Elon Musk: implantacija čipov v človeške možgane že prihodnje leto

Muskovo tehnološko podjetje Euralink naj bi s testiranjem možganskih čipov začelo prihodnje leto.
Fotografija: Foto: Neuralink/Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Neuralink/Getty Images

Elon Musk je na nedavnem zasedanju sveta izvršnih direktorjev The Wall Street Journal, delil novico, da namerava podjetje Neuralink kmalu začeti s testiranjem možganskih čipov na ljudeh, navaja Insider.

image_alt
Znanstveniki predstavili podkožni mikročip, ki ga vsadijo z injekcijo

V pričakovanju odobritve

Tehnološko podjetje Neuralink, ki ga je Elon Musk ustanovil leta 2016, razvija čip namenjen snemanju in spodbujanju možganske dejavnosti. Vsadek bi pomagal pri zdravljenju hudih poškodb hrbtenjače in nevroloških motenj.

»Mislim, da imamo možnost, da nekomu, ki ne more hoditi ali uporabljati rok, omogočiti, da lahko spet hodi,« je dejal Musk. »Podjetje izvaja veliko testiranj na opicah in vsi so uspešni, kar dokazuje, da je čip varen.« 

Poskusi na opicah uspešni. Foto: Neuralink
Poskusi na opicah uspešni. Foto: Neuralink

Kot je še povedal milijarder, nameravajo čip na ljudeh, če bo to odobrila FDA, prvič uporabiti naslednje leto.

Tehnologija varna in enostavno odstranljiva

Aprila je podjetje Neuralink predstavilo opico z vstavljenim možganskim čipom, ki je z umom igrala namizni tenis. Naprava v možganih je beležila informacije o nevronih, ki so se sprožili med igro, pri čemer se je opica naučila vnaprej napovedati premike.

»V bistvu je bila opica videti normalno, vendar je telepatsko igrala videoigro kar mislim, da je precej globoko,« je navdušen Musk.

Sistem je sestavljen iz računalniškega čipa, pritrjenega na drobne fleksibilne niti, ki jih v možgane všije robot, navaja Insider.

Musk meni, da glede na to, da se je tehnologija izkazala za varno, hkrati pa jo je možno enostavno odstraniti, je odobritev FDA, edina prepreka za začetek testiranja na ljudeh.

»Naši standardi za implantacijo naprave so višji od tistih, ki jih po navadi odobri FDA, tako kot so naši standardi za varnost veliko višji od zahtev ameriške vlade,« je dejal najbogatejši Zemljan.

image_alt
Predmeti, za katere se je izkazalo, da so vredni celo premoženje

Čip bi lahko uporabili tudi za zdravljenje odvisnosti

V nedavnem tvitu je Musk obnovil časovne okvire v katerih naj bi Euralink začel z implantacijo v človeške možgane. V preteklosti je že večkrat obljubil marsikaj česar kasneje ni izpolnil, zato so skeptiki prepričani, da mu tudi tokrat ne bo uspelo.

»Gre za zelo velik posel in nočem neupravičeno vzbujati upanja, vendar sem prepričan, da je to mogoče,« je kljub kritikam samozavesten Musk. Ob tem je dodal, da bi Neuralinkov čip lahko pomagal tudi pri zdravljenju odvisnosti in depresije.

Kot še navaja Insider, Muskovo podjetje ni edino, ki razvija tehnologijo možganskega vmesnika. Biotehnološko podjetje Synchron je namreč že julija od FDA  pridobilo dovoljenje za začetek testiranja na ljudeh.

image_alt
Slovenci v kripto goljufijah letos izgubili milijone

Več iz rubrike