Mednarodni denarni sklad je zaskrbljen glede kriptovalut

Skupna tržna vrednost vseh kriptovalut je septembra letos presegla 2000 milijard dolarjev, kar predstavlja 10-kratni skok glede na stanje v začetku leta 2020.
Fotografija: Različne kriptovalute. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Različne kriptovalute. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Mednarodni denarni sklad (IMF) in drugi regulatorji so zaskrbljeni glede kriptovalut, predvsem zato, ker njihov trg tako hitro raste, predpisi in zakoni pa mu ne sledijo dovolj hitro. IMF je izpostavil tri razloge za skrb, čeprav se morda z njimi ne bi vsakdo strinjal. Kriptovalute so sicer tema, ki lahko razdvaja, saj nekateri menijo, da je to naslednji korak v evoluciji denarja, drugi pa jim z določenimi argumenti močno nasprotujejo.

Potrošniki so izpostavljeni tveganjem

Evan Papageorgiou, namestnik vodje oddelka pri IMF, je oktobra za CNBC povedal, da se je »ekosistem kriptovalut znatno povečal [...] Proces kaže izjemno odpornost, vendar je bilo opravljenih tudi nekaj zanimivih stresnih testov«. Po podatkih IMF je skupna tržna vrednost vseh kriptovalut septembra letos presegla 2000 milijard dolarjev oziroma 1760 milijard evrov. To je vrednost, ki je desetkrat večja kot na začetku leta 2020.

image_alt
Dolgoročna ovira, na katero lahko naleti bitcoin

Ena od težav, ki jih je izpostavil IMF, je, da številni vlagatelji in finančne institucije, ki trgujejo s tem premoženjem, »nimajo močnih operativnih praks, prakse upravljanja in prakse obvladovanja tveganj«. Sklad je dejal, da so zato ogroženi potrošniki, in dodal, da je na tem področju preprosto neustrezen nadzor. Poleg tega meni, da kripto premoženje »odpira neželena vrata za pranje denarja in financiranje terorizma«, čeprav je verjetno glavni akter na tem področju še vedno gotovina oziroma tradicionalna valuta.

Mednarodni denarni sklad (IMF). Foto: Yuri Gripas / Reuters
Mednarodni denarni sklad (IMF). Foto: Yuri Gripas / Reuters

Treba je omeniti, da se tveganje sicer pojavlja pri vseh vrstah finančnih naložb, vendar je pri kriptovalutah precej višje. Običajno so z višjim tveganjem povezani tudi višji donosi, vendar ni nujno vedno tako. Posamezniki bi se morali pred začetkom vlaganja v kriptovalute ali druge finančne instrumente posvetovati s finančnim svetovalcem oziroma primernim strokovnjakom. CNBC navaja, da k sprejetju več ukrepov za večjo varnost teh naložb sicer pozivajo tudi druge institucije.

Vplivneži in kriptovalute

Britanski finančni regulator FCA je opozoril na povezavo med družbenimi mediji in naložbami v kriptovalute. »Vplivneže v družbenih medijih prevaranti redno plačujejo, da jim pomagajo napihniti in prodati [pump and dump] nove žetone na podlagi čistih špekulacij. Nekateri vplivneži promovirajo kovance, za katere se izkaže, da preprosto sploh ne obstajajo,« je septembra v govoru dejal Charles Randell, predsednik FCA.

Dodal je, da zaradi tega, ker je ta tehnologija nova, »še nismo videli, kaj se bo zgodilo v celotnem finančnem ciklu«. »Preprosto ne vemo, kdaj in kako se bo ta zgodba končala, vendar se, kot pri vsaki novi špekulaciji, morda ne bo končala dobro.«

image_alt
Države, ki so kriptovalute omejile ali prepovedale

Kim Kardashian, zvezdnica z več kot 200 milijoni sledilcev na Instagramu, je bila v začetku tega leta plačana, da je na svojem računu oglaševala kripto žeton, navaja CNBC. Kritiki so izpostavili, kako malo podrobnosti je bilo znanih o razvijalcih kriptovalute ethereummax, ki jo je oglaševala. Ameriška zvezdnica je sicer v objavi zapisala: »To ni finančni nasvet, ampak delitev tega, kar so mi prijatelji povedali o žetonu ethereum max!« Dodala je različne oznake, med drugim '#ad', ki je potreben za razkritje, da je njena objava plačana.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
»Kriptovalute se pogosto oglašujejo ob teh objavah, ki oglašujejo glamurozni življenjski slog, in mislim, da je ta povezava zelo nevarna in škodljiva za mlade,« je oktobra za CNBC pojasnil Myron Jobson, strokovnjak za osebne finance pri družbi Interactive Investor. Dejal je, da morajo zakonodajalci preučiti oglaševanje kriptovalut in poskrbeti, da bodo ljudem pojasnili tveganja, povezana z vlaganjem v tako nestanovitno premoženje. Cene lahko namreč močno zanihajo že v enem samem trgovalnem dnevu.

Zadolževanje za naložbo

Dodatna težava za oblikovalce politik je, da se mladi zelo zanimajo za ta trg in pogosto opravijo svoje prvo naložbo v kriptovalute, pri čemer za to uporabijo posojila ali kreditne kartice. Podatki, ki jih je FCA objavil junija, so pokazali, da ima kriptovalute v Združenem kraljestvu približno 2,3 milijona ljudi. Od tega jih 14 odstotkov za njihov nakup uporablja kredit, 12 odstotkov pa jih meni, da jih bo FCA zaščitil, če bo šlo kaj narobe. Vendar je britanski finančni regulator dejal, da jih ne bo zaščitil, pojasnjuje CNBC.

image_alt
NaSvet kapitala: 10 kriptovalut z velikim potencialom

To bi lahko postal dvorezen meč, saj bi lahko vlagatelji pri potencialnih izgubah imeli težave z odplačevanjem posojil in kreditov, ki so jih najeli za te naložbe. IMF meni, da bi si morali nacionalni regulatorji prizadevati za skupna pravila na svetovni ravni, okrepiti čezmejni nadzor in si zaradi tako novega področja prizadevati za standardizacijo podatkov. »Čas je bistvenega pomena, zato je treba ukrepati odločno, hitro in dobro usklajeno na svetovni ravni, da se omogoči pretok koristi, hkrati pa se odpravijo tudi ranljivosti,« je oktobra dejal IMF.

Več iz rubrike