Zakaj je bitcoin kar naenkrat padel za več kot 20 odstotkov?

Prva in največja kriptovaluta na svetu, bitcoin, je padla na slabih 42.000 dolarjev, trg kriptovalut pa je izgubil približno 1 milijardo dolarjev vrednosti.
Fotografija: Ali je bil padec priložnost za nov nakup bitcoina? Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Ali je bil padec priložnost za nov nakup bitcoina? Foto: Shutterstock

Kot je verjetno že vsem jasno, so kriptovalute zelo volatilno finančno sredstvo. To je včeraj, 4. decembra, ponovno dokazal bitcoin, ki je v dobri uri padel za približno 22 odstotkov in se odbil pri slabih 42.000 dolarjih oziroma približno 37.100 evrih. Seveda je padec bitcoina povzročil obsežno razprodajo kriptovalut in dobršen del vrednosti je izgubil tudi eter, predstavnik Ethereum omrežja, ki je padel za več kot 10 odstotkov. Kaj je povzročilo nenaden padec na trgu kriptovalut?

Zakaj je trg kriptovalut pokleknil?

Bitcoin je v soboto izgubil približno petino svoje vrednosti, navaja spletna stran Euronews. Padec naj bi povzročila kombinacija pobiranja dobičkov in makroekonomske zaskrbljenosti zaradi nove različice koronavirusa, kar je sprožilo skoraj 1 milijardo dolarjev vredno prodajo vseh kriptovalut.

image_alt
Nova različica koronavirusa okužila bitcoin in finančne trge

Kralj med kriptovalutami je v soboto, 4. novembra, v dobri uri padel za 22 odstotkov in se ustavil pri 42.000 dolarjih oziroma 37.100 evrih. Vlagatelji so sicer kmalu izkoristili 'znižanje' cene in bitcoin si je hitro opomogel pri približno 47.000 dolarjih. Od tam počasi nadaljuje rast proti 50.000 dolarjev, večje premike pa se ponovno pričakuje v ponedeljek, ko se bodo odprle borze.

Obsežna razprodaja kriptovalut je povzročila tudi padec vrednosti etra, kovanca, povezanega z omrežjem Ethereum, za več kot 10 odstotkov. Poleg tega je padec prve in največje kriptovalute negativno vplival tudi na vse ostale kovance.

Foto: Joe Raedle / AFP
Foto: Joe Raedle / AFP

Padec je sledil nestanovitnemu tednu na finančnih trgih. Svetovne delnice in donosi referenčnih ameriških obveznic so v petek padli po tem, ko so podatki pokazali, da se je rast števila delovnih mest v ZDA novembra upočasnila, različica koronavirusa omikron pa je vlagatelje potisnila v negotovost.

Priložnost za nakup

Justin d'Anethan, vodja prodaje na borzi kriptovalut EQONEX s sedežem v Hongkongu, je dejal, da je opazoval povečanje količnikov finančnega vzvoda na trgih kriptovalut pa tudi to, kako so veliki imetniki oziroma t. i. kiti svoje kovance iz denarnic prenašali na kripto borze. Slednje dejanje je običajno znak namere za prodajo. »Zdi se, da so kiti v kriptografskem prostoru prenesli kovance na mesto trgovanja, izkoristili bikovsko pristranskost in finančni vzvod maloprodajnih trgovcev ter nato potisnili cene navzdol,« meni d'Anethan.

image_alt
V Sloveniji več kot polovica upokojencev pod pragom revščine

Do razprodaje sicer prihaja tudi pred pričanjem vodstvenih delavcev osmih večjih podjetij za kriptovalute, pred odborom za finančne storitve predstavniškega doma ameriškega kongresa 8. decembra. Pričala bosta tudi finančna direktorica Coinbase Global, Alessia Haas in izvršni direktor FTX Trading Sam Bankman-Fried. Tovrstno zaslišanje bo prvo pričanje glavnih akterjev na trgih kriptovalut pred ameriškimi zakonodajalci, saj se oblikovalci politik spopadajo s posledicami kriptovalut in s tem, kako jih najbolje regulirati.

Prejšnji teden je sicer ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) zavrnila drugi predlog sklada za trgovanje na borzi z bitcoini, ki ga je predložila družba WisdomTree. Podatki neke druge platforme, Coinglass, so pokazali, da je bilo v zadnjih 24 urah likvidiranih za skoraj 1 milijardo dolarjev oziroma 883,9 milijona evrov, največ na digitalni borzi Bitfinex.

image_alt
Nepremičnine: Kako jih kupiti za čim manj in prodati za čim več?

»Če kaj, potem je to priložnost za nakup padca za številne vlagatelje, ki so morda prej imeli občutek, da so zamudili ladjo. Vidimo, da se tether [stabilni kovanec, ki cilja na vrednost enega dolarja), kupuje s premijo, kar kaže na to, da se ljudje znotraj kriptovalutnega prostora pripravljajo na to, da bodo naredili prav to,« je dejal D'Anethan in se pri tem skliceval na največji stablecoin v svetu kriptovalut.

Tudi padec stopenj financiranja, bitcoinov - stroškov imetja bitcoinov prek večnih terminskih pogodb, ki so oktobra dosegli najvišjo vrednost 0,06 odstotka - je pokazal, da so trgovci postali medvedji. Stopnja financiranja na platformi za trgovanje s kriptovalutami BitMEX se je z ravni 0,01 odstotka, na kateri je bila večino novembra, znižala na negativnih 0,18 odstotka.

Več iz rubrike