Države, ki so kriptovalute omejile ali prepovedale

Največja in prva kriptovaluta na svetu je vedno večji trn v peti regulatorjev, nekatere države pa imajo z bitcoinom še posebej zaostren odnos.
Fotografija: Bitcoin in ostale kriptovalute. Foto:Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Bitcoin in ostale kriptovalute. Foto:Dado Ruvic / Reuters

Bitcoin je pogosto kritiziran zaradi velikih in nenadnih nihanj vrednosti, uporabe v nečednih transakcijah in pretirane porabe električne energije za njegovo rudarjenje. Nekateri pa bitcoin vidijo kot varen in decentraliziran pristan v času gospodarskih neviht. Ker se vse več ljudi obrača h kriptovalutam kot k naložbi ali rešilni bilki, so regulatorji in zakonodajalci pod vedno večjim pritiskom, da jih 'ukrotijo'. Pa jih lahko?

V teh državah je bitcoin omejen ali prepovedan

Pravni status bitcoina in njemu alternativnih kovancev (t. i. altcoinov) se od države do države precej razlikuje, v nekaterih pa razmerje še ni ustrezno opredeljeno ali pa se nenehno spreminja. Medtem ko v večini držav uporaba samega bitcoina ni nezakonita, pa se njegov status kot plačilnega sredstva ali blaga razlikuje, kar ima različne regulativne posledice, pojasnjuje Euronews.

image_alt
Zakaj je bitcoin kar naenkrat padel za več kot 20 odstotkov?

Nekatere države so največjo kriptovaluto na svetu sprejele z odprtimi rokami, denimo Salvador, druge so uvedle omejitve glede načina uporabe. Določene države pa so uporabo bitcoina in ostalih kriptovalut popolnoma prepovedale, pri čemer so za vse, ki opravljajo transakcije s kriptovalutami, predvidene visoke kazni.

Alžirija trenutno prepoveduje uporabo kriptovalut, potem ko je bil leta 2018 sprejet finančni zakon, ki je prepovedal nakup, prodajo, uporabo ali posedovanje virtualnih valut. V Boliviji od leta 2014 velja popolna prepoved uporabe bitcoinov. Bolivijska centralna banka je izdala resolucijo, s katero je prepovedala njegovo uporabo in uporabo vseh drugih valut, ki jih ne ureja država ali gospodarska cona.

image_alt
Fed: Powell o pospešenem umiku finančne podpore gospodarstvu

Kitajska je v letu 2021 močno stopila na rep kriptovalutam in kitajski uradniki so svoje prebivalce večkrat opozorili naj se izogibajo trgu digitalnega premoženja. Močno so zatrli rudarjenje v državi ter menjave kriptovalut na Kitajskem in v tujini. »Prizadevanja za spodkopavanje bitcoina, decentralizirane valute, ki ni pod nadzorom vlad in institucij, se večinoma obravnavajo kot poskus kitajskih oblasti, da bi splavile lastno digitalno valuto,« navaja Euronews. Kitajska centralna banka je 24. septembra popolnoma prepovedala transakcije s kriptovalutami.

Bitcoin. Foto: Depositphotos
Bitcoin. Foto: Depositphotos
Kolumbijska vladna agencija je leta 2014 finančne institucije opozorila, da ne smejo »varovati, vlagati, posredovati ali upravljati operacij z virtualnim denarjem«. Egiptovski in glavni islamski svetovalni organ je leta 2018 v Egiptu izdal verski odlok, v katerem je transakcije z bitcoini označil z besedo »haram«, kar pomeni, da je bitcoin po islamski zakonodaji prepovedan. Indonezijska centralna banka je izdala predpise, ki od 1. januarja 2018 prepovedujejo uporabo kriptovalut, vključno z bitcoinom, kot plačilnim sredstvom.

Zapleten odnos

Po navedbah Euronewsa ima bitcoin z iranskim režimom zapleten odnos. Medtem ko centralna banka prepoveduje trgovanje s kriptovalutami, 'izkopanimi' v tujini, je donosno prakso rudarjenja bitcoinov v državi spodbudila. Iran je licenciranim rudarjem ponudil poceni energijo, vendar zahteva, da se vse pridelane kriptovalute prodajo centralni banki. Nelicencirano rudarjenje vsak dan iz državnega omrežja odvzame ogromne količine električne energije, zaradi česar so iranske oblasti izdale začasno prepoved rudarjenja bitcoinov.

image_alt
Indija bo prepovedala kriptovalute, obenem uvaja digitalno valuto

Indija postaja vse bolj sovražna do kriptovalut, saj je indijska vlada 23. novembra napovedala, da namerava indijskemu parlamentu predložiti nov predlog zakona. Z njim bi uvedli novo digitalno valuto, ki bi jo podprla centralna banka in prepovedali skoraj vse kriptovalute. Predsednik vlade Narendra Modi je dejal, da želi zagotoviti, da kriptovalute »ne bodo končale v napačnih rokah, kar lahko pokvari mladino«.

V Iraku je bila posebej sovražno nastrojena iraška centralna banka, ki je leta 2017 izdala prepoved njihove uporabe, ki velja še danes. Kljub vztrajnim prizadevanjem oblasti, da bi preprečile njihovo uporabo, pa so kriptovalute v Iraku vse bolj priljubljene. Tudi v Nepalu je centralna banka bitcoin razglasila za nezakonitega in sicer avgusta 2017.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Severna Makedonija je doslej edina evropska država, ki je uradno prepovedala kriptovalute, kot so bitcoin, ether (Ethereum) in druge. V Rusiji kriptovalute sicer uradno niso prepovedane, vendar se proti njihovi uporabi vodi stalni konflikt, piše Euronews. Rusija je julija 2020 sprejela prve zakone za urejanje kriptovalut, ki so jih prvič opredelili kot premoženje, ki ga je treba obdavčiti. Ruski predsednik Vladimir Putin je kriptovalute že večkrat povezal s kriminalno dejavnostjo in pozval k večji pozornosti zlasti pri čezmejnih transakcijah s kriptovalutami.

Številni v Turčiji so se obrnili h kriptovalutam, ko je vrednost turške lire strmo padla. Turška centralna banka je zato 16. aprila 2021 po hitrem postopku izdala predpis, ki prepoveduje neposredno ali posredno uporabo kriptovalut za plačevanje blaga in storitev. Naslednji dan je turški predsednik šel še korak dlje in izdal odlok s katerim je kripto borze uvrstil na seznam podjetij, za katera veljajo pravila o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Tudi vietnamska državna banka je razglasila, da je izdaja, dobava in uporaba kriptovalut, kot plačilnega sredstva nezakonita in se kaznuje z globami od 5600 do 7450 evrov.

image_alt
Kriptovalute: Obdavčitev v Sloveniji že čez dva meseca

V Sloveniji se nam večja ureditev na področju kriptovalut obeta predvidoma s 1. januarjem 2022. Ministrstvo za finance je namreč 26. oktobra podalo predlog zakona o davku od virtualnih valut, med katere spadajo tudi kriptovalute kot je bitcoin. Predlog zakona predvideva davčno obveznost pri izplačevanju kriptovalut, ki bi nastala takoj, ko bi posameznik unovčil virtualno valuto, ne bi pa nastala, če je skupen znesek unovčenja virtualnih valut v koledarskem letu nižji od 15.000 evrov.

Več iz rubrike