Nova različica koronavirusa okužila bitcoin in finančne trge

Nekateri se sprašujejo, ali bo nova različica koronavirusa povzročila ponovno zapiranje družbe in gospodarstva ter kaj to pomeni za finančne trge.
Fotografija: Ali se je bitcoin okužil z novo različico koronavirusa? Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Ali se je bitcoin okužil z novo različico koronavirusa? Foto: Shutterstock

V Južni Afriki so v četrtek, 25. novembra, znanstveniki odkrili novo različico novega koronavirusa z oznako B.1.1.529 oziroma omikron, kot so jo poimenovali po 15. črki grške abecede. Nova različica je negativno vplivala na ceno bitcoina in ostalih kriptovalut ter tudi na tradicionalne finančne trge. Cena bitcoina je v enem dnevu padla za skoraj 10 odstotkov.

Omikron različica okužila ceno bitcoina

Cena bitcoina je zaradi strahu pred novo različico koronavirusa včeraj padla za skoraj 10 odstotkov in se ustavila pri 53.500 dolarjih oziroma 47.270 evrih. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je novo različico sicer razglasila za skrb vzbujajočo in jo poimenovala z grško črko omikron. Nekateri znanstveniki opozarjajo, da bi bila lahko omikron različica zaradi velikega števila mutacij imuna na obstoječa cepiva.

image_alt
Indija bo prepovedala kriptovalute, obenem uvaja digitalno valuto

Včerajšnji padec se je sicer zgodil ravno v času, ko se je zdelo, da bo bitcoin po vztrajni rasti dosegel preboj nad 60.000 dolarjev oziroma 53.000 evrov, poroča Euronews. Cena bitcoina je zdaj za 20 odstotkov nižja od najvišje vrednosti v zgodovini, ki je znašala skoraj 69.000 dolarjev oziroma 61.000 evrov.

Foto: Michaela Rehle / Reuters
Foto: Michaela Rehle / Reuters
Na kripto trgih so vlagatelji opuščali bolj tvegana sredstva in domnevno varnost iskali v obveznicah, jenu in dolarju, navaja CNBC. Medtem so bili bolj tradicionalni trgi v petek, 26. novembra, prav tako rdeče obarvani. Vseevropski indeksni sklad pan-European Stoxx 600 je padel za 2,4 odstotka, nemški DAX pa za 3,4 odstotka. Industrijski indeks Dow Jones je padel za 2,5 odstotka, indeks S&P 500, ki je po mnenju mnogih najboljši pokazatelj stanja na ameriškem borznem trgu, pa za skoraj 2,3 odstotka.

Znanstveniki so povedali, da ima omikron različica, ki so jo odkrili v Južni Afriki, Bocvani in Hongkongu, nenavadno veliko število kombinacij mutacij in se lahko izogne imunskim odzivom, zaradi česar je bolj kužna in bi bila lahko celo odporna na cepljenje. Južnoafriški znanstveniki so povedali, da vsebuje več kot 30 mutacij beljakovine, ki je sestavni del virusa in se veže na celice. To je bistveno več mutacij kot pri različici delta, navaja CNBC.

image_alt
Koliko denarja je na svetu?

Panika na kripto trgih

Nedaven porast okužb in nova omikron različica sta razloga za množično prodajanje kripto sredstev. Kombinacija je prav tako sprožila strahove pred novimi omejitvami in zaprtji družbe, ki so se izkazala kot boleča za gospodarstva. Na družbeno socialnih omrežjih pa medtem nekateri namigujejo, da lahko ob morebitnem ponovnem zapiranju gospodarstev pričakujemo nove finančne pakete pomoči.

»Širjenje [omikron različice], zlasti v druge države, bi lahko še bolj zmanjšalo apetit vlagateljev,« je dejal Yuya Hasegawa iz borze Bitbank. »Porast bitcoina bo verjetno omejen, trg pa bi se moral pripraviti na nadaljnje izgube.«

image_alt
Ujeti v Katarju: Svetovno prvenstvo v nogometu in sodobno suženjstvo

Euronews navaja, da so sicer padle tudi manjše kriptovalute, ki se običajno gibljejo v tandemu z bitcoinom. Ether, drugi največji kovanec po tržni kapitalizaciji, je padel za skoraj 12 odstotkov in dosegel najnižjo vrednost v zadnjem tednu.

Več iz rubrike