Madžarska centralna banka bi v EU prepovedala kriptovalute

Guverner madžarske centralne banke bi po vsej Evropski uniji prepovedal rudarjenje in trgovanje s kriptovalutami.
Fotografija: Moški pozira z masko ob bronastem kipu Satoshija Nakamota na Madžarskem. Foto: Attila Kisbenedek / AFP
Odpri galerijo
Moški pozira z masko ob bronastem kipu Satoshija Nakamota na Madžarskem. Foto: Attila Kisbenedek / AFP

Guverner Gyorgy Matolcsy je ponovno poudaril potrebo po prepovedi kriptovalut v EU, kot trenutno velja na Kitajskem. Guverner je namreč trdno prepričan, da kriptovalute lahko »služijo nezakonitim dejavnostim in težijo k oblikovanju finančnih piramid«. Podobno prepoved je sicer nedavno predlagala tudi ruska centralna banka, kjer pa so se stvari začele razvijati v drugo smer, o čemer smo že pisali.

image_alt
Bitcoin bi lahko v Rusiji kmalu dobil status valute

V ločeni novici pa je izvršni direktor Uberja, največje platforme za souporabo prevozov na svetu, nedavno dejal, da bo sčasoma za plačevanje sprejemal različne oblike kriptovalut, vključno z bitcoini.

Matolcsy bi uvedel splošno prepoved kriptovalut v EU

Guverner Matolcsy je nedavno prepoved kriptovalut, ki jo je uvedla Kitajska, navedel v objavi na blogu madžarske centralne banke z naslovom: 'Prišel je čas za prepoved trgovanja s kriptovalutami in rudarjenja v EU'. Opozoril je tudi na predlog ruske centralne banke, ki je pozival k splošni prepovedi trgovanja in rudarjenja s kriptovalutami na domačem trgu, navaja spletna stran Cointelegraph.

Guverner madžarske centralne banke Gyorgy Matolcsy, 26. februar 2019. Foto: Tamas Kaszas / Reuters
Guverner madžarske centralne banke Gyorgy Matolcsy, 26. februar 2019. Foto: Tamas Kaszas / Reuters

V Rusiji je svoje mnenje glede kriptovalut kasneje izrazil tudi predsednik Vladimir Putin, ki je raje spodbudil ureditev te dejavnosti z regulativnimi in davčnimi ukrepi, saj v rudarjenju bitcoina vidi »konkurenčne prednosti«. Več o tem si lahko preberete v članku na spodnji povezavi.

Matolcsy je v odgovor na predloge o prepovedi kriptovalut dejal: »Popolnoma se strinjam z [ruskim] predlogom in podpiram tudi stališče višjega finančnega regulatorja EU, da bi morala EU prepovedati metodo rudarjenja, ki se uporablja za proizvodnjo večine novih bitcoinov.« Guverner je namreč trdno prepričan, da kriptovalute lahko »služijo nezakonitim dejavnostim in težijo k oblikovanju finančnih piramid«.

Matolcsy je izpostavil tudi pomisleke ruske centralne banke, da tržno vrednost kriptovalut določa »špekulativno povpraševanje po prihodnji rasti, kar ustvarja mehurčke«. Na koncu guverner še poziva k popolni splošni prepovedi kriptovalut, da bi preprečili tveganja vlagateljev, povezana s finančnimi piramidami in mehurčki: »Državljani in podjetja EU bi lahko imeli kriptovalute v lasti v tujini, regulativni organi pa bodo spremljali njihova imetja.«

image_alt
Madžarska postavila kip v čast ustvarjalcu bitcoina

Madžarska je sicer septembra lani postala prva država na svetu, ki je ustvarjalcu bitcoina pod psevdonimom Satoshi Nakamoto postavila bronasti kip. Kot je takrat poročal Cointelegraph, kip prikazuje zgornjo polovico figure z brezobličnim obrazom, ki nosi kapuco z logotipom BTC. Med številnimi kripto podjetniki, ki so spregovorili na slovesnosti, je bil tudi Debreczeni Barnabas, izvršni direktor madžarske kripto borze Shinrai, ki je dejal: »Satoshi Nakamoto je ustvaril neodvisen denar brez posrednikov, ki je ljudem omogočil finančno suverenost [...] Ta kip smo postavili v opomin, da je pogum vrlina. Še naprej moramo sanjati na veliko.«

Uber bo sprejemal kriptovalute, ko…

Dara Khosrowshahi, izvršni direktor Uberja, je pred nekaj dnevi dejal, da se Uber »ves čas« pogovarja o sprejemanju kriptovalut. Največja platforma za souporabo prevozov na svetu je tako potrdila svoje načrte, da bo sčasoma za plačevanje svojih storitev sprejemala različne oblike kriptovalut, vključno z bitcoini.

Uber. Foto: Phil Noble / Reuters
Uber. Foto: Phil Noble / Reuters
Khosrowshahi je v petek, 11. februarja, v intervjuju za agencijo Bloomberg pojasnil, da bo podjetje v prihodnosti »vsekakor« sprejemalo kriptovaluto. »Ves čas se pogovarjamo [o kriptovalutah],« je dejal. »Mislim, da trenutno pri bitcoinih in nekaterih drugih kriptovalutah opažamo, da so precej dragocene kot hranilec vrednosti.«

Toda izvršni direktor Uberja je dodal: »Mehanizem izmenjave je drag in ni dober za okolje. Ko bo mehanizem menjave postal cenejši in okolju prijaznejši, mislim, da se bomo še bolj usmerili v kriptovalute.« Bitcoin je sicer redno kritiziran zaradi porabe energije in domnevnega vpliva na okolje. Obstajajo pa tudi že nekatere metode, ki za rudarjenje bitcoina uporabljajo 'odvečne' vire, ki se sicer ne bi uporabili in tako še bolj negativno prispevali k podnebnim spremembam.

image_alt
Iznajdljiva 23-letnika rudarita bitcoine na naftnih ploščadih

Kljub temu je Khosrowshahi prepričan, da bodo te težave nekoč odpravljene. »Ali bo Uber v prihodnosti sprejemal kriptovalute? Vsekakor, na neki točki. To ni prava točka. Vendar bomo,« je pojasnil za Bloomberg. To sicer ni prvič, da se je priljubljena aplikacija za souporabo prevozov opredelila za možnost plačila s kriptovalutami.

Khosrowshahijeve pripombe prihajajo v času, ko tudi druga velika podjetja in institucije kažejo zanimanje za kriptovalute - zlasti za Bitcoin. Družba za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla je lani dodala bitcoin v svojo bilanco stanja in začela sprejemati to sredstvo za plačila. Pozneje ga je sicer prenehala sprejemati zaradi okoljskih pomislekov, vendar je njen izvršni direktor Elon Musk dejal, da ga bo v prihodnosti morda spet začela sprejemati.

image_alt
Bitcoin nadaljuje bikovski trend

Več iz rubrike