vedno soočajo temnopolti umetniki. Ekskluzivni intervju z ameriškim umetnikom bo na Svetu kapitala še objavljen v celoti. Glede Niftifyja je sicer dejal: »Niftify je zame matična baza. Podpirajo moj ustvarjalni proces in so ves čas zanesljivi.«

Platforma Niftify je uporabniku prijazna, deluje v skladu z regulacijo in nudi tudi popolnoma neizkušenim uporabnikom možnost, da ustvarjajo in prodajajo lastne NFT-je, da bi izkoristili funkcionalnost pametnih pogodb. Še več, Niftify - po zgledu prizane kripto borze Bitstamp, ki je prav tako nastala na slovenskih tleh - orje ledino v pravnem sistemu ekosistema NFT-jev. Niftify prek ustaljenega blockchain protokola na omrežju Ethereum, umetnikom oziroma kreatorjem, ponuja tudi možnost prejemanja honorarjev na podlagi avtorskih pravic od vseh prihodnjih prodaj njihovih ustvarjenih NFT-jev. NFT žetoni na Niftifyju se uporabljajo tudi kot dokazilo o lastništvu in sledenju zgodovine, celo fizičnih predmetov ter kot dokazilo o pristnosti dragocenih digitalnih in fizičnih sredstev.

Marko Vidrih, eden izmed treh soustanoviteljev Niftifyja. Foto: Niftify
Marko Vidrih, eden izmed treh soustanoviteljev Niftifyja. Foto: Niftify
»Izzivi, ki jih blockchain in NFT-ji rešujejo, so neskončni. Evforija okoli NFT-jev je nedvomno upravičena, vendar je pred nami še dolga pot, da bi tehnologija v številnih vidikih dosegla svoj največji potencial. Eden od teh vidikov je interoperabilnost. Danes so možnosti interoperabilnosti neskončne, saj je na tem področju veliko inovacij, a vendar menim, da je še veliko neizkoriščenih potencialov. Prav slednje poskušamo dokazati z Niftify platformo,« je za Svet kapitala dejal Marko Vidrih, soustanovitelj in glavni operativni direktor podjetja Niftify.

»Niftify je projekt, ki si prizadeva, da bi NFT-je spravil iz digitalnega v resnični svet in jih uvedel v novo področje nepogrešljivih orodij. Ustvarjamo prijazno okolje kjer je mogoče nemoteno izvajati prav vse kar je povezano z NFT-ji. Ideja po tovrstni NFT platformi izhaja iz potrebe po izboljšanju dostopnosti do NFT-jev in zagotavljanju poštenega plačila ter preglednosti obeh vpletenih strani, tako prodajalca, kot kupca,« je še dodal Vidrih.

Niftify na misiji

S pristopom, ki temelji predvsem na ustvarjalcih in skupnosti, Niftify ustvarjalcem omogoča tudi, da izberejo in povabijo druge ustvarjalce, da se jim pridružijo in ustvarjajo NFT-je. Poleg tega platforma v jedru svojega delovanja združuje blockchain omrežji Ethereum in Polygon, kar zagotavlja preglednost, nespremenljivost, nizke stroške transakcij in največjo varnost, na svoji spletni strani navaja Niftify.

image_alt
EBCW: Slovenija kot prva država na svetu izdala 15.000 NFT žetonov

V ekosistemu Niftify so žetoni z oznako 'NIFT' izvorni uporabnostni žetoni za protokol in se uporabljajo za spodbujanje dejanj v celotnem sistemu. NIFT uporabnikom omogoča, da pri plačevanju pristojbin prejmejo popuste. Natančneje, uporabniki plačajo le 2,5 odstotka pristojbin namesto pet odstotkov pri plačevanju z drugimi kriptovalutami ali t. i. fiat denarjem. Poleg tega žetoni NIFT omogočajo dostop do posebnih funkcij in območij z oznako »samo za člane«.

Platformo Niftify sta v celoti razvili slovenski tehnološki podjetji Devleet in Proxima, ki se ukvarjata z informacijskimi tehnologijami in ustvarjata napredne programske rešitve. Zaradi zmanjšanja operativnih stroškov pri razvoju platforme so podjetja Niftify, Devleet in Proxima odprla dodatno skupno podjetje Devlify, ki je hčerinska družba Niftifyja. Sicer omenjena podjetja še vedno delujejo kot samostojne entitete.

Niftify. Foto: Niftify
Niftify. Foto: Niftify

»Ob začetku sodelovanja pred približno 9 meseci je skupno šest ali sedem programerjev in razvijalcev delalo na Niftify platformi,« je za Svet kapitala povedal Martin Megušar, izvršni direktor podjetja Devlify in soustanovitelj Devleeta. »Danes pa platformo Niftify razvija približno 20 Slovencev, kar predstavlja skoraj polovico vseh zaposlenih pri podjetju Niftify,« je dodal Megušar. Glavni tehnološki direktor (CTO) Niftifyja je Jan Vidic, ki je prav tako soustanovitelj podjetja Proxima.

Megušar je pojasnil, da Niftify stremi k skladnosti z zakoni in predpisi v Sloveniji, Evropski uniji in Združenih državah Amerike. Zaradi usklajevanja z zakoni je morda vzpostavljanje platforme malce težavnejša, vendar si Niftify na ta način zagotavlja trdnejše mesto v hitro rastoči industriji NFT-jev.

image_alt
Ray Dalio napoveduje novo gospodarsko katastrofo

Pri premagovanju pravnih ovir igra močno vlogo slovenska odvetniška družba Grlica Law, katere ustanovitelj in direktor je Ivo Grlica. Pravni svetovalki za kriptovalute in blockchain tehnologijo pri podjetju Niftify sta Anja Blaj in Marina Markežič. Blajeva nam je pojasnila, da se pri podjetju dobro zavedajo kakšne vrste pravnih izzivov jih čakajo na poti do uspeha in se nanje pripravljajo že vnaprej.

»Ustanovitelji Niftifyja imajo dovolj izkušenj z zagonskimi podjetji v kripto svetu in vedo, da investicija v kreiranje močne pravne skupine na različnih kontinentih doprinese k višji stopnji zaupanja na strani regulatorjev, kot tudi višjo stopnjo varnosti, ki jo projekt lahko ponudi investitorjem in uporabnikom. Danes ni le močan marketinški pristop tisti, ki daje projektom konkurenčno prednost na trgu, temveč pravna strategija in proaktivna obravnava pravnih rizikov,« je za Svet kapitala dejala Blajeva.

image_alt
Inovativna in svetovno znana slovenska blockchain podjetja

»Dejstvo, da je eden izmed soustanoviteljev Niftify-a slovenskega rodu in da se je ekipa odločila za sodelovanje s slovenskimi razvijalci kot tudi slovenskimi pravniki, dodatno doprinaša k temu, da na domačih tleh pridobivamo neprecenljivo znanje in izkušnje, ki jih lahko delimo z vsemi zainteresiranimi za kreiranje NFT-jev na Niftify platformi,« je pojasnila Blajeva in dodala, da je projekt zanimiv tudi za kulturno udejstvovanje umetnikov iz Slovenije. »Za razliko od drugih platform, Niftify odpira vrata v t.i. metaverse in gradi most med fizičnim in digitalnim svetom, kjer lahko Slovenija, kljub svoji majhnosti veliko ponudi.«

Več iz rubrike