Bill Gates: Izogibajte se delnicam naftnih podjetij

Bill Gates odsvetuje vlaganje v naftne družbe, saj meni, da bodo te sčasoma vredne zelo malo.
Fotografija: Bill Gates na konferenci o podnebnih spremembah. Foto: POOL/REUTERS
Odpri galerijo
Bill Gates na konferenci o podnebnih spremembah. Foto: POOL/REUTERS

Svet se vse bolj odmika od fosilnih goriv in uvaja obnovljive vire energije, kar je slabo za naftne velikane, ki že več kot stoletje prevladujejo na globalnih trgih, meni Bill Gates.

image_alt
Bill Gates za nov projekt nabral milijardo evrov

Exxon Mobil lani izgubil 17,5 milijarde evrov

Svoje mnenje o tem, zakaj meni, da se bodo naftni velikani kmalu znašli v težavah, je Gates izrazil na nedavnem sestanku podnebnega vrha COP 26 v Glasgowu, navaja spletna stran Make it.

»Nekateri od teh velikanov bodo padli. Veste, čez 30 let bodo nekatere od teh naftnih družb vredne zelo malo,« je povedal Gates.

Exxon Mobil naj bi lani izgubil 17,5 milijarde evrov. Foto: JESSICA RINALDI/REUTERS Pictures
Exxon Mobil naj bi lani izgubil 17,5 milijarde evrov. Foto: JESSICA RINALDI/REUTERS Pictures

Vrednost delnic nekaterih podjetij, kot so Exxon Mobil, BP in Royal Dutch Shell, so v zadnjih petih letih doživele padec, še posebej na začetku pandemije covida-19, ki je močno ohromila povpraševanje in posledično povzročila velike izgube največjim naftnim podjetjem, navajajo tuji mediji.

Exxon Mobil, največji proizvajalec nafte in plina v ZDA, naj bi lani izgubil 17,5 milijarde evrov. Tržna vrednost podjetja sicer še vedno znaša 240 milijard evrov.

Nekatere države, kot so ZDA, v boju proti podnebnim spremembam spreminjajo svojo energetsko politiko, avtomobilska industrija pa se usmerja v električno prihodnost, zato vlagatelji vedno bolj dvomijo o prihodnosti naftnih delnic.

image_alt
Dražja energija v EU, Slovenija razmišlja o energetskih vavčerjih

Gates predlaga enostavno rešitev

Kot navaja Make it, je Gates na prej omenjenem sestanku dejal, da lahko preživijo podjetja, ki poslovanje usmerjajo k rabi obnovljivih virov energije.

Tudi analitik Mednarodne agencije za energijo Heymi Bahar meni, da velika naftna podjetja verjetno ne bodo nikoli postala vodilna na področju obnovljivih tehnologij. »Ali bodo postala glavni vlagatelji v tehnologijo obnovljivih virov? Odgovor je ne,« naj bi nedavno dejal v oddaji Streets Signs Europe.

Gates meni, da bi naftna podjetja lahko razmeroma enostavno prešla s fosilnih goriv na čistejše vire energije. Kot enega od možnih primerov je navedel nizkoogljični vodik, ki pri zgorevanju v zrak izpusti manj ogljika kot današnji toplogredni plini, navaja Make it.

image_alt
10 držav proizvede skoraj vse škodljive emisije

Nafta verjetno zaradi vse hitrejše širitve portfelja na področju obnovljivih virov ne bo postala ničvredna, a dejstvo je, da se povečujejo naložbe v obnovljive vire energije, kar pomeni, da bodo fosilna goriva še naprej vztrajno upadala, so prepričani poznavalci. 

Več iz rubrike