Fed: Powell o pospešenem umiku finančne podpore gospodarstvu

Ameriška centralna banka (Fed) bo morda pospešila ukinjanje izredne podpore gospodarstvu, kar napoveduje hitrejše višanje obrestnih mer.
Fotografija: Predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell na zaslišanju v senatu, Washington, ZDA, 30. november 2021. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP
Odpri galerijo
Predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell na zaslišanju v senatu, Washington, ZDA, 30. november 2021. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP

Predsednik Fed Jerome Powell je v torek, 30. novembra, na zaslišanju v senatu dejal, da bo Fed morda ukinil svoje izredne finančne spodbude prej, kot je bilo pričakovano. Fed je namreč v začetku novembra napovedal krčenje mesečnih nakupov finančnih sredstev za 15 milijard dolarjev do izteka programa, vendar Powell meni, da ta tempo morda ni več primeren. Do novembra so sicer odkupovali obveznice in vrednostne papirje v vrednosti 120 milijard dolarjev na mesec.

Različica koronavirusa omikron in ameriško gospodarstvo

Finančna ministrica ZDA Janet Yellen in Powell sta pred nekaj dnevi v senatnem odboru poročala o izvajanju stimulacijskih programov, ki jih je kongres potrdil zaradi pandemije covida-19. Njune izjave pa očitno niso bile všeč vlagateljem na Wall Streetu, saj so borzni indeksi med zaslišanjem nazadovali. Powell je sicer pojasnil, da lahko nova različica bolezni covid-19 omikron upočasni ameriško gospodarsko okrevanje in zaposlovanje ter poveča nezanesljivost glede inflacije, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).  

image_alt
Koliko denarja je na svetu?

»Trenutno je gospodarstvo zelo močno, inflacijski pritiski pa visoki, zato je po mojem mnenju primerno razmisliti o [predčasnem] zaključku zmanjševanja nakupov sredstev… Morda nekaj mesecev prej,« je dejal Powell. Pojasnil je, da lahko nova različica še dodatno poslabša motnje v dobavnih verigah.

Ameriška finančna ministrica Janet Yellen in predsednik centralne banke (Fed) Jerome Powell na zaslišanju v senatu, Washington, ZDA, 30. november 2021. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP
Ameriška finančna ministrica Janet Yellen in predsednik centralne banke (Fed) Jerome Powell na zaslišanju v senatu, Washington, ZDA, 30. november 2021. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP

STA navaja, da pospešeno umikanje podpore ekonomiji z odkupovanjem obveznic in vrednostnih papirjev na podlagi hipotek napoveduje hitrejše višanje obrestnih mer od pričakovanega. Powell je dejal, da bodo o tem, kako pospešiti ukinjanje, govorili na decembrskem zasedanju, ki naj bi potekal 15. decembra.

image_alt
Bill Gates: Izogibajte se delnicam naftnih podjetij

Po navedbah CNN Businessa bodo lahko ekonomisti do takrat ponovno preučili ameriški trg dela, saj bo v petek objavljeno novembrsko poročilo o delovnih mestih, prav tako pa bo v tem času javnost morda izvedela več o novi različici koronavirusa. »Šele potem bomo lahko ocenili, kakšen bo učinek na gospodarstvo,« je dejal Powell.

Prehodna inflacija ni več prehodna

Finančni trgi sicer niso bili navdušeni nad njegovimi besedami. CNN Business navaja, da so glavni ameriški indeksi zaradi Powellovih pripomb povečali svoje izgube. Donosnost 10-letnih državnih obveznic se je medtem zaradi spremenjenih pričakovanj glede obrestnih mer odlepila od najnižjih vrednosti.

Predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell, 15. julij. Foto: Kevin Lamarque / Reuters
Predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell, 15. julij. Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Visoke cene iz obdobja okrevanja pomenijo, da je bil Fedov test inflacije izpolnjen, zato centralna banka razmišlja, da bi pospešila časovni okvir zmanjševanja inflacije. »Na splošno je višje cene, ki smo jim priča, mogoče pripisati pandemiji,« meni Powell. Vendar pa so zvišanja zdaj širša in pritisk na rast inflacije ni več osamljen, je dodal.

image_alt
NaSvet kapitala: Sklepanje prvega posla na Ljubljanski borzi

Ko je govoril o inflaciji, je Powell podal še eno pomembno izjavo: Nehajmo uporabljati besedo »prehodna«. To je sicer ena od besednih zvez, s katerimi se je opisovalo inflacijo v času pandemije. Fed uporablja besedo »prehodna« za opis skoka cen iz obdobja covida, za katerega meni, da je začasen. Čeprav se začasno sliši, kot da bi moralo biti kratkoročno, cene naraščajo že nekaj časa.

Tradicionalni pomen besede »prehoden« pa sploh ni to, kar Fed misli, da pomeni, navaja CNN Business. Po mnenju centralne banke prehoden pomeni, da ne bo pustil nobenih sledi v gospodarstvu, ko se bodo trendi spet obrnili, kadarkoli se bo to pač zgodilo.

image_alt
Dolar efekt: Začaran krog zadolževanja

»Vse je prehodno. Življenje je prehodno,« je med torkovim zaslišanjem dejal senator iz Pensilvanije Pat Toomey. Powell mu je odgovoril: »Verjetno je pravi čas, da to besedo ukinemo in pojasnimo, kaj mislimo.«

Več iz rubrike