Ether naj bi kmalu dosegel nove rekordne vrednosti

Druga največja kriptovaluta na svetu je svoj rekord dosegla 10. novembra 2021 pri vrednosti 4870 dolarjev, na vidiku pa naj bi bili novi rekordi.
Fotografija: Ether (Ethereum) je druga največja kriptovaluta na svetu po tržni kapitalizaciji. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Ether (Ethereum) je druga največja kriptovaluta na svetu po tržni kapitalizaciji. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Nekateri finančni analitiki menijo, da mešanica tehničnih in makroekonomskih kazalnikov ter 'on-chain' kazalnikov kaže na rast cene ethra še v tem četrtletju. Kriptovaluta Ethereum omrežja je po novembrskem rekordu sicer padla za več kot 20 odstotkov in se trenutno giblje v območju 3800 dolarjev oziroma 3350 evrov. V letošnjem letu naj bi še posebej en dejavnik močno vplival na ceno bitcoina, ethra in ostalih kriptovalut.

Ether v prvem četrtletju do 5000 dolarjev

Eden od zgoraj omenjenih kazalnikov predvideva, da bo cena ethra v prvem četrtletju leta 2022 dosegla 5000 dolarjev oziroma 4400 evrov, na spletni strani Cointelegraph navaja finančni analitik Yashu Gola. Dodaja, da so drugi kazalniki prav tako pripravljeni podpreti 'bikovsko' stališče.  

image_alt
Na kripto borzah na voljo le še 1,3 milijona bitcoinov

Nedavni popravek cene ethra namiguje na potencialni klasični bikovski obratni vzorec, znan kot 'padajoči klin'. »V podrobnostih se padajoči klini začnejo široki na vrhu, vendar se zmanjšajo, ko se cena premika navzdol. Posledično cenovno dogajanje tvori stožčasto obliko, ki se giblje navzdol, ko se reakcijski viški in reakcijski nižki približajo,« je pojasnil Gola in dodal, da se vlagatelji bikovskega trenda zavejo šele, ko cena odločno preseže odpor klina.

Posledično ostajajo visoka pričakovanja, da bo cena ethra v prihodnjih premikih prebila upor padajočega klina. »Pri tem bi se zvišala za toliko, kolikor znaša največja razdalja med zgornjo in spodnjo trendno črto klina, merjeno od točke preboja,« meni finančni analitik. To v grobem pomeni, da naj bi ether dosegel 5000 dolarjev. Seveda ta predvidevanja niso finančni nasveti in pri vlaganju v visoko tvegana sredstva, denimo kriptovalute, je potrebna pazljivost.

Vlagatelji običajno prenesejo svoje žetone na kripto borze, ko jih nameravajo prodati ali izmenjati za fiat valute, stablecoine ali druge kriptovalute. Na splošno večje število transakcij, opravljenih na kripto menjalnicah, odraža visoko prodajno razpoloženje na trgu. In obratno, če število transakcij upade, to kaže na močno zadržano razpoloženje imetnikov na trgu.

image_alt
Ray Dalio napoveduje novo gospodarsko katastrofo

Skupno stanje ethra na vseh kripto borzah je sicer od avgusta 2020 v trendu upadanja, kar nakazuje, da so vlagatelji v Ethereum omrežje vpeti na dolgi rok. Cena ethra se je v istem obdobju povečala s približno 400 dolarjev na nekaj več kot 3800 dolarjev.

Ali poceni denar vendarle ostaja?

Do padca ethra za več kot 1000 dolarjev od novembra 2021 do danes je prišlo predvsem zaradi obrata ameriške centralne banke Fed glede višanja obresti, je za Cointelegraph zapisal Gola. Ameriška centralna banka se je namreč odločila, da bo pospešila ukinitev svojega programa odkupovanja sredstev v višini 120 milijard dolarjev na mesec. Temu bodo v letu 2022 sledila tri povišanja obrestnih mer s skoraj ničelne ravni, da bi zajezila naraščajočo inflacijo.

Ohlapna denarna politika Feda je spodbudila rast cene bitcoina, ethra in ostalih kriptovalut. Foto: TradingView
Ohlapna denarna politika Feda je spodbudila rast cene bitcoina, ethra in ostalih kriptovalut. Foto: TradingView

Ohlapna denarna politika Feda je bila tudi eden od glavnih vzrokov podobnih dvigov ethra, bitcoina in ostalih kriptovalut. Toda prizadevanja Feda, da bi s tremi dvigi obrestnih mer ukrotila inflacijo s sedanje ravni 6,8 odstotka dolgoročno morda ne bodo vplivala na ceno bitcoina in ethra.

Antoni Trenchev, vodilni partner kripto posojilnice Nexo, denimo meni, da bo poceni denar ostal. »Dejavnik številka ena, ki bo leta 2022 vplival na bitcoin in kriptovalute, je politika centralnih bank,« je dejal za agencijo Bloomberg. Dodal je še: »Poceni denar bo ostal, kar ima velike posledice za kriptovalute. Fed nima dovolj poguma ali hrbtenice, da bi zdržal 10- do 20-odstotni zlom delniškega trga, skupaj z negativnim odzivom na trgu obveznic.«

image_alt
Mednarodni denarni sklad je zaskrbljen glede kriptovalut

Milijarder madžarskih korenin Thomas Peterffy je prav tako dejal, da bi morali vlagatelji vsaj dva do tri odstotke svojega neto portfelja nameniti kriptovalutam, kot sta bitcoin in ether, v primeru, da bi fiat denar »šel k vragu«. Poleg tega je ustanovitelj družbe Bridgewater Associates Ray Dalio nedavno razkril, da ima v svojem portfelju bitcoin in ether proti tveganjem razvrednotenja denarja, ki bi ga lahko povzročila višja inflacija.

Več iz rubrike