Musk bo odpravil mrtva območja mobilne tehnologije

Elon Musk: »Ne bomo več brali o tragedijah, ko so se ljudje izgubili, ker niso mogli poklicati na pomoč.«
Fotografija: Elon Musk ko je povedal novico o združitvi s T-Mobile. Foto: Adrees Latif/Reuters
Odpri galerijo
Elon Musk ko je povedal novico o združitvi s T-Mobile. Foto: Adrees Latif/Reuters

Ustanovitelj družbe SpaceX Elon Musk in izvršni direktor družbe T-Mobile Mike Sievert sta dejala, da si njuni podjetji prizadevata odpraviti tako imenovana mrtva območja mobilne telefonije in da bosta uvedli novo mobilno storitev, ki jo bodo omogočali sateliti druge generacije Starlink in pasovna širina družbe T-Mobile.

image_alt
Elon Musk poslal v vesolje ekipo amaterjev

Obljubljajo delovanje tudi v primeru nesreče

Starlink sestavlja omrežje satelitov, ki jih je SpaceX izstrelil v nizko zemeljsko orbito in so namenjeni zagotavljanju hitrega interneta na oddaljenih lokacijah po vsem svetu. SpaceX je v podporo temu omrežju izstrelil več kot 2700 satelitov.

Kot poroča CNBC, je Sievert v četrtek zvečer v objektu družbe SpaceX v Boca Chica v Teksasu povedal, da bo T-Mobile namenil 'delček svojega spektra PCS v srednjem pasu' za vključitev v satelite Starlink, ki bodo izstreljeni prihodnje leto.

Uporabniki T-Mobila bodo lahko uporabljali sporočila, sporočila MMS in nekatere aplikacije za pošiljanje sporočil z oddaljenih točk v 48 državah, na Aljaski, v Portoriku in na Havajih ter celo na nekaterih oddaljenih točkah v vodi.

Musk je dejal, da bo storitev delovala z drugo generacijo satelitov Starlink, ki imajo zelo velike antene in bodo lahko oddajali neposredno na mobilni telefon.

Raketa Falcon 9 na kateri so Starlink sateliti. Foto: Joe Skipper/Reuters
Raketa Falcon 9 na kateri so Starlink sateliti. Foto: Joe Skipper/Reuters

Uporabnikom mobilnih storitev ne bo treba kupiti novega telefona. Po besedah Muska, bi morala načrtovana storitev delovati tudi v primeru naravne nesreče ali po njej, tudi če bi bili odstranjeni vsi mobilni stolpi.

»To ne bo imelo takšne pasovne širine, kot jo ima terminal Starlink, vendar bo omogočalo pošiljanje besedilnih sporočil in slik. Če na območju celice ne bo preveč ljudi, bo mogoče celo prenašati malo videa,« je pojasnil Musk in dodal, da ne bomo več brali o teh tragedijah, ko so se ljudje izgubili in če bi le lahko poklicali na pomoč, bi bili v redu.

image_alt
Muskovi sateliti skoraj trčili v kitajsko vesoljsko postajo

T-Mobile že dosega vrhunsko rast

T-Mobile bo ponudil tudi 'vzajemno gostovanje', tako da bodo lahko obiskovalci ZDA iz drugih držav uporabljali storitev, če bodo tudi v sodelovanju s podjetjem SpaceX omogočili to storitev po vsem svetu. Musk in Sievert sta povabila prevoznike v tujini, naj se pridružijo njunemu zavezništvu.

Delnice družbe T-Mobile so v četrtek zaključile z rastjo za eno točko pri 147,07 dolarja in so po koncu delovnega časa imele trend rahle rasti.

Kot je že poročal CNBC Pro, so analitiki banke Morgan Stanley ta teden v zapisu o sektorju zapisali, da so T-Mobilu naklonjeni kot najboljšemu izboru znotraj telekomunikacijskih storitev in da »pričakujejo, da bo T-Mobile še naprej prevzemal deleže ter dosegal vrhunsko rast zgornjih in spodnjih postavk, pri čemer se bo odkup verjetno kmalu začel«.

image_alt
Musk in Bezos v tekmi za milijone in nadvlado v vesolju

Več iz rubrike