Elon Musk poslal v vesolje ekipo amaterjev

Podjetje Space X, ki je v lasti Elona Muska, je v vesolje nedavno poslalo raketo z amatersko ekipo.
Fotografija: Elon Musk. Foto: ODD ANDERSEN/AFP
Odpri galerijo
Elon Musk. Foto: ODD ANDERSEN/AFP

Vesoljsko podjetje Space X, ki je v lasti Elona Muska, je to sredo v vesolje poslalo raketo s popolnoma amatersko ekipo. Gre za prvi turistični polet v zgodovini vesoljskih poletov brez poklicnih astronavtov, navaja CNN.
image_alt
Elon Musk opozarja na kolaps civilizacije

Na krovu milijarder, zdravstvena delavka, inženir in geologinja


Let v vesolje je zakupil ameriški milijarder Jared Isaacman. Družbo mu delajo zdravstvena delavka, podatkovni inženir in profesorica geologije. Tako inženir kot profesorica sta si sedež na Muskovi raketi prislužila z zmago na natečaju, ki ga je financiral Isaacman. Medtem je 29-letno zdravstveno delavko, bivšo rakavo bolnico, za polet izbral Isaac sam. Hayley Arceneaux je najmlajša Američanka v vesolju in prva oseba s protezo.
 

Večmesečne priprave na polet


Kapsula bo tri dni krožila v Zemljini orbiti na nadmorski višini 160 kilometrov, kar je višje od orbite Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Po napovedih predstavnikov misije naj bi raketa konec tedna pristala v Atlantiku pri obali Floride.
 
Elon Musk pozdravlja množico pred poletom prve civilne posadke v vesolje. Foto: REUTERS/Joe Skipper
Elon Musk pozdravlja množico pred poletom prve civilne posadke v vesolje. Foto: REUTERS/Joe Skipper

Četverica ljubiteljev vesolja se je več mesecev pripravljala na polet, navaja CNN.

Na tridnevnem potovanju bo posadka prosto letela skozi Zemljino orbito, na vsakih 90 minut pa se bodo vrteli okoli planeta. Med lebdenjem si bodo lahko ves čas ogledovali domači planet, so pojasnili predstavniki misije.
 
Posadka si bo morala ves čas potovanja deliti posebno stranišče brez gravitacije, spali pa naj bi na istih sedežih, na katerih sedijo med vožnjo po vesolju.
 

Cena prvega turističnega izleta neznana

 
Space X načrtuje naslednjo zasebno pot v vesolje že prihodnje leto, poročajo tuji mediji. Z Muskovo raketo bo v vesolje kmalu poletel upokojeni Nasin astronavt skupaj s tremi poslovneži.
 
Koliko je Isaacman plačal za polet v vesolje, ni uradno znano, poznavalci pa ocenjujejo, da so štiri vstopnice stale okoli 170 milijonov evrov.
 

Virgin Galactica pri poletu naletela na težave


Isaacman je sicer že tretji milijarder, ki je letos poletel v vesolje. Prvi je bil Richard Branson, lastnik Virgin Galactica, drugi pa lastnik vesoljskega podjetja Blue Origin in Muskov večni tekmec Jeff Bezos. Slednji je v vesolje poletel z bratom, pilotko in moškim, ki je za polet v vesolje na dražbi plačal 24 milijonov evrov.
 
image_alt
Iščejo milijarderji rešitev ali želijo zgolj pobegniti z Zemlje?

Branson je pred poletom za tuje medije povedal, da si je v vesolje želel potovati že kot otrok. Zdaj upa, da bo lahko v prihodnjih letih omogočil številnim ljudem, da bodo tja samostojno poleteli.
 
Polet britanskega milijarderja naj ne bi potekal po načrtih. Spomnimo; nedavno je novinar New Yorkerja Nicholas Schmidle trdil, da je prejel informacije neimenovanih posameznikov, ki se na program dobro spoznajo.
 
Raketno letalo, na katerem je bil Branson, naj bi kmalu po izstrelitvi zaneslo z začrtane poti, zaradi česar se je znašlo v neodobrenem zračnem prostoru. Po besedah ameriškega novinarja sta pilota vedela za težave. Kljub temu je raketno letalo s potniki varno pristalo.
image_alt
Tudi najbogatejši Zemljan uspešno v vesolje in nazaj

Predstavniki podjetja so opredelitve in sklepe izpodbijali in jih označili za zavajajoče, poroča New Yorker.

Kljub temu, da je incident zamajal trditve o popolni varnosti turistične ponudbe, je naslednji polet podjetja Virgin Galactic predviden v začetku oktobra. Cena vstopnice znaša 380.000 evrov.

Več iz rubrike