Ukrajina je z zakonom uradno priznala bitcoin in ostale kriptovalute

Ukrajinski predsednik je sprejel zakon, s katerim so kriptovalute v Ukrajini uradno postale zakonite.
Fotografija: Bitcoin. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Bitcoin. Foto: Shutterstock

Novi zakon, ki ga je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski podpisal v sredo, 16. marca, bo domačim in tujim kripto borzam omogočil zakonito delovanje v Ukrajini, kar velja za pomemben korak pri razvoju zakonitega trga virtualnih sredstev v državi. Poleg tega bo z novim zakonom prvič vzpostavljen tudi regulativni okvir za odprt trg kriptovalut v Ukrajini.

Zelenski si je premislil

Osnutek zakona »o virtualnem premoženju« je bil sicer prvič v ukrajinskem parlamentu skoraj soglasno sprejet septembra 2021. Zelenski je nato oktobra vložil veto na predlog zakona z utemeljitvijo, da so stroški ustanovitve novega regulativnega organa za nadzor nad kriptovalutami previsoki in ga takrat ni podpisal.

image_alt
Kriptovalute: Biden je podpisal dolgo pričakovano izvršno odredbo

V sredo, 16. marca, pa si je očitno premislil in omenjeni predlog zakona podpisal. Predlog je bil sicer rahlo spremenjen in je odpravil predsednikove pomisleke. »Podpis tega zakona s strani predsednika je še en pomemben korak k temu, da se sektor kriptovalut premakne iz sence in da se v Ukrajini vzpostavi zakoniti trg virtualnega premoženja,« je v izjavi, objavljeni na spletni strani, zapisalo ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, 17. marec 2022. Foto: Ukraine presidency / AFP
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, 17. marec 2022. Foto: Ukraine presidency / AFP
Novi zakon bo tako odgovornost za urejanje novega trga kriptovalut prenesel pod okrilje nacionalne komisije za vrednostne papirje in borzo v Ukrajini, navaja Euronews. Zakon določa tudi globe za kršitve in pravno zaščito vlagateljev pred goljufijami. Poleg tega si bo ministrstvo za finance »aktivno prizadevalo za spremembo davčnega in civilnega zakonika Ukrajine za popoln zagon trga virtualnega premoženja«, je še navedeno v izjavi.

Ali so kriptovalute rešilna bilka Ukrajine?

V govoru ob prejšnjem glasovanju je ukrajinski podpredsednik vlade in minister za digitalno preobrazbo Mihajlo Fedorov novi zakon označil kot »priložnost za razvoj poslovanja v naši državi«. »Tuja in ukrajinska kripto podjetja bodo lahko delovala zakonito, Ukrajinci pa bodo imeli priročen in varen dostop do svetovnega trga virtualnih sredstev,« je dejal v izjavi.

image_alt
Švicarsko mesto bo sprejelo bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo

Kriptovalute so bile v Ukrajini sicer že nekaj časa v pravni negotovosti, saj zaradi pomanjkanja zakonodaje, ki bi opredeljevala njih in njihovo uporabo, niso bile niti zakonite niti prepovedane. Nakup in trgovanje s kriptovalutami sta bila sicer dovoljena, vendar ni bilo pravnih določb, ki bi pomagale tistim, ki so postali žrtve morebitnih prevar, pojasnjuje Euronews.

Po začetku ruske invazije je ukrajinska vlada aktivno spodbujala donacije v različnih kriptovalutah, da bi pomagala financirati orožje za oborožene ukrajinske sile, ki so se znašle v boju. V domnevno prvem primeru uporabe kriptovalut v vojnem okolju takšnega obsega so simpatizerji z vsega sveta ukrajinsko vlado v času objave poročila preplavili z donacijami v kriptovalutah v višini približno 91 milijonov evrov.

Namestnik ministra za digitalno preobrazbo Aleks Bornyakov je 4. marca povedal, da je bilo 13,5 milijona evrov od takrat prejetih donacij, ki so bile večinoma poslane v bitcoinih in ethrih, porabljenih za nesmrtonosno vojaško opremo, vključno z neprebojnimi jopiči.

image_alt
ECB poziva k hitremu sprejetju predloga zakona o kriptovalutah MiCA

Več iz rubrike