Kriptovalute: Biden je podpisal dolgo pričakovano izvršno odredbo

Ameriška administracija naj bi z odredbo ubrala celovit in premišljen pristop k regulaciji kriptovalut in preučevanju digitalnega dolarja.
Fotografija: Ameriški predsednik Joe Biden, 9. marec 2022. Foto: Nicholas Kamm / AFP
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Joe Biden, 9. marec 2022. Foto: Nicholas Kamm / AFP

Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj, 9. marca, podpisal izvršno odredbo, s katero od vlade in pristojnih agencij zahteva, da preučijo pravne in gospodarske posledice uvedbe digitalnega dolarja in druga vprašanja s področja kriptovalut. Po besedah predstavnikov ameriške administracije je širok nadzor nad trgom kriptovalut nujen za zagotavljanje nacionalne varnosti in finančne stabilnosti ZDA.

image_alt
Ukrajinsko-ruska kriza oklestila bitcoin; kakšna so pričakovanja?

Trg kriptovalut je kratkoročen zagon dobil že malo pred uradno objavo Bele hiše, potem ko je ministrstvo za finance pomotoma objavilo že izbrisano izjavo, v kateri je odredbo označilo za »zgodovinsko« in predčasno objavilo nekatere podrobnosti. Bitcoin je ob včerajšnji novici sicer poskočil za skoraj 10 odstotkov na več kot 42.000 dolarjev, nato pa ponovno padel pod 40.000 dolarjev.

Prihodnost denarja

Bela hiša je sicer že lani sporočila, da razmišlja o obsežnem nadzoru trga kriptovalut, Biden pa je s podpisom izvršne odredbe sprožil ta postopek. Od ministrstva za finance, ministrstva za trgovino in drugih ključnih agencij bo tako zahteval, da pripravijo poročila o »prihodnosti denarja« in vlogi, ki jo bodo pri tem imele kriptovalute.

Bitcoin in ameriški dolar. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Bitcoin in ameriški dolar. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Analitiki menijo, da je dolgo pričakovana izvršna odredba jasno priznanje vse večjega pomena kriptovalut in njihovih morebitnih posledic za ameriški in svetovni finančni sistem. »Rast kriptovalut je eksplozivna,« je v intervjuju za CNN dejal Daleep Singh, namestnik svetovalca za nacionalno varnost na področju ekonomije, in med drugim dodal, da lahko kriptovalute in digitalno premoženje vplivajo na primat ameriškega dolarja v svetovnem gospodarstvu.

Predstavniki administracije so povedali, da se ZDA zelo skrbno odločajo, ali in kako bodo nadaljevale z razvojem digitalnega dolarja, saj ima dolar vlogo glavne svetovne rezervne valute, navaja Reuters. Razvoj in uvedba digitalnega dolarja bi lahko sicer trajala več let, so opozorili predstavniki administracije. »Pri tej analizi moramo biti zelo, zelo premišljeni, saj so posledice, ki bi jih imela naša pot v tej smeri, globoke za državo, ki izdaja primarno svetovno rezervno valuto,« je dejal eden od uradnikov.

image_alt
Švicarsko mesto bo sprejelo bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo

Odredba naj bi se sicer osredotočala na šest ključnih področij: na varstvo potrošnikov in vlagateljev, finančno stabilnost, nezakonite dejavnosti, konkurenčnost ZDA na svetovni ravni, finančno vključenost in odgovorne inovacije.

Digitalni dolar in njegova konkurenca

Po podatkih Atlantskega sveta je devet držav uvedlo digitalne valute centralnih bank, 16 drugih držav, vključno s Kitajsko, pa je začelo razvijati takšna digitalna sredstva, zaradi česar nekatere v Washingtonu skrbi, da bi lahko dolar zaradi Kitajske izgubil del svoje prevlade. »Vloga dolarja je bila in bo še naprej ključna za stabilnost celotnega mednarodnega monetarnega sistema. Digitalne valute tujih centralnih bank in njihova uvedba same po sebi te prevlade ne ogrožajo,« je po navedbah Reutersa dejal uradnik ameriške administracije.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bidnova odredba sicer zahteva več kot deset poročil, med drugim tudi od Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) ter Urada za finančno zaščito potrošnikov (CFPB), da bi ocenili vprašanja, ki jih odpirajo kriptovalute, vključno s sistemskim tveganjem in varstvom potrošnikov. Predsedniki finančnih regulativnih agencij, vključno s CFPB in SEC, so potezo sicer pozdravili in dejali, da se bodo v celoti prilagodili.

Vodilni v panogi, vključno z direktorjem podjetja Blockchain Intelligence Group Lanceom Morginnom, so odredbo označili za kratkovidno, saj zahteve panoge po širšem sprejemanju kriptovalut v ZDA nadomešča z več analizami in poročanjem.

image_alt
Dolgoročna ovira, na katero lahko naleti bitcoin

»Nahajamo se v ključnem zgodovinskem obdobju, ko svet opazuje, kako se digitalno premoženje uporablja pri gradnji države in kako digitalno premoženje ustvarja preglednost finančnih transakcij, kakršne še ni bilo,« je dejal Morginn in dodal: »Če bo ameriška vlada predolgo sprejemala politike v zvezi z digitalnim premoženjem, bo tvegala, da se bo industrija preselila v druge finančne prestolnice, ki dajejo prednost blockchain tehnologiji.«

Več iz rubrike