Ukrajinsko-ruska kriza oklestila bitcoin; kakšna so pričakovanja?

Nekateri veterani kripto industrije namigujejo, da bi se lahko naslednja vsesplošna rast kriptovalut zgodila šele proti koncu leta 2024.
Fotografija: Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Po ruskem vojaškem napadu na Ukrajino je cena bitcoina, in ostalih kriptovalut, v četrtek, 24. februarja, sunkovito padla. Bitcoin je v nekem trenutku zabeležil izgubo vrednosti za kar za več kot osem odstotkov, kar je sicer pogost pojav na kripto trgih. 

image_alt
Madžarska centralna banka bi v EU prepovedala kriptovalute

Mnogi so za trg kriptovalut pričakovali, da bo bitcoin v letu 2021 prebil svojo prejšnjo rekordno vrednost 69.000 dolarjev, ki jo je dosegel 10. novembra lani. Zgodilo se je ravno nasprotno, saj je največja kriptovaluta na svetu v začetku leta 2022 začela padati in se v nekem trenutku spustila celo pod mejo 30.000 dolarjev. Skupaj z bitcoinom je velik del vrednosti izgubila tudi večina ostalih kriptovalut.

Ker se je skupna tržna kapitalizacija kriptovalut nedavno spustila pod 2000 milijard dolarjev, so postale govorice o morebitnem dolgoročnem medvedjem trgu vse pogostejše tudi med vodilnimi v kripto industriji. Po drugi strani pa soustanovitelj blockchain omrežja Ethereum Vitalik Buterin meni, da bi t. i. 'kripto zima' pozitivno prispevala k tehnološkemu razvoju tehnologij, ki podpirajo različne kripto projekte.

image_alt
Rusija napadla Ukrajino, prišlo je do prvih smrtnih žrtev

Vpliv ukrajinsko-ruske krize na kriptovalute

Bitcoin in ostale kriptovalute so v četrtek, 24. februarja, močno upadle, potem ko je Rusija začela napad na Ukrajino. Bitcoin se je po podatkih Coindeska znižal za več kot osem odstotkov na 34.700 dolarjev oziroma 31.505 evrov. S tem je dosegel najnižjo raven v zadnjem mesecu, kot je razvidno iz spodnje tabele. Ether je medtem padel za več kot 12 odstotkov in se odbil pri 2325 dolarjih. Vrednosti obeh največjih kriptovalut sta sicer kasneje malce zrasli.

Po podatkih spletnega portala Coinmarketcap je bilo v zadnjih 24 urah s celotnega trga kriptovalut izbrisanih več kot 150 milijard dolarjev oziroma približno 134 milijard evrov. Do padca cen kriptovalut prihaja v času, ko svetovni delniški trgi padajo po ruskem vojaškem napadu na Ukrajino, o čemer smo že poročali.

Kripto zima

Foto: Dado Ruvic / Reuters
Foto: Dado Ruvic / Reuters
Nekateri vodilni v panogi napovedujejo, da se bo naslednja bikovska serija bitcoina verjetno zgodila leta 2024 ali v začetku leta 2025, kar je povezano s četrto t. i. razpolovitvijo (ang. halving) v Bitcoin omrežju, navaja Cointelegraph. Preprosto povedano: Ko pride do razpolovitve, se težavnost rudarjenja bitcoinov podvoji in za enako količino bitcoinov morajo rudarji v proces vložiti še enkrat toliko računalniške moči in časa. Razpolovitve se odvijejo na vsake štiri leta. Do njih je prišlo leta 2012, 2016 in 2020, naslednja je torej leta 2024.

Kot smo že omenili, je bitcoin morda koga razočaral, ko ni uspel preseči prejšnje rekordne vrednosti in celo vstopil v območje rdečih številk. Vendar pa bi lahko bila morebitna kripto zima precej koristna za industrijo, saj bi dala zagon pri izboljšanju tehnologije, meni Vitalik Buterin, soustanovitelj blockchain omrežja Ethereum.

Nižje cene kriptovalut bi namreč lahko prispevale k negovanju dolgoročnih trajnostnih projektov, hkrati pa bi bila od njih odmaknjena kratkoročna špekulativna pozornost, je Buterin dejal v nedavnem intervjuju za agencijo Bloomberg. »[Kripto] zime so čas, ko lahko vidite, kateri projekti so dejansko dolgoročno vzdržni, tako v svojih modelih kot v svojih ekipah in ljudeh.«

image_alt
Ether naj bi kmalu dosegel nove rekordne vrednosti

28-letni kripto milijarder je poudaril, da ljudje, ki se »globoko ukvarjajo s kriptovalutami in zlasti z gradnjo stvari«, dejansko pozdravljajo medvedji trg. Buterin meni, da gibanje cen navzgor privlači mnogo kraktoročnih špekulacij, čeprav to morda osrečuje veliko ljudi.

Veterani kripto industrije

Če je to res, bodo imeli projekti kriptovalut vsekakor dovolj časa za izboljšanje tehnologije do naslednje rasti, saj nekateri strokovnjaki za kriptovalute menijo, da bo naslednji bikovski trg nastopil šele konec leta 2024. Du Jun, soustanovitelj kripto borze Huobi, meni, da se naslednji bikovski trg bitcoinov ne bo zgodil pred letom 2024 in da bo do njega prišlo po četrti razpolovitvi, ki je predvidena julija 2024.

Foto: Dado Ruvic / Reuters
Foto: Dado Ruvic / Reuters

Vse tri prejšnje razpolovitve bitcoina, vključno z zadnjo, ki se je zgodila leta 2020, so sprožile poznejšo rast cene bitcoina zaradi programske upočasnitve ponudbe novih bitcoinov. Jun, ki je opozoril na obsežno kripto zimo v letu 2018, ki je sledila drugi razpolovitvi bitcoina in poznejšemu vzponu v letu 2017, je poudaril, da se trg kriptovalut giblje v ciklih, vezanih na razpolovitve, in dejal: »Če se bo ta krog nadaljeval, smo zdaj v zgodnji fazi medvedjega trga. Po tem ciklu bomo lahko šele konec leta 2024 do začetka leta 2025 pozdravili naslednji bikovski trg za bitcoin.«

image_alt
Leto bitcoina, kriptovalut in blockchain tehnologije

Du je dodal, da je sicer zelo težko natančno napovedati cikle trga kriptovalut, saj obstaja veliko drugih dejavnikov, vključno z geopolitičnimi vprašanji, kot so vojna, pandemija in drugi. Pred tem je tudi Jirayut Srupsrisopa, izvršni direktor velike tajske kripto borze Bitkub, napovedal, da bo »zlato obdobje« za bitcoin in širše kripto trge nastopilo leta 2024 zaradi razpolovitve.

Konec leta 2021 je o potencialno bližajoči se kripto zimi govoril tudi izvršni direktor družbe Kraken Jesse Powell, ki je izjavil, da je vse pod 40.000 dolarjev »priložnost za nakup«. V torek, 22. februarja, zvečer, se je bitcoin sicer gibal v višini 38.000 dolarjev, kar predstavlja več kot 33-odstotni padec v zadnjih 12 mesecih.

image_alt
Kam bo poneslo ceno bitcoina?

Več iz rubrike