Velika Britanija namerava izkoristiti potencial kriptovalut

Rishi Sunak: »Moja ambicija je, da bi Združeno kraljestvo postalo globalno središče za tehnologijo kripto sredstev.«
Fotografija: Britanski minister za finance Rishi Sunak, 3. marec 2021. Foto: Tolga Akmen / Reuters
Odpri galerijo
Britanski minister za finance Rishi Sunak, 3. marec 2021. Foto: Tolga Akmen / Reuters

Ministrstvo za finance Združenega kraljestva (HM Treasury) je v ponedeljek, 4. aprila, sporočilo, da namerava spremeniti obstoječi regulativni okvir, da bi vanj vključilo stabilne kovance (ang. stablecoine), kot vrsto plačilnega sredstva. Britanski minister za finance Rishi Sunak je, poleg zgoraj navedenega, še dejal, da je to del načrta za zagotovitev, da bo britanska industrija finančnih storitev vedno v ospredju na področju tehnologije in inovacij.

Izkoriščanje potenciala

Velika Britanija je v ponedeljek, 4. aprila, predstavila podroben načrt za izkoriščanje potenciala kripto sredstev in blockchain tehnologije, da bi potrošnikom pomagala pri učinkovitejšem plačevanju. Minister za finančne storitve John Glen je dejal, da bo Velika Britanija sprejela zakonodajo, s katero bo nekatere stabilne kovance vključila v regulatorne sisteme, kot je skladnost z obstoječimi pravili o plačilih.

image_alt
Ukrajina je z zakonom uradno priznala bitcoin in ostale kriptovalute

Stabilni kovanci so sicer kriptovalute, ki so vezane na vrednost tradicionalnih (fiat) valut, denimo dolar ali evro, ali pa na določeno blago, denimo zlato. Tako so zasnovane v želji, da bi se izognili nestanovitnosti, zaradi katere so bitcoin in drugi digitalni žetoni »nepraktični za večino trgovanja«, navaja Reuters.

Bitcoin. Foto: Edgar Su / Reuters
Bitcoin. Foto: Edgar Su / Reuters

Britanska vlada je dejala, da je treba regulirati vse tovrstne kovance, ki se sklicujejo na fiat valuto. »Pristop bo zagotovil zamenljivost za fiat valuto, in sicer po nominalni vrednosti in na zahtevo,« je dejalo finančno ministrstvo in dodalo, da bo »sistemske« stablecoine urejala angleška centralna banka Bank of England (BoE).

Veliki načrti Velike Britanije

Kasneje letos se bo Velika Britanija posvetovala tudi o oblikovanju predpisov za širši nabor kriptovalut, kot je bitcoin, pri čemer bo upoštevala porabo energije v tem sektorju. »Če bodo kripto tehnologije pomemben del prihodnosti, potem želimo biti mi, Združeno kraljestvo, pri tem - in to na samem začetku,« je pojasnil Glen in dodal: »V kriptovalutah vidimo ogromen potencial in želimo si zagotoviti vse možnosti, da bi ga čim bolj izkoristili.«

image_alt
Kriptovalute: Biden je podpisal dolgo pričakovano izvršno odredbo

V britanskem »podrobnem načrtu« bo razvit tudi potencial blockchain tehnologije, vključno s tem, ali jo je mogoče uporabiti za izdajo britanskih državnih obveznic ali zlatih obveznic. »Odgovora ne poznam, vendar ga bomo izvedeli,« je dejal britanski minister za finančne storitve.

Britanski finančni minister Sunak je poleg tega zaprosil kraljevo kovnico (Royal Mint), naj ustvari nezamenljiv žeton oziroma NFT, ki naj bi bil izdan do poletja. Po besedah Glena bosta BoE in britanski organ za finančno poslovanje FCA prihodnje leto vzpostavila regulativni »peskovnik« za testiranje uporabe blockchaina v tržni infrastrukturi.

Britanski minister za finance Rishi Sunak, 23. marec 2022. Foto: UK Parliament / Jessica Taylor / Reuters
Britanski minister za finance Rishi Sunak, 23. marec 2022. Foto: UK Parliament / Jessica Taylor / Reuters

Pravna komisija bo preučila pravni status decentraliziranih avtonomnih organizacij (DAO), ki uporabljajo blockchain tehnologijo, preučile pa se bodo tudi posledice uporabe kriptovalut za davke, je dejal Glen in dodal, da na splošno davčni zakonik verjetno ne bo potreboval večjih posegov za normalno delovanje kriptovalut. Velika Britanija bo preučila tudi odpravo odvračilnih dejavnikov za upravljavce skladov, da bi v svoje portfelje vključili kripto sredstva.

Sicer se regulatorji po vsem svetu poskušajo spopasti s kriptovalutami in njihovo vedno večjo prisotnostjo, pri čemer je Evropska unija do zdaj prednjačila z osnutkom zakona Markets in Crypto Assets (MiCA). Slednje pa se lahko kaj hitro spremeni, glede na pospešeno sprejemanje regulacije v ZDA in Združenem kraljestvu.

image_alt
Evropski parlament podprl strožji nadzor nad kriptovalutami

Več iz rubrike