Prihaja novi iPhone 14

S pričakovano predstavitvijo iPhona 14 bi se začelo tudi odštevanje do popolne predstavitve sistema iOS 16, ki je trenutno v javni beta različici.
Fotografija: Bodo takšni novi iphoni 14? Foto: Twitter
Odpri galerijo
Bodo takšni novi iphoni 14? Foto: Twitter

Apple naj bi jutri, 7. septembra predstavil težko pričakovani telefon iPhone 14. Podrobnosti niso znane, dogodek 'Far Out' pa bo potekal ob 10. uri po srednjeevropskem času v gledališču Steve Jobs v kampusu Apple Park, prenašal pa se bo tudi prek spleta na spletni strani Apple Events.

image_alt
Musk bo odpravil mrtva območja mobilne tehnologije

Štirje modeli

Ko bo v sredo na oder stopil glavni izvršni direktor podjetja Apple, bo imel s seboj - no - ničesar. Tim Cook bo najprej spregovoril o stanju podjetja in o tem, kako je Apple premagal izzive pandemije in omejitve dobave. Pohvalil bo nova odprtja trgovin po vsem svetu, poznavalci pa pričakujejo, da bo pohvalil tudi celotno ekipo družbe Apple, sploh zaradi nesoglasij, ki se v zadnjem času pojavljajo v podjetju.

Morda bo namignil tudi na nove oddaje Apple TV, s čimer bo pokazal moč svojih storitev in opomnil vlagatelje, da Apple ni vezan le na svojo še vedno zelo dobičkonosno linijo iPhonov.

Pričakovano, bo na neki točki začel predstavljati iPhone 14, ki bo pravzaprav imel kar štiri modele; iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Max, in Phone 14 Pro Max.

image_alt
Pozor, ne kupujte novega iPhona ali ure Apple Watch prav zdaj

Prednaročila že v petek

Kot navaja portal Techradar, bo iPhone 14 Max, ponujal velikost modela Pro Max, vendar funkcije in cenovno dostopnost modela iPhone 14. Medtem, ko se med modeli iPhone 13 in pričakovanimi modeli iPhone 14 verjetno ne bo spremenilo veliko stvari, pa bi lahko kamere doživele veliko nadgradnjo.

Večina govoric kaže na to, da bo linija Pro dobila kamere z 48 MP. To je velik preskok v primerjavi s kamerami 12 MP v liniji 13 in bo spet pripomoglo k razlikovanju med iPhone 14 in 14 Max ter iPhone 14 Pro in 14 Pro Max.

Nov čip Apple Silicon A16 Bionic naj bi bil v vseh modelih iPhone 14, čeprav razen morebitnega varčevanja z baterijo s 3 nm procesom nihče ne pričakuje večje nadgradnje čipa A15 Bionic. Apple morda meni, da je ne potrebuje, saj na večini testov A15 Bionic še vedno premaguje Qualcommove mobilne procesorje Snapdragon 8 Gen 1.

Tim Cook naj ne bi spoštoval tradicije Steva Jobsa. Foto: REUTERS/Peter DaSilva
Tim Cook naj ne bi spoštoval tradicije Steva Jobsa. Foto: REUTERS/Peter DaSilva

S pričakovano predstavitvijo iPhona 14 bi se začelo tudi odštevanje do popolne predstavitve sistema iOS 16, ki je trenutno v javni beta različici. Posodobljena mobilna platforma se bo začela uporabljati šele z novimi telefoni iPhone, kar naj bi se zgodilo pred koncem septembra, čeprav bi se prednaročila za iPhone 14 lahko začela že v petek, navaja Techtradar.

Tradicija Steva Jobsa

Obstaja velika verjetnost, da bo Apple jutrišnji dogodek izkoristil tudi za predstavitev številnih drugih tehničnih pripomočkov.

Mnogi pričakujejo, da bo skupaj z iPhonom 14 prišla tudi nova ura Apple Watch 8. Na voljo naj bi bila ura Apple Watch 8 Pro, večja in bolj robustna različica ure Apple Watch, namenjena ekstremnim športom in/ali intenzivni uporabi na prostem.

Z vsakim predstavitvenim dogodkom družbe Apple oboževalci upajo, da bo na voljo 'še ena stvar'. To je več kot deset let stara tradicija, ki jo je uvedel soustanovitelja družbe Apple, pokojni Steve Jobs, in ki jo, po mnenju poznavalcev, sedanji izvršni direktor Cook spoštuje le občasno.

image_alt
Kitajska zlata doba pametnih telefonov se končuje

Več iz rubrike