Muskovi sateliti skoraj trčili v kitajsko vesoljsko postajo

Okoli našega planeta naj bi krožilo približno 30.000 satelitov in drugih razbitin, od tega skoraj 1900 satelitov Muskovega podjetja SpaceX.
Fotografija: Pogled na orkan Florence z Mednarodne vesoljske postaje, 12. september 2018. Foto: NASA / Reuters
Odpri galerijo
Pogled na orkan Florence z Mednarodne vesoljske postaje, 12. september 2018. Foto: NASA / Reuters

Kitajci so v ponedeljek, 27. decembra, na spletu izkazali precejšnje nezadovoljstvo glede vesoljskih ambicij milijarderja in ustanovitelja Tesle, Elona Muska. Kitajska je namreč v začetku meseca Uradu Združenih narodov za vesoljske zadeve (UNOOSA) predložila določene dokumente.

image_alt
Elon Musk: implantacija čipov v človeške možgane že prihodnje leto

Iz njih je razvidno, da je morala kitajska vesoljska postaja Tiangong kar dvakrat izvesti izogibalne manevre, da ni prišlo do trčenja s sateliti, ki so pod okriljem Muskovega programa Starlink. Razburjeni Kitajci so na družbenem omrežju Weibo med drugim zapisali, da so sateliti Starlink »le kup vesoljskih odpadkov« in celo »ameriško orožje za vesoljsko vojno«.

Prometne nesreče v vesolju

Mednarodna novinarska organizacij Reuters navaja, da okoli Zemlje kroži približno 30.000 satelitov in razbitin. Od tega naj bi jih bilo skoraj 1900 v lasti Muskovega podjetja SpaceX, ki v vesolju upravlja satelitsko omrežje Starlink in z njim namerava zagotoviti širokopasovni internetni dostop do skoraj vseh kotičkov Zemlje.

Druga izstrelitev 60 satelitov Starlink iz vesoljskega izstrelitvenega kompleksa družbe SpaceX na Floridi. Foto: SpaceX / AFP
Druga izstrelitev 60 satelitov Starlink iz vesoljskega izstrelitvenega kompleksa družbe SpaceX na Floridi. Foto: SpaceX / AFP

Kot je razvidno iz dokumenta, objavljenega na spletni strani UNOOSA, so se sateliti Muskovega programa Starlink Internet Services s kitajsko vesoljsko postajo »tesno srečali« dvakrat. Prvič je do skorajšnjega trka prišlo 1. julija, drugič pa 21. oktobra. Reuters navaja, da pritožbe Kitajske sicer niso bile neodvisno preverjene, družba SpaceX pa se prav tako ni takoj odzvala na prošnjo za komentar.

image_alt
Video: Neuničljivi robotski ščurek se prikrade v vse špranje

V včerajšnjih objavah na platformi kitajskega družbenega omrežja Weibo, ki je podobno Twitterju, je eden od uporabnikov dejal, da so sateliti Starlink »le kup vesoljskih odpadkov«. Nek drug uporabnik pa jih je celo opisal kot »ameriško orožje za vesoljsko vojno«. »Tveganja Starlinka se postopoma razkrivajo, celotno človeštvo bo plačalo za njihove poslovne dejavnosti,« je še nekdo objavil na kitajskem omrežju Weibo.

Znanstveniki so sicer pozvali vlade naj si izmenjujejo podatke, da bi zmanjšale tveganje katastrofalnih trkov v vesolju. Ameriška vesoljska agencija NASA je bila konec novembra prisiljena nenadoma odpovedati sprehod po vesolju, pri čemer se je sklicevala na tveganja zaradi vesoljskih odpadkov. Musk je v odzivu na Twitterju sporočil, da so bile orbite nekaterih njihovih satelitov prilagojene, da bi zmanjšali možnost trkov.

image_alt
Dosežek: Pridobivanje vode iz zraka brez energije in 24 ur na dan

Kitajska je začela vesoljsko postajo Tiangong graditi aprila in sicer z izstrelitvijo največjega od treh modulov – Tianhe. Postaja se giblje v nizki zemeljski orbiti med 350 in 450 kilometri nad površjem, dokončana pa naj bi bila po štirih misijah s posadko do konca leta 2022.

Več iz rubrike