Kripto: Bitcoin je v Srednjeafriški republiki postal uradna valuta

Nekateri menijo, da ta poteza uvršča nekdanjo francosko kolonijo na zemljevid najbolj drznih in vizionarskih držav na svetu, drugi so bolj skeptični.
Fotografija: Srednjeafriška republika je sprejela bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Srednjeafriška republika je sprejela bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo. Foto: Shutterstock

Srednjeafriška republika (SAR) je sprejela največjo kriptovaluto na svetu bitcoin kot uradno plačilno sredstvo, poleg srednjeafriškega franka CFA (XAF), je v sredo, 27. aprila, sporočilo predsedstvo države. S tem je postala prva država v Afriki in druga na svetu, ki se je odločila za to »drzno« potezo.

image_alt
Mega projekti, ki bodo preoblikovali Afriko

Vizionarska ali hazarderska poteza?

Kljub bogatim zalogam zlata in diamantov je SAR ena najrevnejših in najmanj razvitih držav na svetu, ki jo že leta pretresa nasilje upornikov. Prej znana kot francoska kolonija Ubangi-Shari je trenutno ime privzela ob neodvisnosti leta 1960. Po treh mračnih desetletjih slabega vladanja, večinoma z vojaškimi huntami, je dobila prvo civilno vlado leta 1993. Slaba tri desetletja kasneje pa se odloči sprejeti bitcoin kot uradno valuto.

Največja kriptovaluta na svetu - Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Največja kriptovaluta na svetu - Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Zakon, ki ureja uporabo kriptovalut, je parlament prejšnji teden sprejel soglasno, je navedeno v izjavi, ki jo je podpisal Obed Namsio, vodja osebja predsednika Faustina-Archange Touadera. »Predsednik podpira ta predlog zakona, ker bo izboljšal razmere državljanov Srednjeafriške republike,« je Namsio povedal za mednarodno tiskovno agencijo Reuters, ne da bi navedel podrobnosti. V izjavi ga je označil za »odločilen korak k odpiranju novih priložnosti za našo državo«.

»S to potezo se Srednjeafriška republika uvršča na zemljevid najbolj drznih in vizionarskih držav na svetu,« je dejal Namsio v izjavi in pojasnil, da nova zakonodaja zajema uporabo kriptovalut in njihovih uporabnikov, pri spletnem trgovanju, »pametnih pogodbah [...] z blockchain tehnologijo« in »vseh elektronskih transakcijah«. V izjavi je prav tako navedeno, da kripto borze ne bodo obdavčene.

image_alt
Bančni velikani odločno vstopajo v svet kriptovalut

SAR je sicer ena od šestih držav, ki uporabljajo srednjeafriški frank CFA (XAF), regionalno valuto, ki jo upravlja Banka srednjeafriških držav (BEAC). Obstaja tudi zahodnoafriški frank CFA (XOF), in čeprav gre uradno za dve ločeni valuti, sta v praksi medsebojno zamenljivi. Za obe valuti jamči francoska zakladnica.

Obsodbe uradnikov že letijo

Vendar so nekateri zaradi velike nestanovitnosti kriptovalut do te poteze zadržani. Dva nekdanja predsednika vlade te države sta prejšnji teden podpisala pismo, v katerem sta izrazila zaskrbljenost zaradi sprejetja bitcoina brez navodil BEAC in to označila za »resen prekršek«. »Banka BEAC je hkrati z javnostjo izvedela za sprejetje novega zakona o kriptovaluti v Srednjeafriški republiki,« je za Reuters povedal tiskovni predstavnik BEAC in dodal, da banka še nima uradnega odziva.

image_alt
Predlog o obdavčitvi virtualnih valut roma v DZ; to so ključne točke

Martin Ziguele, nekdanji predsednik vlade Srednjeafriške republike, ki je zdaj opozicijski poslanec, se je pritožil, da je bil zakon sprejet »z razglasitvijo«, medtem ko ga nekateri zakonodajalci nameravajo izpodbijati na ustavnem sodišču. »Ta zakon je način, kako se znebiti franka CFA na način, ki uničuje skupno valuto,« je po navedbi portala Euronews dejal Ziguele.

Francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednik Evropskega sveta Charles Michel pozdravljata predsednika Srednjeafriške republike Faustina Archange Touadero med vrhom Evropske unije in Afriške unije v Bruslju, Belgija, 17. februarja 2022. Foto: Olivier Hoslet / Reuters
Francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednik Evropskega sveta Charles Michel pozdravljata predsednika Srednjeafriške republike Faustina Archange Touadero med vrhom Evropske unije in Afriške unije v Bruslju, Belgija, 17. februarja 2022. Foto: Olivier Hoslet / Reuters

Regulatorji po vsem svetu imajo enake pomisleke. Nekateri menijo tudi, da so transakcije s kriptovalutami odlično orodje za preprodajalce in pranje denarja. S podobnimi kritikami in skepticizmom se je lani soočil Salvador, ko je postal prva država na svetu, ki je sprejela bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo. Mednarodni denarni sklad (IMF) je takrat ostro kritiziral potezo te srednjeameriške države.

Afriške vlade so medtem k urejanju kriptovalut in blockchain tehnologije pristopile na različne načine. Nigerijska centralna banka je denimo lani lokalnim bankam prepovedala poslovanje s kriptovalutami, nato pa uvedla lastno digitalno valuto (CBDC) eNaira. Centralna banka Tanzanije pa je lani sporočila, da pripravlja predsedniško direktivo za pripravo na kriptovalute.

image_alt
Prva država bitcoin sprejela za zakonito plačilno sredstvo

Več iz rubrike