Milijarde Warrena Buffetta za vse otroke tega sveta

Buffett, ki bo letos dopolnil 92 let, sicer še ni razkril podrobnosti o tem, kako bo njegovo premoženje razdeljeno po njegovi smrti.
Fotografija: Warren Buffett spada med največje filantrope. Foto: Rick Wilking/Reuters
Odpri galerijo
Warren Buffett spada med največje filantrope. Foto: Rick Wilking/Reuters

Leta 2006 se je izvršni direktor podjetja Berkshire Hathaway Warren Buffett zavezal, da bo 85 odstotkov svojih delnic podjetja podaril v dobrodelne namene, večino pa namenil fundaciji Bill & Melinda Gates. Štiri leta pozneje je obljubil, da bo v dobrodelne namene razdelil kar 99 odstotkov osebnega premoženja.

image_alt
Warren Buffett o kravi, ki daje mleko in o bitcoinu, ki ne da nič

Gates bi ustanovil otroško hranilnico

Po poročanju časnika Wall Street Journal je Buffettov delež v družbi Berkshire vreden 90 milijard dolarjev. Od tega naj bi fundacija Billa in Melinde Gates dobila 56 milijard, 17,4 milijarde dolarjev bo razdeljeno med štiri družinske dobrodelne organizacije, ostalo pa bo še 18,7 milijarde dolarjev. Če bodo delnice družbe Berkshire še naprej dosegale enake rezultate, se bodo številke še povečale.

Otroci ne bi smeli občutiti ekonomskih razlik. Foto: KAYLEE GREENLEE BEAL/Reuters
Otroci ne bi smeli občutiti ekonomskih razlik. Foto: KAYLEE GREENLEE BEAL/Reuters

Fundacija Gates naj bi po poročanju tujih medijev pričakovala, da bo prejela celoten znesek Buffettovih obljubljenih delnic in še preostale delnice, ob tem pa so več let razmišljali kam bi vložili prejeto donacijo.

Me drugim je padla tudi ideja o ustanovitvi svetovne otroške hranilnice. Po navedbah nekdanjega uslužbenca pri fundaciji Gates naj bi vsak otrok prejel na tisoče dolarjev.

Buffett, ki bo letos dopolnil 92 let, sicer še ni razkril podrobnosti o tem, kako bo njegovo premoženje razdeljeno po njegovi smrti. Po nekaterih navedbah naj bi Fundacija Susan Thompson Buffett, družinska dobrodelna organizacija, ki podpira pravice do splava, pričakovala ogromen priliv denarja v višini 100 milijard dolarjev - kar pomeni, da bo morda podedovala del dobička, ki ga je pričakovala Fundacija Gates.

Po poročanju tujega medija Fortune, se Fundacija Gates in Buffettova fundacija za komentar nista odzvali, Buffett pa naj bi časopisu Journal sporočil, da so bile nekatere navedbe netočne.

image_alt
7 najbogatejših Zemljanov

1000 dolarjev za vse novorojenčke

Ker sta se v času pandemije premoženjska neenakost in razlika v plačah povečali, vse več milijarderjev razmišlja o bolj iznajdljivih načinih razporejanja svojega premoženja. To vključuje zamisel o pravičnejši razdelitvi denarja, začenši z otroki.

Ideja je prišla celo do senata - demokrati namreč podpirajo predlog zakona ki bi odpravil rasno delitev premoženja z uvedbo otroških obveznic v vrednosti 1000 dolarjev za vse novorojenčke v ZDA.

Če bo Fundacija Gates prejela denar in bo lahko uresničila svojo idejo, da delež razdeli med vse otroke bo to pomagalo izenačiti družbeno-ekonomske pogoje v svetu, še menijo poznavalci.

image_alt
Milijarderji, ki so organizacijam donirali največ denarja

Več iz rubrike