Warren Buffett o kravi, ki daje mleko in o bitcoinu, ki ne da nič

Tokrat se je Warren Buffet vzdržal žaljivk o bitcoinih kot o " podganjemu strupu na kvadrat", a je vnovič poudaril njegovo vrednost. Ta je nič!
Fotografija: Warren Buffett: "Če bi mi rekli, da sem lahko lastnik vseh bitcoinov na svetu za 25 dolarjev, se ta kupčija ne bi izšla. Kaj pa naj z njimi počnem?"Foto: REUTERS/Scott Morgan
Odpri galerijo
Warren Buffett: "Če bi mi rekli, da sem lahko lastnik vseh bitcoinov na svetu za 25 dolarjev, se ta kupčija ne bi izšla. Kaj pa naj z njimi počnem?"Foto: REUTERS/Scott Morgan

Bitcoin je v zadnjih letih vztrajno pridobival sprejemljivost v tradicionalnem svetu financ in naložb, vendar Warren Buffett ostaja pri svojem skeptičnem stališču do kriptovalute.
 
Na letni seji delničarjev Berkshire Hathaway je v soboto dejal, da to ni produktivno sredstvo in ne daje ničesar oprijemljivega.
 
Kljub spremembi javnega dojemanja bitcoina, Buffett še vedno ne bi kupil.
 
»Ali se bo v naslednjem letu, petih ali desetih letih dvignilo ali znižalo, ne vem. Toda ena stvar, v katero sem precej prepričan, je, da ne proizvaja ničesar," je dejal Buffett.
 
"Bitcoin ims v sebi čarovnijo in ljudje so pripisali magijo na veliko stvari.", je dejal Buffett.
 
Celo navdušenci nad bitcoini običajno gledajo na kriptovaluto kot na pasivno premoženje, ki ga vlagatelji kupujejo in držijo ter upajo, da se bo cena zvišala v daljšem obdobju.
 
 
Za bolj izpopolnjene vlagatelje v kriptovalute nekateri kovanci ponujajo način, kako produktivno uporabiti svoje kriptovalute – bodisi s posojanjem bodisi kot zavarovanje – za ustvarjanje dodatnih ugodnosti portfelja. Vendar so še vedno mladi, zelo špekulativni in se niso prebili v mainstream kot bitcoin.

 

Buffett je pojasnil, zakaj ne vidi vrednosti v bitcoinu, in ga primerjal s stvarmi, ki ustvarjajo druge vrste vrednosti.

 
"Če mi rečete, da mi odstopite oziroma prodate 1-odstotni delež na vseh kmetijskih zemljiščih v Združenih državah Amerike za 25 milijard dolarjev, vam bom danes popoldne napisal ček," je dejal Buffett in nadaljeval, da "takoj po izdanem čeku "imam v lasti za 25 milijard dolarjev 1 odstotek kmetijskih zemljišč.
 
"Če mi ponudite 1 odstotek vseh stanovanjskih hiš v državi in ​​želite še 25 milijard dolarjev, vam bom spet rade volje napisal ček", je prostodušno dejal Buffett in nadaljeval, da " če bi mi rekli, da ste lastnik vseh bitcoinov na svetu in bi mi jih  ponudili za 25 dolarjev, se ta kupčija pri meni ne bi izšla. Kaj pa naj z njimi počnem?", je Buffett postavil retorično vprašanje.
 
Kot je opisal svoje razumevanje bitcoina, je ta in ostale kriptovalute nekaj, kar tako lai tako ne moraš prodati nazaj ali z njimi karkoli početi.
 
"Če mi rečete, da mi prodate 1-odstotni delež na vseh kmetijskih zemljiščih v ZDA za 25 milijard dolarjev, vam bom danes popoldne napisal ček," je dejal Buffett. Foto: REUTERS/Rick Wilking
"Če mi rečete, da mi prodate 1-odstotni delež na vseh kmetijskih zemljiščih v ZDA za 25 milijard dolarjev, vam bom danes popoldne napisal ček," je dejal Buffett. Foto: REUTERS/Rick Wilking
 
Po mnenju Buffetta je kriptovaluta povsem brez vrednosti in v nasprotju z denimo stanovanji, s katerimi lahko lastnik potencialno lsuži zaradi zaračunavanja najemnine. Ali pa v nasprotju s kmetijami, kjer lahko proizvajaš in prodajaš hrano.
 
»Premoženje, za katerega lahko rečemo, da ima vrednost, mora nekomu nekaj dati. In obstaja samo ena valuta, ki je sprejeta. To je denar,« je rekel Buffett, ko je pred množico ljudi držal bankovec za 20 dolarjev.
 
Warren Buffett, ki ga mnogi poimenujejo "stari sociopat", je znan, da izjemno rad daje dajala sovražne komentarje na temo kriptovalut. A tokrat se je vzdržal vsaj hudih žaljivk, ki so v pretekosti prišle iz njegovih ust. Najbolj znana je tista, da je bitcoin "verjetno podgani strup na kvadrat".

 

In kakšen vpliv je imel njegov govor na vrednost bitcoina?

V bistvu ni bilo zaznati večjih sprememb, saj so vlagatelji kot že leta še vedno zmedeni  in ne vedo, kako zares  ovrednotiti bitcoin, deloma zaradi njegovega potenciala, da služi različnim funkcijam. Na zahodnih trgih se je uveljavil kot naložbeno sredstvo, zlasti v zadnjem letu, ko so se stopnje in inflacija dvignile. Na drugih trgih ljudje še vedno vidijo ogromen potencial za njegovo uporabo kot digitalno gotovino.
 

Več iz rubrike