Bančni velikani odločno vstopajo v svet kriptovalut

Goldman Sachs, ena izmed glavnih ameriških investicijskih bank, in Commerzbank, ena največjih nemških bank, prodirata na trg kriptovalut.
Fotografija: Bitcoin, kriptovalute, dolar, banke. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Bitcoin, kriptovalute, dolar, banke. Foto: Shutterstock

Glavni izvršni direktor banke Goldman Sachs David Solomon se je marca sestal z milijarderjem in ustanoviteljem kripto borze FTX Samom Bankmanom-Friedom. Govorila sta o vzpostavitvi tesnejših vezi med banko z Wall Streeta in komaj tri leta staro menjalnico za kriptovalute, ki je sicer ocenjena na 32 milijard dolarjev. Ustanovitelj kripto borze naj bi celo namignil, da nakup multinacionalne investicijske banke v prihodnosti »sploh ni izključen«.

image_alt
Velika Britanija namerava izkoristiti potencial kriptovalut

Po drugi strani pa na področju kriptovalut progresivno deluje tudi ena izmed največjih bančnih institucij v Nemčiji. Banka Commerzbank je v prvem četrtletju leta 2022 nemškega finančnega regulatorja zaprosila za licenco za hrambo kriptovalut.

Pomoč pri regulatorjih

Srečanje med Solomonom in Bankmanom-Friedom, je po navedbah oseb, seznanjenih z zadevo, potekalo na Karibih, in predstavlja najnovejši znak naraščajočega vpliva kripto podjetij v tradicionalnem sektorju finančnih storitev, navaja Financial Times. Izvršna direktorja sta na srečanju razpravljala o tem, da bi lahko Goldman Sachs svetoval borzi FTX v pogovorih z ameriškimi regulatorji, zlasti z nadzornim organom za izvedene finančne instrumente (CFTC).

Izvršni direktor banke Goldman Sachs David Solomon, 21. januar 2020. Foto: Denis Balibouse / Reuters
Izvršni direktor banke Goldman Sachs David Solomon, 21. januar 2020. Foto: Denis Balibouse / Reuters

FTX je sicer marca pri CFTC vložil predlog, ki bi mu omogočil, da malim vlagateljem prodaja izvedene finančne instrumente na kriptovalute z vzvodom in neposredno poravnava njihove posle, s čimer bi izločil vmesne finančne posrednike, kot je Goldman Sachs. Investicijska banka je prav tako pripravljena svetovati zagonskemu kripto podjetju pri prihodnjih krogih financiranja.

Izvršna direktorja pa sta se pogovarjala tudi o tem, ali bi banka lahko prevzela vlogo pri morebitni prvi javni ponudbi (IPO) borze FTX, sta za poslovni časopis pojasnili dve osebi, seznanjeni z zadevo. FTX, ki ga je leta 2019 v Hongkongu ustanovil zdaj 30-letni Bankman-Fried, je bil januarja ocenjen na 32 milijard dolarjev (29,5 milijard evrov), kar je več kot znaša tržna kapitalizacija bančnih velikanov Credit Suisse ali Deutsche Bank.

Potencial za prihodnost

Po navedbi ene izmed omenjenih anonimnih oseb, naj bi Bankman-Fried kratkoročno preučeval predvsem možnosti zasebnega zbiranja sredstev in naj še ne bi sprejel končne odločitve o tem, ali bo FTX spravil na borzo. Tretja tema pogovora je bila, ali ima Goldman »potencial za prihodnje sodelovanje« s FTX na področju »vzdrževanja trga« pri trgovanju s kriptovalutami, navaja Financial Times. Banka z Wall Streeta namreč krepi svojo prisotnost na trgih digitalnega premoženja, FTX pa je ena izmed največjih kripto menjalnic na svetu.

image_alt
Švicarsko mesto bo sprejelo bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo

Solomon in Bankman-Fried sta se pogovarjala tudi o tem, da bi Goldman borzi FTX nudil tradicionalne bančne storitve. Veliki posojilodajalci so namreč zadržani pri odpiranju računov na kripto borzah zaradi pomislekov glede razvijajočega in negotovega regulativnega statusa trga digitalnih valut v ZDA in tveganja finančnega kriminala, kot je pranje denarja. Sodelovanje Goldman-FTX pa bi na zadržanost posojilodajalcev verjetno pozitivno vplivalo.

Ustanovitelj in izvršni direktor kripto borze FTX Sam Bankman-Fried. Foto: Financial Times
Ustanovitelj in izvršni direktor kripto borze FTX Sam Bankman-Fried. Foto: Financial Times

Bankman-Fried je lani za časnik Financial Times celo dejal, da če bi FTX postal največja kripto borza na svetu in prehitel tekmeca Coinbase in Binance, potem nakup finančne institucije, kot je Goldman Sachs, »sploh ne bi bil izključen«.

Nemška banka je zaprosila za licenco za kriptovalute

Tiskovni predstavnik nemške banke Commerzbank je za lokalne medije nedavno potrdil, da je banka v začetku letošnjega leta pri nemškem finančnem regulatorju (BaFin) zaprosila za licenco za hrambo kriptovalut. To je sicer prva tovrstna vloga za veliko banko v Nemčiji. Če bo vloga odobrena, bo banka pooblaščena za ponujanje menjalniških storitev skupaj s skrbništvom in varovanjem kripto sredstev.

Commerzbank sicer oskrbuje več kot 18 milijonov strank (kar je približno 22 odstotkov od 83 milijonov prebivalcev Nemčije) in več kot 70.000 institucionalnih strank. Ponudba s področja kriptovalut bo menda usmerjena v bazo institucionalnih strank. Trenutno imajo tovrstno dovoljenje v Nemčiji le štiri podjetja, vendar BaFin navaja, da ima v obravnavi več kot 25 vlog podjetij, ki želijo opravljati dejavnosti hrambe kriptovalut.

image_alt
Včasih je delal v McDonalds'u, danes je kriptomilijonar

Nemčija je sicer leta 2021 uvedla vrsto reform, predpisov in nadaljnjega sprejemanja blockchain tehnologije in kriptovalut. Tudi nemški vlagatelji so očitno navdušeni nad sprejemanjem kriptovalut, saj je marčevsko poročilo družbe KuCoin razkrilo, da je 44 odstotkov Nemcev »motiviranih za naložbe v kriptovalute« in da »37 odstotkov nemških kripto vlagateljev trguje s kriptovalutami že več kot eno leto«.

Več iz rubrike